199258

Influenza vagy egyszerű nátha?

Az influenza kezdeti tünetei a magas láz; hidegrázás; borzongás; rossz közérzet; fejfájás; izomfájdalom. Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés.

Csecsemők és kisgyermekek esetében álmosság, bágyadtság, illetve hasmenés kísérheti a betegséget.

Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége.

Az influenza kezelése:

Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk . Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom . Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Mai rohanó világunkban sajnos sokan nem pihenik ki az influenzát, ugyanakkor a betegség kezelésében kiemelten fontos a fentiek mellett az ágynyugalom.

Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Ennek azonban csak a baktérium okozta szövődmények esetében van értelme, hiszen az influenza kórokozója vírus, az antibiotikumra nem reagál, sőt akár káros is lehet az indokolatlan antibiotikumhasználat.

Milyen szövődményekkel járhat az influenza?

Az influenza járványos, erősen ragályos betegség , amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követel minden évben. A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz, és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani. Az influenzavírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokkal és legsúlyosabb szövődményekkel járó világjárványokat. A B típus rendszerint enyhébb, regionális szinten jelentős járványokkal jelentkezik, míg a C típusú vírus jellemzően kevesebb megbetegedésért felelős. Valamennyi típuson belül számos mutációja létezik az influenzavírusnak.

Az influenza szövődményei közül a leggyakoribbak a vírus okozta tüdőgyulladás vagy a bakteriális tüdőgyulladás. Az influenza általában 3-4 nap alatt lezajlik, általában nem igényel orvosi ellátást. de elhúzódó láz, fulladás, kifejezetten romló általános állapot esetén feltétlen keressük fel orvosunkat!

Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladás, asztma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizomgyulladás. A krónikus betegek esetében influenzás megbetegedés esetén az alapbetegség állapotromlása jöhet létre.

Az influenzavírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, ezért fontos, hogy az influenza tüneteinek első jelentkezésekor vegyük komolyan a betegséget, és pihenjük ki!

Hogyan előzzük meg az influenzát?

Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott influenza elleni védőoltást. A vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza tünetei.

Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől! A cseppfertőzés köhögéssel, tárgyak és kezeink közvetítésével is terjed. Fontos a rendszeres szellőztetés és a rendszeres kézmosás.

Lehet-e szoptatni? Influenzafertőzés alatt lehet szoptatni, az anyatejjel a csecsemőt védő ellenanyagokhoz is hozzájuttatjuk őt. A gyakori kézmosás, arcmaszk viselése viszont ajánlott. A szoptatást csak akkor kell felfüggeszteni, ha az édesanya olyan gyógyszert kap, amely az anyatejbe átjutva problémát okozhat a gyermeknek. Ebben az esetben ideiglenesen előre lefejt anyatejjel érdemes folytatni a táplálást. Betegség esetén a kismamák konzultáljanak háziorvosukkal, illetve szoptatási tanácsadóval.

Forrás: webbeteg.hu

 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló