349671

Kedves Követőink!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy útjára indítjuk a Post - Covid sorozatunkat.

A sorozat  első részben beszélünk a post-Covid jelenségről, valamint bemutatunk egy oktatóvideót a légzőizmok erősítéséről, amely dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével készült.

Post-Covid jelenség

Hazánkban is sokan tapasztalják a koronavírus-fertőzés gyógyulása után hetekig, akár hónapig megmaradhatnak tünetek. Miközben a vírust nem lehet kimutatni a szervezetben, a post-Covid hasonló tüneteket produkál, mint a koronavírus fertőzés:

  • nehézlégzés
  • szaglásvesztés
  • heves szívdobogás
  • „brain fog”, ami egy tompult tudatállapotot jelent
  • poszttraumás stressz-szindróma.

Egy új kutatás szerint a COVID-19 megbetegedésből felépülők csaknem egyharmada hosszan fennmaradó tünetekkel szembesül. A kutatási eredmények alapján a fiatalabb generáció körében, a 18 és 39 év közötti betegeknél körülbelül 27%-a, a 40 és 64 év közöttieknél 30%,  65 éves és ennél idősebb betegeknél 43%-a számolt be tartósan fennálló tünetekről. A vizsgált betegek csaknem egyharmada nyilatkozott úgy, hogy jelenleg rosszabb az egészséggel összefüggő életminősége, mint a Covid-19 megbetegedés előtt. Még nem egyértelmű, hogy a Covid-19 miért is okoz ilyen elhúzódó tüneteket, folyamatos kutatásokat végeznek a felderítésére.

A post-Covid szindrómás beteg előtt hosszabb rehabilitáció áll, aminek attól függően, mely szerve érintett (szív, tüdő, idegrendszer…), része lehet légzőtorna, mozgásszervi rehabilitáció és a pszichés állapot javítását segítő módszerek.

Kutatások bizonyítják, hogy a Covid-19 legfőképpen az időseket, túlsúlyosokat, cukorbetegeket, krónikus szív és tüdőbetegeket sújtja. A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez való alkalmazkodási képtelenséggel, így a betegséggel szembeni védekezésben fontos, kulcskérdés az erőteljes köhögés, amelyet a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A következő videó bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében.

A légzőizom erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánljuk.

Tegyünk Egészségünkért!

Források:

- Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért (COVID-19 prevenció)- Prof. Dr. Losonczy György – Pulmonológiai Klinika (semmelweis.hu)

- A COVID-19 megbetegedésből felépülők egyharmada hosszan fennmaradó tünetekkel szembesül (webbeteg.hu)

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló