112170

Idén január 18-24. között rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Hazánkban is súlyos a helyzet, évente több mint 400 nő veszti életét a betegségben, pedig ha időben felismerik, akkor nagy eséllyel gyógyítható.

Kiemelkedő szerepe van a méhnyakrák megelőzésében a felvilágosító előadásoknak, információknak, nőgyógyászati szűréseknek és a védőoltásnak.

A méhnyakrák nem öröklődik, a betegséget a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozhatják. A szexuális életet élő nők közel 80%-a fertőződik meg HPV-vel élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt elmúlik a szervezet természetes immunvédekezése következtében, azt azonban sajnos nem lehet pontosan megmondani, hogy kinél szűnik meg vagy indul el a rákképződés folyamata. Méhnyakrák abban az esetben alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik. A betegség hosszú idő alatt fejlődik ki, eleinte egyáltalán nem okoz panaszokat.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a rákmegelőző állapotot időben felismerjék, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, a védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a méhnyakrák megelőzésében.

Fontos a lakosság folyamatos tájékoztató, figyelemfelkeltő informálása a betegség megelőzését illetően.

A Mályvavirág Alapítvány 2013-ban alakult meg "a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért". Ma már egy olyan szervezetről van szó, amely segíti a nőgyógyászati daganattal (méhnyakrák, petefészekrák, méhtestrák, szeméremtestrák, hüvelyrák) élőket, valamint hozzátartozóikat és az Alapítvány felhívja a figyelmet az egészségre való odafigyelésre, valamint a rendszeres szűrővizsgálat és a védőoltás szerepére. A virtuális tér mellett már az ország számos városában elérhetőek a Mályvavirág Pontok. Jelmondatuk: "Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!"

Tudjon meg többet a Mályvavirág Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/malyvavirag

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló