378126

Autizmus világnapja

2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat, amely kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Az autizmus világnapján, a „Ragyogj kéken!” kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben, vagy a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kék színbe öltöznek az épületek.

Az autizmus világnapja alkalmából készült 2018-ban a Sorsfordító kisfilm, ami egy érzékenyítő kezdeményezés, amin keresztül az alkotók fő célja volt, hogy összegyűjtsék ismert művészek, autizmusban érintett, illetve a mássággal élő kortársak elfogadását természetesnek tartó gyerekek, szülő és pszichológus a közösségeknek szóló üzeneteit.

Link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=229&v=X-_nVwKLHGE

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik

Becslések szerint minden 68-ik, azaz 111.216.878 ember él autizmussal, így egy átlagos embernek több autista ismerőse, rokona is van. Magyarországon közel 150.000 embert érint az autizmus, ahol a férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél.

Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

Egy enyhén autista ember talán maga sem tudja magáról, hogy ő is érintett – míg a spektrum másik végén olyan súlyos eseteket találunk, akik folyamatos felügyeletre szorulnak, mert önveszélyesek is lehetnek.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló