232347

Gondolt már arra, hogy jó lenne kifulladás nélkül felmenni a lépcsőn? Esetleg rendszeres sportolásba kezdene annak érdekében, hogy visszanyerje fittségét, vitalitását? Idegesíti az állandó köhögés, krákogás? Zavarja a dohányfüst kellemetlen szaga, amely a ruháján, haján, leheletén érződik? Végre szeretne jobban odafigyelni az egészségére, hogy minél tovább élhessen? Esetleg megtakarítana egy kis pénzt? Végül pedig: elgondolkodott már azon, hogy letegye a cigarettát?

Biztosan Önnek is nem egyszer mondták már, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás, és ha megvan valakiben az akaraterő, akkor könnyű leküzdeni. De tényleg csak akarni kell? Ennyire egyszerű lenne?

Vannak, akiknek sikerül önerőből, szinte egyik napról a másikra letenni a cigarettát, de ez igen ritkán valósul meg. Valójában a legtöbb esetben a dohányzásról nehéz leszokni és általában első próbálkozásra nem is sikerül: sokszor csak 4-5 kísérlet után lehetséges végleg megszabadulni ettől a káros szenvedélytől. Ez annak köszönhető, hogy a függőséget kialakító nikotin mellett a dohányzóknak különféle szokásaik vannak, és egy idő után a rágyújtás tanult viselkedésformává válik. A dohányzás jutalmazó hatással jár, képes csökkenteni a feszültséget, emeli a hangulatot, ellazít. Emellett összetart közösségeket, különféle élethelyzetekhez kapcsolódik, az ugyancsak dohányzó családtagok, kollégák mellett pedig a sikeres leszokás valószínűsége kisebb.

Egyrészt tehát beszélhetünk fizikai, másrészt egyfajta pszichológiai függésről is. Fizikai függés azért alakul ki, mert a szervezet hozzászokott, alkalmazkodott a nikotinhoz, és azért lép fel újbóli nikotinéhség, mert a szervezet próbálja helyreállítani a megszokott nikotinszintet. A pszichológiai függésnek számtalan formája van, amely egyénenként változhat. Általánosságban elmondható, hogy a dohányzó viselkedését a cigaretta irányítja, képtelen kontroll alatt tartani az elszívott cigaretták mennyiségét, a dohányzás pozitív érzéseket kelt benne, akár a testsúly és/vagy az étvágy csökkentésére irányul, vagy a stresszel való megküzdésben nyújt segítséget számára és szinte már észre sem veszi, amikor rágyújt. A cigaretta olyanná válik, akár a legjobb barát: mindig számíthat rá. Ez a kettős függés hosszú tanulási folyamat eredményeképpen alakul ki, éppen ezért nem egyszerű megküzdeni vele: újra kell tanulni egyes viselkedésmódokat, vagy más tevékenységeket kell keresni a dohányzás helyett.

Kulcsfontosságú, hogy a dohányzóban megszülessen a leszokásra való elhatározás. Ehhez fel kell ismernie a problémát, és lépéseket kell tennie a megoldás felé a belső akarat megerősítése által. Amíg ez nem történik meg, addig sajnos nem lehetséges a leszokás útján történő elindulás.

Újonnan induló online sorozatunkban széleskörű tájékoztatást szeretnénk nyújtani a dohányzásról, a mögötte húzódó folyamatokról, a leszokás módjairól és lehetőségeiről.  A következő részben a nikotinfüggőség méréséről lesz szó. Tartsanak velünk!

Forrás: www.leteszemacigit.hu

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló