113424

NYÍLTAN A DEMENCIÁRÓL

A demencia – hétköznapi nevén szellemi hanyatlás – tünetegyüttesét a gondolkodás, emlékezés (memória és tanulás), figyelem, nyelvi készségek, ítélőképesség funkcióinak az illető személy korábbi teljesítményéhez képest jelentősen csökkent és egyre súlyosbodó zavara jellemzi. Legtöbb esetben a hozzátartozók tapasztalják meg elsőként, hogy családtagjuk egyre nehezebben képes ellátni az addig rutinszerűen elvégzett feladatait. A demencia elsősorban időskorban jelentkező betegség.

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt azzal, aki demenciával él?

Az adventi időszak, megkoronázva a karácsonyi vacsorával, nagyszerű kikapcsolódás, szeretetteljes együttlét lehet sokak számára. A demenciával élőnek ugyanakkor veszélyeket is rejthet az ilyen találkozás. Könnyen nyomasztóvá válhat az információval és ingerekkel teli környezet számára, ami ingerlékenység, extrém fáradság, vagy egyéb kihívást jelentő viselkedés felé mozgathatja a beteg mentális egyensúlyát.

Hogyan dolgozzunk együtt demenciával élő emberekkel?

A dementált beteg hatékony gondozásának 12 pontja.

A demencia bemutatása

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló