388802

Kardiovasculáris Klub 5.

Helyszín: Nyitnikék Klub

Időpont: 2019.01.09.

Előadó: Dr. Nagy Andrásné

Előadás címeKockázati tényezők szív és érrendszeri betegségekben


Kockázati tényezők szív- és érrendszeri betegségekben

Dr. Nagy Andrásné

Nemzetközi összehasonlításban a szív- és érrendszeri betegség halálozás tekintetében a közép - kelet európai országok elmaradnak a nyugat európai és mediterrán országokétól. Magyarország ugyan csökkenő tendenciát mutat a szívbetegség halálozásban, de így is van még teendő. Hazánkban a területi különbségek vonatkozásában a fővárosban és a megye székhelyeken alacsonyabb, vidéken magasabb a halálozási arány (gazdasági fejlettség, környezeti viszonyok, egészségügyi ellátás miatt). Finnországban az egész társadalmat átfogó intézkedések hatására a szívbetegség halálozása a felére csökkent 3 évtized alatt.

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kockázati tényezői: a magas koleszterin szint (vérzsír szint), a dohányzás, az elhízás (obesitas), az egészségtelen táplálkozás és a fizikai aktivitás hiánya. A szívbetegségek kockázatát a helytelen életmódon kívül a krónikus betegségek pl. a magas vérnyomás (hipertónia), a cukorbetegség (diabetes), fokozott véralvadás (trombozis hajlam) is fokozzák. A kockázati tényezők hatása nem összeadódik, hanem összeszorzódik.

Ugyanazon rizikótényezők nem csak a szív és érrendszeri betegség, hanem pl. daganatos megbetegedés, cukorbetegség, krónikus légzőszervi betegség és pszichés betegség kockázatát is növelik. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a telített zsírsav bevitel csökkentésével a koleszterin szint, így a szív és érrendszeri halálozás is csökkenthető. A dohányzás emeli a tüdőrák, a szájüregi- és gégerák, a krónikus légzőszervi betegség, a szívkoszorúérbetegség, valamint a stroke (szélütés) kockázatát. A dohányzás abbahagyásának rövid és hosszútávú előnyei tapasztalhatók pl. ha 15 éven keresztül nem dohányzik valaki, akkor az illető szívinfarktus és a stroke kockázata a nem dohányzók szintjére esik. A cukorbetegség megduplázza a bármely okból bekövetkező összhalálozás, illetve a szív és érrendszeri halálozás kockázatát. A cukorbetegség súlyos szövődményei kétharmadában a szív és érrendszeri halálozás, stroke illetve végtag amputációk szerepelnek.

Vannak nem módosítható és módosítható rizikótényezők. A nem módosítható rizikótényezők: meglévő betegség, családi halmozódás, nem (férfi), életkor és az etnikai faktor. Módosítható tényezők: magas koleszterin szint, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, elhízás és a fizikai aktivitás hiánya.

Mi magunk is tehetünk a kockázat csökkentéséért, ha a krónikus betegséget rendszeresen kezeltetjük, illetve egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és dohányzás leszokással már a szív és érrendszeri betegség gyakoriságát a felére csökkenthetjük. Egészséges étrendet alakíthatunk ki a telített zsírok és koleszterin, valamint a só bevitel csökkentésével, illetve a telítettlen zsírok, zöldség, hal, gabona termékek és a friss gyümölcsök, illetve növényi rostok rendszeres bevitelével. Mindezekkel nem csak a szív és érrendszeri betegség kockázata csökkenthetjük, hanem életminőségünkben jelentős javulást is elérhetünk.

Kecskemét, 2019. január 09.


 A lezajlott esemény képei a galériában tekinthetőek meg: Kardiovasculáris Klub 5. 2018.01.09.

 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló