205331

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt azzal, aki demenciával él?

Az adventi időszak, megkoronázva a karácsonyi vacsorával, nagyszerű kikapcsolódás, szeretetteljes együttlét lehet sokak számára. A demenciával élőnek ugyanakkor veszélyeket is rejthet az ilyen találkozás. Könnyen nyomasztóvá válhat az információval és ingerekkel teli környezet számára, ami ingerlékenység, extrém fáradság, vagy egyéb kihívást jelentő viselkedés felé mozgathatja a beteg mentális egyensúlyát.

Az alábbi tippeket kutatással, vizsgálati eredményekkel igazolták. Ami ennél is fontosabb, két olyan professzor publikálta ezeket, akik közül az egyik maga is demenciával él. (Dementia Centre by Associate Professor Colm Cunningham and Agnes Houston MBE).

  1. Légy figyelmes és tudatos, amikor beszélsz

Azzal támogatod a beteg magabiztosságát – ezáltal jó közérzetét -, ha érti, hogy miről van szó és követni tudja a beszélgetések fonalát. Ezért ajánlott a mondandónkat egyszerű mondatokban fogalmazni, a mondatok között kisebb szüneteket tartani. Ugyancsak segít a lassú beszéd és a komplikált szavak, kifejezések elhagyása az együttlét idejére. Régi időkből való fotók, házi videók jó, ha kéznél vannak. A beszélgetéseket nehéz hosszabban fenntartani. Hagyatkozzunk a karácsony zenei oldalára. CD hallgatás, hangszeren játszás, vagy együtt éneklés egy járató útja ennek.

  1. Tervezz előre és biztosíts egy csendes helyet a pihenésre

Számos helyszínen összejöhet a család. Könnyen előfordulhat, hogy adott helyszín a betegnek nem ismerős, ami önmagában egy stresszor. Azért, hogy kiszűrjük a nem kívánt következményeket, fontos, hogy átgondolva, jó előre megtervezzük a látogatást. Készítsünk egy csomagot, amiben a megfelelő gyógyszerek és egy váltóruha kap helyet. Tudatos kell, hogy legyen annak a személynek a kiválasztása, aki fuvarozza majd az érintettet. Hasznos, ha már az úton a szeretet, a bizalom, esetleg a humor és persze a tudatos, demenciabarát kommunikáció kap helyet azért, hogy ne az legyen az érkezéskori első mondat: „haza akarok menni.” Az együttlét könnyen fáraszthatja a beteget. Ezért Cunningham professzor azt tanácsolja, hogy rendezzünk be egy csendes kis sarkot, ahol a beteg ismerős tárgyakat láthat, zenét hallgathat, kényelmesen pihenhet. Távolabb a sokaságtól, az aktív eseményektől.

  1. Emlékeztessünk a tradíciókra tettekkel, ráutalásokkal az étkezés során

Ez segíti a beteg navigációját a fogások között. Például mondjunk köszöntőt az asztalhoz ülve: „boldog karácsonyt!”, „mindenkinek jó étvágyat”. Megrázhatjuk a csengettyűt, dicsérhetjük a karácsonyfát. Ezekkel a gesztusokkal emlékeztetőket közvetítünk a beteg felé, aki így kevésbé valószínű, hogy dezorientálttá válik. A gyertyafény nagyon hangulatos, de ha demenciával élő is ül az ünnepi asztalnál, a jól megvilágított helyiség a preferált. Érzékszervi hiányosságai miatt így magabiztosabban azonosítja be a sorra érkező fogásokat. Egyszerre egy fogás és csak az ahhoz tartozó evőeszköz legyen a beteg előtt.

  1. Tudatosan válasszunk menüt

Előételek, akár kézzel is ehető harapnivalók hasznosak az asztalon és a nappali elszórt pontjain. Egyénileg tervezzünk pépesebb, könnyen rágható és nyelhető fogást, ha szükséges. Tálaláskor nagy segítség a beteg számára, ha adott étel színétől kontrasztosan eltérő színű tányéron látja a fogást.

  1. Tudatos elhelyezés az ünnepi asztal körül

Fontos, hogy a beteg tisztán lássa az asztalnál ülőket, valamint a közvetlenül előtte tálalt, elhelyezett dolgokat. A megfelelő világítás esszenciális a kellemes együttlét érdekében. Segíthet az is, ha a beteg könnyen mozoghat a székéről, például akkor, ha WC-re kell mennie.

  1. A gondozó tehermentesítése

Amikor nagyobb létszámú család van együtt, ne feledkezzünk meg arról sem, aki a hétköznapokban a legtöbbet van a beteg mellett. (vagy legtöbbet látogatja a bentlakásos otthonban, ha a beteg ott él, csak az ünnepekre hívták meg a családi ünneplésre.) Ez a családtag bizony megérdemli, hogy legalább ilyenkor „hátradőljön” és ne az ő vállát nyomja az est sikerének felelőssége. Az előre tervezésnél segít, ha a jelenlévőket felkészíti olyan válaszlépésekre, amik adott betegnél hatékonyak. Akár kommunikációban, akár konkrét szükségletekben, gondozási fogásokban.

  1. Tartsuk szem előtt az időt

A demenciával élő szemszögéből szerencsésebb, ha az együttlét még világosban történik, valamint az is, ha az aktív ünneplés nem tart tovább, mint két óra.

Fenti tippekből jó néhányat alkalmazhatunk intézményi körülmények között is.

 

Forrás: Demencia szakápolási tippek by Juhász Ágnes

 

 
 
 
 
 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló