378135

Hányás, hasmenés

Gyermekkorban

A hányás leggyakoribb oka gyermekkorban a fertőzés, de számos más betegség is állhat a háttérben. Fontos, hogy pontosan jegyezzük le, mikor és mennyit ivott a gyermek, hány alkalommal hányt, volt-e hasmenése.

Influenza vagy egyszerű nátha?

Az influenza kezdeti tünetei a magas láz; hidegrázás; borzongás; rossz közérzet; fejfájás; izomfájdalom. Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés.

Mentőhívás alapszabályai

Amikor szükség van a mentőkre, az általában egy felfokozott hangulat mind az érintett, mind a körülötte levők számára. A pánikba esés azonban a lehető legrosszabb reakció, amit ismeretekkel, összeszedettséggel előzhetünk meg a leghatékonyabban.

Lázcsillapítás

Hónaljban mért értékek (2 éves kortól): 36-37 °C normális testhőmérséklet 37-38 °C hőemelkedés 38-39 °C mérsékelt láz 39-40,5 °C magas láz 40,5 °C felett igen magas láz.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló