Karácsony, avagy a Szeretet Ünnepe a világjárvány idején Bepillantás a Margaréta Otthon és a Levendula Idősek Otthonának életébe

Engedélyt kaptunk, hogy a hozzátartozók otthon készült ünnepi finomságokat küldhessenek a bentlakóknak, így karácsony napján részesülhettek az családi otthon ízeiből, még ha fizikailag nem is tudtak egy asztalnál ülni a rokonaikkal. Hozzátartozókkal való összefogás során valósulhatott meg az a meglepetés stúdióadás is, melyet december 25-én és 26-án közvetítettünk lakóink felé, s melyben a személyes üzenetüket „mondhatták” el édesanyjuknak, édesapjuknak, szerettüknek vagyis lakóinknak. A nagyvilágban koncertek, ajándékműsorok voltak elérhetők az interneten, azonban ellátottjaink többségének nem megoldott a világháló korlátlan elérése. A korábbi évek vendégszereplései és a jó kapcsolatnak köszönhetően több előadó is készített kifejezetten a Margaréta Otthon lakóinak meglepetés műsort, így Peller Károly színművész, operaénekes, a fiatalokból álló Zegernye zenekar Szikszai Patrik vezetésével, és nem utolsó sorban Vágó Éva zongoratanárnő minikoncertjét felvételről tudtuk eljuttatni a címzettekhez. Több mint 40 üzenet ért így célba karácsony napján.

A Levendula Idősek Otthonában kicsit nehezebb szívvel készülődtünk a karácsonyra, hiszen tudtuk, hogy nem lesz lehetőség a családjainkkal való találkozásra, a velük való együttlétre. Ennek ellenére már advent folyamán kikerültek a karácsony-váró díszítések a folyosóra és a szobaajtókra. Néhány lakó annak ellenére vállalta a versmondást, hogy bizonytalan volt, milyen formában ünnepelhetünk. Az ünnepség előtt két nappal aztán előkerültek a karácsonyi díszek és két szép színes karácsonyfa került felállításra a folyosóra, illetve az ebédlőbe, mindenki nagy gyönyörűségére.

Karácsony, avagy a Szeretet Ünnepe a világjárvány idején

Bepillantás a Margaréta Otthon és a Levendula Idősek Otthonának életébe

A Margaréta Otthon 1987-es megnyitása óta mindig pezsgett az élet itt az otthonban – a lakóink visszaemlékezései szerint – színes, változatos programok jellemeztek egy-egy időszakot. Az adventi, karácsonyi időszak sem volt ez alól kivétel, egymást követték a meglepetés műsorok, óvodások, kisiskolások betlehemes játék előadásai, alapítványok, szervezetek felajánlásai. A 2020-as évben, mint oly sok minden, a Szeretet Ünnepére való készülődés is másképp telt. Az elmúlt hónapok szükségszerű korlátozásai, a látogatási és kijárási tilalom elengedhetetlen intézkedés lakóink védelmében, azonban egyfajta „elszigetelődést” is jelent a külvilággal szemben. Különösen érezhető volt ez a karácsony közeledtével, hiszen ez az ünnep a szeretteinkkel való találkozásról, ajándékozásról, meghitt pillanatokról szól. Ebben a pandémiás helyzetben azonban úgy tűnt, hogy lakóinknak nélkülözniük kell a családtagjaik közelségét.

Az adventi készülődés hagyományait követve az ellátottjaink egyéni kézműves foglalkozás keretében készítettek karácsonyi üdvözlőkártyát, melyet a különleges helyzethez alkalmazkodva digitalizálás után tudtunk továbbítani partnereinknek. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez elengedhetetlen volt az osztályok, az aula díszítése, karácsonyfák felállítása, melyben egy-egy lakónk is részt vett a szabályok betartása mellett. Az adventi gyertyák meggyújtása sem maradhatott el, ellátottjaink folyosónként szobájuk ajtajában maradva élhették át az alkalomhoz illő dal, vers mellett a gyertyagyújtás meghittségét. Ahogy közeledett az ünnep, a stúdióadáson keresztül is felcsendültek a karácsonyi dallamok, a műsoridő részévé vált az adventi versek, történetek felolvasása. És ahogy teltek múltak a napok érezhetővé vált, hogy ebben a „elszigetelődött” helyzetben is akadnak lehetőségek a személyes törődés, az örömszerzés, a megható pillanatok megtalálásához. A kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda munkatársai által, kifejezetten a Margaréta Otthon lakóinak készített Mindennapra egy vers, mese programsorozata – melyet a stúdión keresztül közvetítettünk az otthon lakóinak, – a CédrusNet munkatársai jóvoltából összegyűjtött apró finomságokkal megtöltött ajándék „befőttes üvegek”, melyeket a hozzátartozó nélküli gondozottjaink részére adhattunk át, Engert Jakabné alpolgármester asszony jóvoltából érkezett adomány színes újságok, magazinok, Kuti Józsefné intézményi lelkipásztor Karácsonyi áhítatának reményteljes szavai, s nem utolsó sorban a hozzátartozók által behozott csomagok, melyek ajándékot is rejtettek, mind-mind hozzájárultak a

gondoskodó odafigyelés megteremtéséhez. De gondozottjaink számára a szeretteikkel való találkozást nem pótolhatta semmi. Városunk és intézményünk vezetőinek összefogásával azonban megvalósult a legszebb ajándék, ami ebben az „elszigetelt” helyzetben megadható. A látogatói pont kialakítása, mely lakóinknak nagy örömöt jelentett, még akkor is, ha megérinteni, megölelni nem tudták egymást. December 24-ét megelőző héten 160 lakónknak volt lehetősége így találkozni szerettével, és megbizonyosodni arról, hogy jól vannak. Hiszen számukra a családtagokért való aggódás jelenti az egyik legnagyobb lelki terhet, melyet a telefonhívás, video beszélgetés sem tud minden esetben feloldani.

A karácsony ünnepivé varázsolásának mindig része volt a műsor, melyet most a stúdióadáson keresztül (a kialakított hangszóró rendszer által az otthon szobáiban, folyosóin is jól hallhatóan) tudtunk megvalósítani. Az intézmény vezetőinek karácsonyi üdvözletét követően minden „osztály” terápiás és szociális munkatársa személyes üzenettel köszöntötte lakóit, karácsonyi dalt énekelve, vagy felolvasva egy-egy gondolatot, verset ezzel meghitt pillanatokat szerezve a hallgatóságnak. Ezt követően – a megszokott módon, folyosónként – került átadásra minden lakónak személyesen az intézmény karácsonyi ajándéka, mellyel szintén örömet tudtunk szerezni ellátottjainknak.

A karácsonyi ünnepséget végül december 23-án tartottuk meg oly módon, hogy a lakók a szobaajtókból, egymástól távolságot tartva, szájmaszkban hallgatták a műsort, melyet egy mobil hangfallal igyekeztünk élvezhetővé tenni. Már reggeltől szólt a karácsonyi muzsika, majd Igazgatónő és a dolgozók is köszöntötték a lakókat. A közös éneklés után Sióvölgyi László, Szalóki János és Szabadszállási László mondtak verset, majd a vezetőség átadta az intézmény karácsonyi ajándékát a lakóknak. Ily módon mégis csak sikerült egy kis meghitt ünnepi hangulatot csempészni az új otthon falai közé, hiszen ez volt a Levendula Idősek Otthona első karácsonya.

A szeretet kifejezésnek több módja ismeretes, benne foglaltatik a tárgyi ajándék, a kedves szavak, az együtt töltött idő, a szívességek, melyeket ebben az „elszigetelt” helyzetben is igyekeztünk megteremteni lakóink számára, hogy átélhessék szeretteikkel, hozzátartozóikkal, kollégáinkkal való kapcsolatukban és nem utolsó sorban a lakótársaikkal való viszonyukban.

Egyetlen dolog várat még magára: a fizikai érintés, az ölelés feltöltő energiája, melyet reményeink szerint a járványhelyzet feloldása után minden lakónk átélhet majd családtagjai körében.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.