113429

Fotó: Getty Images

Az ősz végétől kezdve a nappalok már egyre rövidebbek és hidegebbek, egyre kevesebbszer bújik elő a nap és fokozatosan minden szürkeségbe borul, ezzel párhuzamosan pedig sokkal kevesebb időt töltünk a szabad levegőn.

Lelki Egészség Világnapja október 10.

Ha valaki csak beszélgetni szeretne, arra is van lehetősége Kecskeméten

A kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda is indított egy telefonos vonalat, ami nem segélyhívó, hanem „csupán” arra szolgál, hogy ha magányos, idős ember szeretne beszélgetni valakivel, szüksége lenne néhány bátorító szóra, figyelemre, lelki segítségre, akkor két mentálhigiénés szakember fogadja a hívásukat. A tapasztalatok szerint a vonalat valóban az idősebb korosztály veszi igénybe. Vannak, akik szinte mindennap telefonálnak, előfordul, hogy egy nap többször is keresik az irodát.

A szakemberek a félelmekkel, szorongásokkal, a koronavírus által teremtett új nehézségekkel, változásokkal való megküzdéshez nyújtanak támogatást. Szükség esetén több esetben felvették a kapcsolatot a kecskeméti Gondoskodó Szolgálattal. Összegyűjtötték azon szervezetek elérhetőségeit, tevékenységi köreit, amelyek segítséget tudnak nyújtani a helyi lakosok adott problémáinak megoldásában, és felvették velük a kapcsolatot – mondta el Dr. Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága vezetője. Az irodát hétköznap 9 és 14 óra között a 06-30/179-6576-os telefonszámon lehet elérni.

Most indult online mentális segítségnyújtás is, erről még kevesebb a tapasztalat. Szintén nem krízishelyzetek megoldására szolgál, hanem a telefonoshoz hasonlóan beszélgetésre, kommunikálásra, tanácsadásra. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy felhívják a figyelmet a változások pozitív lehetőségeire, a rendszeresség, új napi rutin bevezetésére, megtartására, a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára is.

NYÍLTAN A STRESSZRŐL

A stressz az élet természetes velejárója. A stressz a különböző élethelyzetekből adódó megterhelésekre, feszültségekre adott belső reakcióinkat jelenti. A stresszre adott válaszunk segíthet abban, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló