Idősek Hete a Margaréta Otthonban

Az idei évben is – hagyományainkat követve – 2019. szeptember 29-én, Családi vasárnappal nyitottuk meg az Idősek Hete rendezvénysorozatunkat a Margaréta Otthonban. Szintén hagyomány intézményünkben, hogy valamely témakörre „fűzzük” fel a hét programjait, így idén a „kincskeresés verslábakon” tematikát választottuk.

A műsort a 15 éves Margaréta Népdalkör és a fiatal zenészekből álló Zegernye zenekar koprodukciója adta. A közös éneklést, daltanulás, zenei kíséret összehangolását mind a fiatalok, mind az idősek részéről komoly, több hónapig tartó munka előzte meg, de a siker nem maradt el. A meghívott vendégek ’szűnni nem akaró’ tapssal köszönték meg az élményt, melyet a fiatalok és idős lakóink közös produkciója nyújtott. A 2019-es évben kiállításunk lakóink verseiből, valamint szerzeményeik kapcsán erre az alkalomra készített illusztrációkból állt össze, melyet fiatal képzőművész növendékek készítettek el. Számos lakónkhoz érkeztek vendégek, – családtagok, barátok – akikkel a műsor után együtt fogyaszthatták el az ünnepi ebédet.

Másnap, hétfőn Buda Ádám „régizenész” műsora következett, aki édesapja, Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító megzenésített verseit adta elő régi népi hangszeren kísérve.

Az Idősek Hete harmadik napján, kirándulni mentünk Nagykőrösre az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteménybe, ahol élvezetes tárlatvezetésben volt részünk a megújult kiállításról. Nemcsak Arany János és családja személyes tárgyait láthattk, hanem sok érdekesség mellett kipróbálhatták lakóink az ’eke szimulátort’ is. A múzeumlátogatás után a Sasfészek Étteremben ebédeltünk, ahol háromtagú cigányzenekar nagybőgő és hegedűkísérettel húzták a talp alá valót, így jó hangulatú mulatozás zárta a napot.

Az otthon maradó lakóinknak „Szívünk ritmusa” címmel tartottak előadást a BKMKH népegészségügyi főosztály munkatársai, mely után lehetőség volt vércukor, vérnyomás, és pulzus mérésére is. Örömünkre szolgált, hogy minden résztvevőnek rendben volt a szíve ritmusa.

Szerda délután köszöntöttük 105 éves legidősebb lakónkat Nyári Gézánét, akinek tiszteletére a Polgármesteri Hivatalból és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságáról is érkeztek vendégek. Elsőként lakóink versekkel, majd a Százszorszép tánccsoport produkciójával köszöntötték Terike nénit. Kecskemét város vezetése jóvoltából óriás születésnapi tortával és – szintén felajánlásból – helyben bográcsban készült bivalypörköltettel kínáltuk a részt vevő közönséget.

Október 3-án csütörtök délután mulatsággal zárult a programsorozat, ahol a kertészkedő lakóinknak köszöntük meg egész éves munkájukat, majd Fejős Jenő ezüstkoszorús nótaénekes teremtett jó hangulatot zenés műsorával, melyet ünnepi vacsora zárt.

Az Idősek Hete során – úgy gondolom – mindenki megtalálhatta a számára tetszetős „kincset”, akár dalban, illusztrálva, vagy az előadásokban, de még az is lehet, hogy torta ízében, hiszen a hét folyamán minden megelevenedett valamely versben.

Nagyik Reform Konyhája

Az Idősgondozó Szolgálat szeptember 20-án 9 órai kezdettel nagy közös program keretében rendezte meg harmadik alkalommal a Kápolna telephelyen a Nagyik Reform Konyháját.

A helyes táplálkozás alapja, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban vigyük be a szervezetbe, ezen a gasztronómia programon törekszenek arra, hogy minél több zöldség, gyümölcs, rost tartalmú ételek legyenek egyszerűen, gyorsan, e mellett ízletesen elkészítve.

Időskorban az egészséges táplálkozás nemcsak segít megszabadítani a plusz kilóktól, hanem a közérzetet, az életminőséget és az egészségi állapotot is javítja. Ezúttal „zöldséges kuszkusz” készült.

A salátakészítésben ezúttal Bori Ferencné Jusztika látta el a házigazda szerepét. A résztvevők hozták magukkal a nyersanyagot és az eszközöket. A program bevezető részében az egészséges táplálkozás fontosságáról hangzottak el fontos információk. Ezt követően elkezdődött a vitamindús kuszkusz saláta elkészítése. 20 dkg kuszkuszt 4,5 dl forrásban lévő vízzel le kellett forrázni, majd beletenni egy zöldségleves kockát, hogy még ízletesebb legyen. Lefedve kb. 10-15 perc alatt megpuhult, ezalatt apró kockákra vágták a lilahagymát, uborkát, pritamin paprikát és petrezselyem zöldjével ízesítették, majd következett az olíva olaj és a citrom leve. A kuszkuszt összekeverték a zöldségekkel, sóval, borssal ízesítették. Ez az étel nem csak színeiben, hanem gazdag íz-világával is élményt nyújtott mindenki számára.

Az Idősgondozó Szolgálat emléklappal köszönte meg Bori Ferencnének a gasztronómiai bemutatót, a saláta receptjét természetesen mindenki hazavihette. A házigazdák csokoládés zabkekszet is sütöttek erre az alkalomra desszertnek, melyet mindenki megkóstolhatott. A program végén receptcserére is lehetőség volt.

Röpülj Páva népzenei tehetségkutató verseny

A Duna Televízió „Fölszállott a páva” címmel indította el a népzenei és néptánc vetélkedőjét. A műsor a selejtezőktől kíséri a döntőig a versenysorozatot, aminek segítségével megismerhetjük a hagyományainkat aktívan őrző népdalénekeseket, néptáncosokat, népzenészeket. A tévéműsor hatására indította el az Idősgondozó Szolgálat a programot, hogy az idős emberek körében lévő tehetségek megmutathassák magukat, valamint a magyar nép csodálatos népi kultúráját tovább ápolják.

2019. szeptember 26-án került megrendezésre a tehetségkutató verseny „Röpülj Páva” elnevezéssel, immár 2. alkalommal.

A megnyitó után következtek a zenés, táncos, prózai műsorszámok. A zsűri soraiban foglalt helyet, Ladics Tamásné zenetanár, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatónője, Nagy Mária Bronz Koszorús magyarnóta énekes. 21 egyéni és csoportos produkciót láthattunk, többségében színes dalcsokrokat, de emellett népmesét, néptáncot is. Az előadások színesek, összehangoltak és színvonalasak voltak, az előadók öltözéke is tükrözte a népi hagyományokat.

Hallhattunk Dél-Alföldi csokrot, Kecskemét környéki népdalcsokrot, bordalokat, gyöngyvirágos csokrot, valamint szerelmes dalokat a részvevőktől. A Százszorszép Néptánccsoport jól koreografált műsorával nagy sikert aratott. Láthattunk még a Barackvirág táncegyüttestől karikázó táncot, mely szintén elnyerte a közönség tetszését.

A népmesék világába is betekinthettünk, Tóth Jánosné egy székely népmesét adott elő. Heizer Zoltán a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményéből érkezett, a Kiskakas gyémánt fél krajcárja című népmesét adta elő nagy átéléssel, a közönség hosszas tapssal jutalmazta. A zsűri mindenkit emléklappal díjazott és szóbeli dicséretben részesített. Aki ellátogatott a tehetségkutató műsorra egy színvonalas programon vehetett részt.

VÁROSI IDŐSEK NAPJA


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata sok szeretettel meghívja Önt a
VÁROSI IDŐSEK NAPJA
ünnepségre
Helyszín: Messzi István Sportcsarnok, 6000 Kecskemét, Olimpia u. 1/a
Időpont: 2019. október 11. 15 óra
Ünnepi gálaműsor az idősek tiszteletére

Letölthető meghívó

Nyílt nap a Szivárvány klubban

Sokat van egyedül?
Szeret kártyázni?
Szívesen tölti társaságban az idejét?
Kedveli a saját készítésű kézműves tárgyakat?
Szeret kirándulni?


Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást!
Látogasson el hozzánk, a belváros szívébe a Kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Horváth Döme krt. 1. sz. alatti telephelyére!

Nyílt nap 2019. október 07-én 9:30 órától!

Érdeklődni lehet:
Idősgondozó Szolgálat
6000 Kecskemét, Horváth Döme krt. 1.
Tel: 76/504-426

Letölthető szóróanyag

Sportnap az Idősgondozó Szolgálatban

Az Idősgondozó Szolgálat XXI. alkalommal rendezte meg a Nagy Közös Sportnapot. A program helyszíne az előző évekhez hasonlóan a Kecskeméti Arborétum volt. 11 csapat vett részt a megmérettetésen, voltak ügyességi és gyorsasági feladatok is. A rendezvény egy bemelegítő tornával kezdődött, majd egymás után elindultak a 6 fős csapatok versenyezni. A hét állomás az Arborétum különböző pontjain helyezkedett el, az útvonalat színes szalagok jelezték, hogy minél könnyebb legyen megtalálni.

Az 1. állomáson kosárlabdás feladat volt, a csapattagok ügyesen vették az akadályt. A 2. állomáson gyöngyöt kellett szívószállal átrakni egyik tálból a másikba. A 3. állomáson hullahopp karikába kellett kislabdával beletalálni, ez is ügyesen ment a csapattagoknak. 4. állomáson kapura rúgás volt a feladat, sokan beletaláltak a hálóba. Az 5. állomáson teke bábuk voltak felállítva, golyóval amennyit eltaláltak, annyi pontot kapott a csapat. A 6. állomáson panda alakú célbadobós tábla volt kifüggesztve, itt is lehetett sok pontot gyűjteni. Az utolsó állomáson egy váltóversenyben próbálhatták ki ügyességüket a csapattagok. A feladat az volt, hogy fakanállal kislabdát kellett egy kijelölt pályán vinni, majd egy kosárba beletenni a labdát és leváltani a csapattársat.

Miután minden csapat végzett a hét állomáson, akinek kedve volt, sporttal kapcsolatos TOTÓ-ban tehette próbára a tudását. A déli órákban meg is született az eredmény, a Hetényegyházi telephely Sportterheltek csapata vihette haza az aranyérmet, és a vándorserleget, a második helyezett az Örökifjak Klub lett, a harmadik helyen a Pacsirta Klub végzett. A TOTÓ nyertese a Nyitnikék Klub egyik hölgy tagja lett.

Az első három helyezett minden tagja arany, ezüst és bronzérmet kapott. Minden csapat emléklappal és egy-egy ajándékcsomaggal térhetett haza. A délutáni órákban közös játék keretében ki lehetett próbálni a kapura rúgást, a darts-ot, a hullahopp karikát, a tekét, kosárlabdát és még sok más játékot. A Kecskeméti Televízió is ellátogatott a programra. A Sportnapon mindenki kellemesen elfáradt, emellett a résztvevőknek egy élménydús napban lehetett részük, melyet a mozgás az egészséges életmód jegyében tölthettek el.

Látogatás Marosvásárhelyre

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata közel 20 éve ápol baráti kapcsolatot a marosvásárhelyi nyugdíjas szervezettel. A barátság az évek során egyre erősödött. 2018-ban az idősek nappali intézményei látták vendégül a marosvásárhelyi nyugdíjasokat, három napot töltöttek el Kecskeméten. A gazdag programok, kirándulások még jobban összekovácsolták a két közösséget.

Ebben az évben 41 idős ember és négy kísérő dolgozó látogathatott Marosvásárhelyre. Augusztus 22-én 23 órakor indult a busz, jókedvűen telt az utazás, mindenki izgatottan várta, hogy találkozhasson rég nem látott barátaival.

Délelőtt 8 óra körül érkeztek meg a nyugdíjasok egyesületének székházába, ahol nagy szeretettel fogadták a csoportot, a vendéglátók finom falatokkal, üdítővel kínálták a fáradt utasokat.

Marosvásárhely azon a napon ünnepelte az állatkert fennállásának 55. évfordulóját, így az első látogatás ide vezetett. A 40 hektáros terület kiváló kikapcsolódást nyújtott mind a két nyugdíjas csoport számára. Medvéket, farkasokat, macskafajtákat, vízimadarakat, zsiráfokat, elefántokat és még sok érdekes állatot tudtak megtekinteni.

A szállás a Maros partján lévő üdülőövezetben lévő Sport Szállodában volt. A nádasokkal, tavirózsákkal, vízinövényekkel benőtt holtágat az 1930-as évek elején kezdték fürdésre, csónakázásra használni. Hamarosan csónakház is épült, az elkövetkező évtizedekben pedig számos víkendház jelent meg a környéken. Az üdülőtelepet 1962-ben alakították ki: sportpályákat, medencéket, vendéglőket építettek. A telep nagyarányú, látványos kiépítése a 2000-es években, Dorin Florea polgármestersége idején történt. Nyári időszakban, átlagban napi 8 000 ember látogatja meg, hétvégeken számuk a 15 000 főt is elérheti. Erdély egyik leglátogatottabb strandja, Marosvásárhely egyik legnépszerűbb szabadidőközpontja. A gyönyörű hegyek, növények által körülvett üdülőövezet pihenést, kikapcsolódást nyújtott, a medencékben a fürdés nappal és éjszaka egyaránt kellemes volt.

Másnap Szovátán a Medve-tavat látogattuk meg. A Székely-sóvidék leghíresebb települése, nemzetközi hírű gyógy-üdülőhely. Szováta üdülőtelepe egy medencében fekszik, amit festői szépségű helyek vesznek körül. A hegyeket őserdő szintű érintetlen erdők borítják. A fentiek miatt a hely sajátságos mikroklímával bír, s a gyantával kevert sós levegő gyógyító erővel hat.
Szováta igazi szenzációja azonban a sós tavak sorozata, a Mogyorósi, a Zöld, a Keres, a Rigó és a Medve-tó. A Medve-tó, Szováta fején a koronaékszer. Európában egyedülálló, de a világon sem ismernek hasonló tavat. A Medve-tó nevét onnan kapta, hogy felülről nézve alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. A tó hossza 306 m, kerülete 910 m, legnagyobb mélysége 18,1 m. A tó különlegessége, hogy egyedülálló heliotermikus tulajdonságú. A tó felső részén átfolyik a két környező patak édesvize, amely átengedi a napsugarakat, és az alatta elterülő sós vizet jelentősen felmelegíti, a hő a sókristályok által tárolódik. Mivel a visszasugárzást az édesvíz megakadályozza, a tó akkumulátorként viselkedve, tárolja a meleget. A tó vizében nyáron fürödhetünk. A gyógyhatáson túl, önmagában is rendkívüli élmény a vadregényes erdőkkel övezve 502 méteres tengerszint feletti magasságban úszkálni a sós, gyógyító vízben. Az üdülőtelep építészeti arculatát főleg hangulatos, vadászkastély stílusú, század eleji villák adják. Több mint hetven gyönyörű villát csodálhattunk meg.

Ezt követően, már a késő délutáni órákban Vármezőn egy hangulatos étteremben pisztrángot fogyasztottunk el.

Másnap a piacot látogattuk meg, ahol az otthoniak részére megvásárolhattuk az ajándékot, finom sajtokat, gyümölcsöket, áfonya likőrt, helyi készítésű kézműves söröket. Elérkezett a búcsú ideje, vendégek és vendéglátók sírva búcsúztak el egymástól a jövőbeni viszontlátás reményében. A három nap alatt újabb életre szóló barátságok születtek és a korábbiak még inkább elmélyültek. Feledhetetlen élményt nyújtott Erdély gyöngyszemének látványa.

A XII. Lecsófesztivált rendezte meg az Idősgondozó Szolgálat

Az Idősgondozó Szolgálat hosszú évek óta közkedvelt programjai közé tartozik a Lecsófesztivál. Az idén augusztus 29-én került megrendezésre a népszerű gasztronómiai rendezvény. A programra ellátogatott Engert Jakabné Önkormányzati képviselő is, aki rétessel lepte meg a résztvevőket.

11 bográcsban készültek a különleges lecsós ételek, melyeket az Idősgondozó Szolgálat nyugdíjas klubjai, valamint a Margaréta Otthon, a Hetényegyházi Idősek Otthona, és a Mosolysziget Értelmi Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye ellátottjai készítettek. A program helyszíne ezúttal is a Margaréta u. 2 sz. telephely melletti füves közterület volt. A rendezvény bevezető részében „lecsós” produkciókkal szórakoztatták az ellátottak a közönséget. A jó hangulathoz hozzájárult, hogy a rendezvény alatt örökzöld slágereket hallhattak, lehetőség nyílt éneklésre és táncra is. A déli órákban a szakavatott zsűri elindult, hogy értékelje az elkészült ételeket. A zsűri tagjai: Sebestyén István, a Hungast Vital Kft. területi vezetője és Nagy Viktória, a Hungast Vital Kft. üzletvezetője, valamint Juhász Rózsa a Hetényegyházi telephely nyugalmazott egységvezetője voltak.

A sokszínű lecsós ételkínálatból nehéz volt eldönteniük melyek voltak a legfinomabbak. Készült pl: csülkös, babos, tojásos, káposztás, árpagyöngyös, csípős, rizses, cukkinis, valamint hagyományos lecsó. Minden csapat külön díjazásban részesült egy-egy emléklap mellé egy ajándékcsomagot, valamint egy arany színű serleget kapott. A Hungast Vital Kft. kettő tortát ajánlott fel különdíjként, melyet a Szivárvány és a Hírös Város Klub csapata fogyaszthatott el. A rendezvény fő célja a közösségépítés. A közös főzés öröme, az együtt eltöltött idő kellemes kikapcsolódást nyújtott mindenkinek.

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LET) Kecskemét

Tanulj, hogy segíthess!

Gondolkoztál már azon, hogy szívesen segítenél másoknak lelki problémáik megbeszélésében?

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatunk ügyelőket keres.

Feladatunk, hogy együttérzéssel, odafigyeléssel segítsünk a hozzánk forduló embertársainknak nehézségeik elviselésében, megoldásában.

Ha csatlakozol hozzánk, a felkészítő képzést követően egy 33 éve működő, kipróbált, elfogadó közösség megbecsült tagja lehetsz.

Ha Kecskeméten vagy a környéken élsz, elmúltál 25 éves, de nem vagy még 65, szívesen végeznél önkéntes munkát,

jelentkezz a 76/481-722 (üzenetrögzítő) telefonszámon,

levélben: Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.,

vagy e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Határidő: 2019.10.15.

A 80 órás képzés során lehetőséged nyílik önmagad jobb megismerésére, hatékony kommunikáció elsajátítására és a segítő beszélgetés tanulására.

Mindezek a privát életedben is megkönnyíthetik az életed.

Feltételek: érettségi, minimum 25 év, maximum 65 év, tolerancia, empátia, lélekjelenlét, rugalmasság

Honlap címe: www.sos116-123.hu

Idősgondozó Szolgálat Nyitnikék Klubjának nyílt napja

Sokat van egyedül?
Szeret kártyázni?
Szívesen tölti társaságban az idejét?
Kedveli a saját készítésű kézműves tárgyakat?
Szeret kirándulni?


Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást!
Látogasson el hozzánk, a Széchenyivárosban az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta u. 2. sz. alatti telephelyére!

Nyílt nap 2019. szeptember 27-én 10:00 órától!

Érdeklődni lehet:
Idősgondozó Szolgálat
6000 Kecskemét, Margaréta u. 2.
Tel: 76/476-262

Letölthető szóróanyag

XII. Lecsófesztivál

Az Idősgondozó Szolgálat szeretettel meghívja a XII. Lecsófesztiválra!

Várjuk a vállalkozó kedvű főzni és enni szerető idősek jelentkezését, akik bográcsban szívesen elkészítenék a különleges lecsós ételüket és vállalják a megmérettetést a szakértő zsűri előtt!

Helyszín: Margaréta u. 2. telephely melletti füves terület.

Időpont: 2019. augusztus 29. csütörtök 900

A rendezvény megnyitója után az idén is várjuk a vidám 2-3 perces „lecsós” műsorokat!

A jelentkezéssel együtt jelezzék augusztus 22-ig a szereplési szándékukat is.

Akinek kedve van, a rendezvény ideje alatt karaoke tudományát is bemutathatja.

Letölthető szóróanyag

X. Népzenei és Nóta Találkozó a Margaréta Otthonban

2019. július 25-én adott helyet intézményünk az immár tizedik alkalommal megrendezett „Népzenei és Nóta Találkozónak”, ami egyben rendhagyó alkalomnak is bizonyult.

A köszöntőt követően két vers hangzott el lakóink előadásában, melyek a zene szeretetét idézték, majd meglepetés produkcióként Pusztai Tamásné (M. Bodon Pál Zeneiskola szolfézstanára) aratási, gyimesi, gyergyói, és moldvai népdalokból álló dalcsokorral emelte a délelőtt hangulatát.

A találkozón idén négy intézmény dalköre mérte össze énektudását, felkészültségét. Minden csoport színvonalas produkcióval örvendeztette meg a nagy létszámú közönséget, ezzel megnehezítve a zsűritagok – Arany Ilona, Fejős Jenő és Vágó Éva – munkáját.

A délelőtt különleges pillanatát a gyimesi tájegységen elterjedt ütőgardon hangszer megszólaltatása adta, rendhagyó mivoltát pedig az, hogy a zsűri – mindenki meglepetésére – négy első helyezést hirdetett ki, azzal a megkötéssel, hogy a vándorserleg a házigazda csapatnál marad. Idén sem maradtak el a kínálás és ajándékcsomagok kiosztása mellett a záró produkciók. Fejős Jenő közös éneklésre buzdító műsora után a Nyitnikék klub táncos párjának néptánc bemutatkozását láthattunk.

Szivárvány idősek nappali ellátásának kirándulása

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálatának a Horváth Döme telephelyen működő Szivárvány idősek nappali ellátása fő célkitűzésének tekinti az országot, a nemzeti értékeket és hagyományokat megismertető kirándulások szervezését.

Ebben az évben július 09.-től 13.-ig került megszervezésre a nyári kirándulás. A Róna Busz Kft. autóbuszát vettük igénybe, mely kényelmes, biztonságos utat biztosított.

Az első állomás Tihany volt, ahol a Bencés Apátságot tekintettük meg. A látogatás előtt rövid kisfilm mutatta be az Apátság történetét a fogadóépületben. Ezt követően a barokk templomot csodáltuk meg, majd I. András király kriptáját, mely becses emlékhelye Magyarországnak. A Kálvária, - a stációkon végigsétálva, olvasva, kicsit elmélkedve igazán jó feltöltődést és kikapcsolódást nyújtott számunkra, hiszen egyszerre szakrális és turista célpont. Sajnos a visszhang már nem „működik”, de mi mégis mintha hallottuk volna…

Szállásunk Keszthelyen a Pethe Ferenc Kollégiumban volt. A kétágyas szobákhoz erkély is tartozott, ahol egy vagy több fészket raktak a fecskék, így minden reggel és este gyönyörködhettünk, amint hordták az ennivalót a fiókáiknak.

Első este megnéztük a Balaton partot és hosszan sétáltunk a gesztenyefákkal övezett úton.

Keszthely belvárosának látogatása során fényképeket készítettünkFestetics György ülőszobránál, és aSzentháromság szobornál. Láthattuk a Városházát, a Balaton Kongresszusi Központot és Keszthely gótikus ékkövét, a Magyarok Nagyasszonya Templomot. A sétálóutcán haladva útba ejtettük az egykori városháza épületét, a Goldmark ház műemlék épületét, és az udvarról láthatóvá vált a felújításra váró zsinagóga. A Festetics kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya. Öt épületben hat állandó kiállítást mutat be. A kastély eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a főúri életformát láttatják. A kastély parkja természetvédelmi terület, ahol helyet kapott a hintókiállítás. Keszthely gyönyörű parkja a Helikon park. Ez a park a város legnagyobb zöldterülete. Hatalmas, évszázados fái alatt, az ápolt sétányokon kellemes sétát tettünk.

Sümegen megtekintett nevezetességek:

A sümegi ferences templomot és kolostort Széchényi György veszprémi püspök alapította. A Ferencesek tehát 1649 óta vannak jelen a városban, bár egyesek ezt 1652-re teszik. A Kisfaludy Sándor emlékház a nyelvújítási mozgalom vezéralakjának állít emléket. Sümegen született és halt meg a XIX. sz-i magyar irodalom jeles költője, Kisfaludy Sándor.

Zalaszántó sztúpa: Lélektápláló utazás

Zalaszántón található nemcsak hazánk, hanem egész Európa legnagyobb sztúpája, a Béke-Sztúpa, Zala megye csodájának is hívják, nem véletlenül. A buddhista építmény a Béke jelképe, mely az Emberi Jogok Parkjában található.

Kehidakustány: Deák kúria: Deák Ferenc "A haza bölcse, Zala büszkesége"

Kehida, a kis zalai település kétszeresen írta be nevét a magyar történelembe. 1232-ben itt született a híres kehidai oklevél, amelyet ma a nemesi vármegye kialakulása egyik fontos dokumentumaként tartunk számon. Hatszáz évvel később Deák Ferenc személye tette nevezetessé a községet, aki 1808-tól 1854-ig tekintette állandó lakhelyének Kehidát, a feltöltődés és a megpihenés helyszínének a falu közepén emelkedő kis dombra épült kúriát.

Egervár

Egyedülálló reneszánsz élményközpontot látogattunk meg, az Egervári Várkastélyt, melyet egy nagyszabású projekt során igényesen felújítottak.

Zalaegerszeg:

Azáleás-völgy Zalaegerszeg. Ha igazi tündérekkel nem is találkoztunk az Azáleás-völgyben, az bizonyos, hogy tündérkertbe érkeztünk. Az országos hírnevű díszpark büszkén szerepel Zala megye 7 természeti csodája között. A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye. A skanzen jelenleg negyven különböző építményből és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették fel újra.

Hévíz

Szentlélek templom (kék templom): bazilikának is nevezhető, közel ezer fő befogadására alkalmas, régi gótikus és a modern stíluselemeket ötvözi. A helyiek kék templomként is emlegetik. A sétálóutcán eljutva a Tófürdőig az üzletek sokasága kínálja portékáit. A fürdő melletti park csodás mesevilágot idéz virágaival, szobraival. A piac ezernyi kincset rejt, ahol érdemes volt elidőzni a délutáni forgatagban.

Császár

Hazautazásunk napjának fénypontja a Magyarországon egyedülálló Western város meglátogatása volt. Henryx, a helyi sheriff célja az volt, hogy megismertesse e letűnt történelmi korszakot mindazokkal, akiket „felé sodor a vadnyugati szél”. Magyarországon itt található a leghosszabb kisvasút - mi is utaztunk rajta, hiszen az aranymosó túrára azzal szállítottak minket, de közben részünk volt egy vonatrablásban is. Látványos volt a műsor, amit kaszkadőrök és színészek adtak elő. A nap érdekes show-val zárult, ami mindenkinek nagyon tetszett. Hendrix kocsmájában ebédeltünk, sok-sok élménnyel gazdagodva Kecskemét felé vettük az irányt.

A kirándulás nagy élmény volt, látni hazánk csodálatos vidékét, a Balaton parti településeket, Tihanyt, Keszthelyt, Hévízt, és Zala megye híres természeti és történelmi értékeit.

Kenyérszentelő ünnepség, nyílt nap

A Naplemente Idősek Klubja szeretettel meghívja Önt 2019. augusztus 13-án 10 órára

Kenyérszentelő ünnepségére, Nyílt Napjára

Helyszín: Naplemente Idősek Klubja

Hetényegyháza Posta u. 7.

PROGRAM:

~10:00 Vendégek fogadása, köszöntő

~10:10 Aranytoll Irodalmi kör és a Naplemente Népdalkör ünnepi műsora

~10:40 Az Újkenyeret megáldja Kis János evangélikus lelkész

~11:00 Ünnepi vendéglátás

Minden kedves érdeklődőt és klubtagot szeretettel várunk!

Letölthető szóróanyag

XXI. Nyugdíjasok Sportnapja

Kedves sportkedvelő Nyugdíjasok!

Idén is megrendezésre kerül a már közkedvelt

XXI. Nyugdíjasok Sportnapja

az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Idősgondozó Szolgálata szervezésében.

Időont: 2019. augusztus 16. (péntek)

Helyszín: Kecskeméti Arborétum

Gyülekező: az Arborétumban (Mária kápolna előtt) 9.00 órakor

Sok szeretettel várjuk a csapatok és a szurkolók jelentkezését a Csongrádi u. 26. számú telephelyre e-mailben.

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 9-ig

Várunk mindenkit sok szeretettel!

Letölthető szóróanyag

Az idősek közlekedésével foglalkozott az Idősgondozó Szolgálat

Az Idősgondozó Szolgálat minden hónap harmadik csütörtöki napján a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban az Idősek Akadémiáját rendezi meg. Június 20-án 14 órától Farkas Attila címzetes főtörzs zászlós „Közlekedj okosan” témában tartott előadást az idősek számára, amely aktuális volt, hiszen Kecskeméten megszaporodott a közúti balesetek száma. Szolgálatunk fontosnak tartja, hogy a mai rohanó világban erre a súlyos problémára felhívja az idős emberek figyelmét, hiszen legtöbben gyalogosan közlekednek, és a rájuk vonatkozó szabályokkal sokan nincsenek tisztában!

Farkas Attila elsősorban a helyes gyalogos közlekedésre hívta fel a figyelmet. Képekkel, rajzokkal szemléltette a szabályos közlekedés alapjait, gyakorlati példáival jól illusztrálta, melyek azok a figyelemfelkeltő jelek, melyekkel elkerülhetjük a baleseteket. Az előadás végén interaktív formában lehetett kérdezni az előadótól.

Az Idősgondozó Szolgálat erre az előadásra építve „Közlekedj okosan!” vetélkedőt tartott másnap 9 órai kezdettel Hetényegyházán a Posta utca 7. szám alatti telephelyen, a Naplemente Klubban. Részt vettek a szolgálat nappali intézményeinek ellátottjai és a Margaréta Otthon lakói. Csapatokban dolgoztak, a bevezető részben egy rövid bemutatkozással ismerhettük meg őket, volt, aki verssel, énekkel, rövid - közlekedéssel kapcsolatos történettel készült, majd képek segítségével elkalandoztunk a járművek világába, egészen a kezdetektől napjainkig. Ezt követően kezdetét vette a KRESZ teszt, mely az előadáson elhangzottakra épült, a gyakorlati példák segítségével minden versenyző ellenőrizhette tudását játékos formában. Puzzle kirakó szintén közlekedési témakörben nyújtott új élményt a versenyzőknek.

A vetélkedő végén kiderült, ki mozgott otthonosan a témában. Minden csapat emléklapot és egy-egy sport szeletet kapott. A házigazdák finom süteménnyel kedveskedtek a résztvevőknek.

Az Akadémiával és a vetélkedővel sikerült az idős embereknek újabb ismereteket szerezniük, valamint felhívni a figyelmüket a szabályos és óvatos közlekedésre.

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 5. rész: Ásványgyűjtemény a Ráday Múzeumban

A Kápolna utcai klub Pünkösd előtti istentisztelete után Dr. Barna Tamás volt a vendégünk, aki a Biblia ásványairól tartott egy érdekes előadást. Nagy örömünkre, ásványgyűjteményének legkülönlegesebb darabjait is magával hozta.

Dr. Barna Tamás amatőr ásványgyűjtővel a Ráday Múzeumban látogatható Fuxreiter András-féle ásványgyűjtemény megtekintésekor találkoztunk idén tavasszal, ő volt a tárlatvezetőnk. Fantasztikus felkészültséggel és szenvedéllyel mesélt a természet csodáiról. Kivilágított tárlókban gyönyörködhettünk a Föld 5 kontinenséről származó ásványokban, legnagyobb különlegesség az Európában egyedülálló, világító ásványok vitrine volt. Mindannyian élményekkel, ajándékba kapott ásványokkal távoztunk és a következő, nálunk tartandó, „Biblia ásványai” előadás ígéretével.

Dr. Barna Tamás nyugdíjas erdőmérnök és a régi gyümölcsfajtákról tartja következő előadását szeptemberben az Idősek Akadémiáján a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.

A mostani előadást a kézműves klubtagok saját készítésű ajándékával igyekeztünk meghálálni.

Klubtagjaink egy kidobásra ítélt akciós újság papírjaiból fonott kosárral kedveskedtek, mely használható a kedvenc ásványok tárolására.

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 4. rész: Ráday Múzeum

Kecskemét Belvárosában tett sétáink során többször megcsodáltuk a Református Ókollégium épületét, és tervezgettük, hogy meglátogatjuk a falai között található Ráday Múzeumot, az egyháztörténeti kiállítást.

„A kulcsra zárt szoba titkai” című új, állandó kiállítás Muraközi János életét és festészetét mutatja be.

Muraközi János (1824-1892) sokoldalú, kiemelkedő alakja volt Kecskemétnek. A kiállítás helyszínéül választott Ókollégiumban barátjával, Jókai Mórral folytatott jogi tanulmányokat. ’48-as szabadságharcos volt, és a bujdosás évei után Kecskemét egyik vezető tisztségviselőjeként jelentős szerepe volt a város fellendülésében.

Muraközi János festői életművének jelentős darabjait, valamint életének tárgyi emlékeit, a kiállítás címéhez méltó, rejtélyes és egyben játékos formában ismerhettük meg. Bencsik Orsolya, a múzeum munkatársa a festő özvegyeként, Gyenes Sáraként, korhű öltözetben fogadta társaságunkat. Kalandos időutazás keretében került hozzánk közel a 19. század hangulata és egy kecskeméti polgár gazdag élete.

Sopronyi-Mikulás Kata, a múzeum munkatársa kalauzolásával megtekintettük az évszázadokat átölelő egyháztörténeti gyűjteményt, a református templomok berendezési tárgyait, amelyek hű tükrei koruknak, a vallási közösségek, hajdan volt nemzedékek életének.

Rendszeresen kapunk meghívást a Ráday Múzeumtól: tavaly karácsony közeledtével bibliai filmekről szóló beszélgetésekre, idén tavasszal „Keresztelő keddek” előadásaira és divattörténeti programra.

Valamennyi Ráday Múzeumban tett látogatásunk azt bizonyítja, hogy minden ajtó titkokat rejt és érdemes benyitni.

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 3. rész: Kis János evangélikus lelkész

A Minisorozatunk bevezetőjében említett Pódiumbeszélgetés vendége, a Kápolna utcai nyugdíjasok számára kedves ismerősünk, Kis János evangélikus lelkész, ünnepi istentiszteletet tartott a klubunkban Pünkösd előtt, és ekkor búcsúztunk az idei lelkészjelölttől, Rosta Izabellától. Így egy kicsit nagyobb izgalom és várakozás előzte meg ezt a csütörtököt.

Kis János lelkész úr régóta jár a Kápolna utcai klubba, minden hónap első csütörtökje szívünknek, lelkünknek szóló gondolatokkal, közös énekléssel és imádsággal kezdődik. A hétköznapok közepette ezek a hónapindító találkozások sokat jelentenek, fontos lelki kapaszkodókat nyújtanak. A Pünkösdihez hasonló, Kápolna utcai, ünnepi alkalmak kötődnek Húsvéthoz, Karácsonyhoz, a kenyérszenteléshez, a terményáldáshoz. Mindenszentek és emlékezés idején mi látogatunk el a Kecskeméti Evangélikus Templomba. Azok közül, akikért mécsest gyújtunk, néhányukat lelkész úr búcsúztatásával kísértünk utolsó útjukra.

Sok kedves meghívást kapunk, így számos, felejthetetlen alkalom fűzi a klubtagokat a Kecskeméti Evangélikus Templomhoz. Legemlékezetesebb a 2018. november 11-i hálaadó istentisztelet volt, hiszen 4 jeles dátumot is ünnepelhetett az egyházközösség; a templom 155, az orgona 90 és a harang 25 évvel korábbi felszentelését, valamint Kis János igazgató lelkész szolgálatba lépésének 30. évfordulóját.

Legmeghatóbb a 2018. július 14-i, ünnepi istentisztelet volt. Ennek keretében lelkésszé avatták az általunk is nagyon megkedvelt Endreffy Mátét, aki teológiai tanulmányi végeztével gyakorlati évét lelkészjelöltként Kecskeméten töltötte. A búcsúzó lelkészjelöltet és Kis János 11. tanítványát - Rosta Izabellát díszoklevéllel tiszteletbeli klubtaggá fogadtuk.

Lelkész úr természetesen régóta tiszteletbeli klubtagunk és nagyon büszkék vagyunk rá. 2018. október elején Kecskemét város 650. születésnapja alkalmából Kada Elek-díjjal ismerte el a város a tevékenységét. A Kápolna utcai klubban a szokásos hónapindító csütörtökön a nyugdíjasok felállva, tapssal fogadták.

Kedves Kis János! Köszönet a hitért, a reményért és a szeretetért! Köszönet a csütörtök délelőttökért, a közös imákért és éneklésekért, a templomi alkalmakért, egy mosolyért, egy gondolatért, amely elkísér és erőt ad hónapról hónapra, évről évre… Köszönet!

13. alkalommal rendezett az Idősgondozó Szolgálat Divatbemutatót

Az Idősgondozó Szolgálat július 4-én 9 órai kezdettel, 13. alkalommal rendezte meg a Nyugdíjas Divatbemutatót, Hetényegyházán a Közösségi Házban. A 41 nyugdíjas manöken magabiztosan lépett a színpadra, a Szivárvány, Jókai, Nyitnikék, Pacsirta, Örök Ifjak, Hírös Város, Naplemente és a Mosolysziget „Divatház” alkalmi, báli, estélyi ruhakollekciójában kápráztatták el a közönséget. A szakértő zsűri tagjai: Mázás Anikó a Sehida hastánccsoport tagja, Csonka Zsuzsanna és Kovács Tiborné, a Kecskeméti Katona József Színház öltöztető női, valamint Turpinszky Andrea a Hetényegyházi Közösségi Ház munkatársa voltak. A program nyitó produkcióját a Sahida Hastánc csoport két művésznője adta elő, akik fergeteges műsorukkal elvarázsolták a közönséget, ezt követően a nyugdíjas manökenek léptek a kifutóra, alkalmi ruháikat különleges kiegészítőik tették egyedivé.

A zsűri minden fellépőnek emléklapot és szerény ajándékot adott át.

Aki ellátogatott a programra, egy tartalmas, vidám délelőttön vehetett részt. Mindenki nagyon boldog volt, a fellépők, hogy megmutathatták régen hordott kedves, csodaszép ruháikat és a közönség pedig, hogy gyönyörködhetett benne.

Naplemente Idősek Klubja - Unoka nap

Sokat van egyedül?
Szeret kártyázni?
Szívesen tölti társaságban az idejét?
Kedveli a saját készítésű kézműves tárgyakat?
Szeret kirándulni?


Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást!
Látogasson el hozzánk a Naplemente Idősek Klubjába!

Nyílt nap 2019.07.30. 9:30-tól Unoka nap

Érdeklődni lehet:
Idősgondozó Szolgálat
6000 Kecskemét-Hetényegyháza, Posta u.7..
Tel: 76/473-572

Letölthető szóróanyag

Pünkösdi király- és királyné választás a Margaréta Otthonban

2019. június 6. csütörtök

A tavaszi ünnepkör záró ünnepe Pünkösd, melyhez az egyházi szokások mellett különböző népszokások is kapcsolódnak. A Margaréta Otthon lakói körében a Pünkösdi király és királyné választás régi hagyományát elevenítettünk fel. Eme megtisztelő címért – az intézmény aulájában kihirdetésre kerülő játékos próbatételek teljesítésére – hat pár lakó vállalta a versengést. A király és királyné jelöltek elsőként gombválogatásban mérhették össze rátermettségüket, majd a köpenygombolás próbája következett. Harmadikként a ’labdaterelés seprűvel’ kihívást kellett teljesíteni, amely a hölgyek számára volt vonzóbb, a parafadugó horgászat pedig az urak körében volt népszerű feladat. Záró próbatételként a hétköznapjainkban is használatos fűszernövényeket kellett felismerni szaglás útján, mely szintén izgalmas versenyfeladványnak bizonyult. Pontozás alapján történt az értékelés, s az udvari tisztviselők bejelentése után a Pünkösdi király és királyné fogadalomtétele zárta e jó hangulatot, élvezetes kikapcsolódást nyújtó programot.

Az egy évig tartó királyság után, jövőre is lesz lehetőség a királyi, királynői cím megszerzésére

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 2. rész: Kecskeméti Katona József Színház

A színház világa varázslatos! Amikor gyermeki naivitással, lélegzetvisszafojtva, hol sírva, hol nevetve ülünk a nézőtéren és egy színházi előadás évekre, vagy akár életre szóló élménnyel ajándékoz meg, az maga a csoda.

A Kápolna utcai nyugdíjasok a Kecskeméti Katona József Színház különböző játszóhelyein, az elmúlt évek során, számtalan felejthetetlen előadással gazdagodtak. A Ruszt József Stúdió Színházban több darabot láthattunk a kecskeméti színjátszás történetéről, egészen a kezdetektől a Ruszt József - Gábor Miklós korszakig. A nyugdíjas korosztály számára meghatározó a régi Városi Mozi épületében kialakított Kelemen László Kamaraszínház nyitóelőadása, a fiatalságukat idéző Illés-slágerekre épülő zenés darab, telitalálat volt. Legutóbb „A király beszéde” színpadi változatára voltunk kíváncsiak. Nem hiába! Fantasztikus volt! A Nagyszínpadon láttunk már klasszikus és zenés darabokat. Május elején a bűnügyi regény koronázatlan királynője talán leghíresebb művének, a Tíz kicsi négernek színpadi adaptációját izgultuk végig, mintha tényleg nem tudtuk volna, hogy fogynak a kicsi négerek, avagy a szereplők.

Ezért volt különösen izgalmas, hogy néhány héttel később, amikor lehetőségünk volt bebarangolni a színház épületét, bepillantani a kulisszák mögé, pont ennek a z előadásnak a díszletei között léphettünk a világot jelentő deszkákra. A csoportunk majdnem 30 fős volt, vendéglátónk pedig egy fiatal hölgy; Tóth Kata, a színház dramaturg-rendezőasszisztense, talán ezért nem „veszett el” közülünk senki! A látogatásról készült képek is mutatják, hogy kalauzolónk, Kata milyen lelkesen és magával ragadóan mutatta be a színházat, mesélt a színfalak mögötti világról. Mi pedig közben egyre inkább azt éreztük, hogy a színház világa a kulisszák mögött még varázslatosabb.

Ígérjük, hogy ugyanolyan büszkeséggel és szeretettel járunk a Kecskeméti Katona József Színházba, mint az elődök, akik színházat álmodtak és építtettek a városnak.

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 1. rész: Bozsó Gyűjtemény

Jó pár éve már, hogy felfedeztük a Bozsó Gyűjteményt. Nekünk is, mint oly sok kecskemétinek nem „csak” kiállítóhely, szeretjük, nagy örömmel és izgalommal várunk minden új eseményt.

A Bozsó Gyűjtemény lelke; Loránd Klára asszony, akinek elhivatottságát az április végi Pódiumbeszélgetésen még jobban megismertük. A gyűjtemény minden munkatársa nagyon kedves és elkötelezett.

Számunkra, a Bozsó Gyűjteménybe szervezett látogatásaink összefonódnak Kovács Ágnes művészettörténész személyével. Már régen nem csak egy mosolygós, fiatal, ám nagyon felkészült tárlatvezető, hanem személyes ismerőse a mi lelkes 10-15, néha 20-25 fős csapatunknak. Izgalmas különlegességekkel várja a csoportunkat, de többször előfordult már, hogy a nyugdíjas korosztály tagjainak emlékei egészítették ki Ági tudását. Különösen érvényes volt ez a 650 éves Kecskemétet ünneplő programsorozatra, hiszen Bozsó János festőművész képei a „Szülővárosom Kecskemét” tárlaton, illetve a városhoz köthető alkotókat, alkotásokat bemutató „Kecskeméti klasszikusok” kiállítás festményei által bemutatott utcák, terek, hangulatok ismerősek voltak a nyugdíjas látogatóknak.

A Bozsó gyűjtemény egyedülálló, állandó anyagán túl, mindig nagy várakozás előzi meg az időszaki kiállításokat. Évről évre a legjelentősebb magyar festők alkotásait láthatjuk itt Kecskeméten a Klapka-házban, azaz a Bozsó Gyűjteményben: 2017-ben Szinyei-Merse Pál képeit, 2018-ban Paál László életmű-kiállítását és most 2019-ben Rippl-Rónai József műveit.

Az elmúlt évek megszámlálhatatlan élményéből csak néhányat emeltünk ki. Alig várjuk a következőt, addig is szeretünk Bozsó Gyűjtemény!

A Kápolna utcai Nyugdíjas Klub kapcsolata a város kulturális életével

Bevezető

A Hírös Város Turisztikai Központban „Hírös Kecskemétiek” címmel megrendezésre kerülő Pódiumbeszélgetések keretében Kriskó János több éve mutat be Kecskeméten élő és munkálkodó érdekes, izgalmas személyiségeket, és a rögzített beszélgetéseket a KTV is műsorára tűzi.

2019. április 30-án a Kápolna utcai nyugdíjasok számára kedves vendégek szerepeltek a meghívottak között: Loránd Klára muzeológus, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora és Kis János evangélikus lelkész. Jó néhányan élőben, később még többen a KTV-ben, illetve internetről, élvezettel hallgatták a meghitt beszélgetéseket.

Ez adta az ötletet, hogy indítsunk egy minisorozatot; a Kápolna utcai nyugdíjasok számára kedves kecskeméti helyekről, kapcsolatokról, hiszen a klub programjai hosszú évek óta összefonódnak Kecskemét kulturális életével. Az április végétől Pünkösdig tartó néhány hét eseményei is ezt mutatják. Ellátogattunk a Bozsó Gyűjteménybe Rippl-Rónai József festőművész kiállítására, a Kecskeméti Katona József Színházban izgultunk Agatha Christie krimijén és néhány héttel később jártunk a kulisszák mögött is. Pünkösd előtt Kis János evangélikus lelkész tartott nálunk ünnepi istentiszteletet, majd utána a Ráday Múzeum „Ásványvilág” kiállításának tárlatvezetéséről megismert Dr. Barna Tamás mutatta be nekünk a Biblia ásványait.

Induljon tehát a mi minisorozatunk: Kápolnások kecskeméti kapcsolatai.

Kihívás Napja az Idősgondozó Szolgálat Naplemente Idősek Klubjában

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek.

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz, ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel.

Az Idősgondozó Szolgálat Posta utca 7. szám alatti telephelyen működő nappali ellátása, Naplemente Klubja május 30.-án Nyílt Nap keretében a VII. Kihívás Napját rendezte meg, a helyi Általános Iskola alsó tagozatos diákjainak közreműködésével.

A csapatjátékban az idősek és a gyerekek vegyes csapatokban vetélkedtek a legügyesebb, legsportosabb csapatnak járó címért. A feladatok között voltak mozgásos és logikai játékok.

Jókedvű versenyszellem jellemezte a délutánt.

A Naplemente klubban nagyon fontos a generációk közötti kapcsolat erősítése, egyfajta generációs hídként működik már évek óta a program.

Az iskola egy-egy osztálya három éven át jár rendszeresen az intézménybe, gyerekek és idősek is élvezik a közös játékot, az együttműködést, közben jobban megismerik és elfogadják egymást.

Felújításra került a Mosoly Sziget Értelmileg Sérültek Nappali Intézménye az Ipoly utca 1. szám alatt

A Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye felújítása, bővítése az „Időskorúak és Fogyatékkal élők szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése Kecskeméten” a TOP-6.6.2-15-KE1-2016-00003 azonosító számú projekt keretében valósult meg.

A beruházás során az épület alapterülete jelentősen megnövekedett, két új foglalkoztató helyiség kialakításával, így különböző szakkörök, terápiás tevékenységek szakmailag megfelelő módon valósulhatnak meg a jövőben.

Az agyag műhely kialakításához a szakkör működtetéséhez új eszközök beszerzésére is sor került, ilyen pl. a mángorló (agyag lapnyújtó), fülprés és kézi korong. Segítségükkel többféle technikát sajátítható el. A jól felszerelt műhelyben lehetőség nyílik a szolgáltatást igénybe vevőknek, hogy nyugodt környezetben, megfelelő munkaeszközökkel tudjanak dolgozni.

A másik bővített helyiség a főző műhely, a főző szakkör működését fogja szolgálni, ami szintén megfelelő eszközökkel felszerelt: esztétikus konyhabútor, asztal, székek, hűtőszekrény, mosogatógép és mikrohullámú sütő. Itt történnek majd a szolgáltatást igénybe vevők önállóságát elősegítő gyakorlati képzések, főzési technikák kipróbálása, elsajátítása.

A korszerű, már kívülről is nagyon impozáns megjelenésű épületet május 24. napján a Családi Napon tekintették meg a szülők és a hozzátartozók. Az intézményben kívül-belül sok pozitív változást tapasztalhattak. Különösen tetszett mindenkinek az, hogy tágasabb lett az étkező. Az épülethez hozzáépített két helyiség szintén nagyon korszerű lett. Az új helyiségekbe eszközök, bútorok beszerzésére is sor került. Az új foglalkoztatók és az étkező légkondicionáltak lettek. Az épület villamos hálózatának korszerűsítése is megvalósult. A nyílászárók cseréje is megtörtént, minden ablakra redőny és szúnyogháló került. A fűtés korszerűsítését is megoldották.

Az átépítés során az épület külseje is teljesen megújult, tetőcsere és az épület szigetelése is megtörtént. Az udvaron mozgáskorlátozott parkolót alakítottak ki, valamint az épület hátsó terasza és a járdák térkövezve lettek.

A felújítással az igénybevevők részére színvonalas, magas szintű ellátás válhat valóra, amely lehetővé teszi az önellátási, önkiszolgálási képességek, társadalmi integrációs törekvések fejlesztését, szinten tartását.

A projekt megvalósulásával jelentősen javult az ellátási környezet, valami a dolgozók munkafeltételei. A szakmai munka minőségi fejlesztésével lehetővé válik az igénybevevők differenciált foglalkoztatása, foglalkoztatásuk bővítése, amely alapul szolgál az érzelmi biztonság növelésére, az önállóság, a társas kapcsolatok és a megfelelő szokások kialakulásához.

Nagyik Reform Konyhája a Horváth Döme telephelyen

Az Idősgondozó Szolgálat május 31-én nagy közös program keretében rendezte meg ebben az évben második alkalommal a Szivárvány Klubban a Nagyik Reform Konyháját. A cél az, hogy népszerűsítsék az egészséges, könnyen elkészíthető ételeket, felhívják a figyelmet a helyes táplálkozás fontosságára, valamint építsék a közösséget az idősek körében.

Ezúttal sajtos vörösbab saláta készült.

A gasztronómiai program sokaknak felkeltette az érdeklődését. A saláta készítésében Bori Ferencné, Jusztika látta el a házigazda szerepét. A résztvevők hozták magukkal a nyersanyagot. A program bevezető részében Jusztika az egészséges táplálkozás fontosságára a helyes életmódra hívta fel a figyelmet, a rendszeres mozgásra adott hasznos tanácsokat. Elkezdődött a vitamindús saláta elkészítése: először a spenótot kellett egy tálra halmozni, majd a paradicsomot cikkekre vágni, ezt követően a vörösbab, vagy a fehérbab konzerv következett, majd a lilahagyma. A tetejére került a feta sajt, és egy pikáns szósz adta meg a sava borsát az ételnek, mely a következőket tartalmazta: olíva olaj, citromlé, méz, fokhagyma.

Végül a résztvevők közösen elfogyasztották remekművüket. Az Idősgondozó Szolgálat oklevéllel köszönte meg Bori Ferencnének az élménydús bemutatót, valamint a Szivárvány Klubból Kovács Gáborné kolléganő egy szerény ajándékot adott át. A program végén receptek cseréjére is volt lehetőség, vidám hangulatban telt a délelőtt.

Megújult az Idősgondozó Szolgálat Posta utca 7. szám alatti telephelye

Elmúlt évben az „Időskorúak és fogyatékkal élők szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése Kecskeméten” címmel TOP-6.6.2-15-KE1-2016-00003 azonosító számú projekt keretében az intézmény felújítása, korszerűsítése valósult meg. Tartalmazta a padlásfödém és a külső homlokzati falak hőszigetelését, homlokzati nyílászárók cseréjét, akadálymentesítést, gépészeti- és elektromos korszerűsítéseket (pl. fűtéskorszerűsítés, kazáncsere), parketta felújítást, belsőterek, belső nyílászárók festését, mázolását, tetőszerkezet felújítását, új bádogos szerkezetek, villámvédelmi rendszer kialakítását, lépcsők felújítását, mozgáskorlátozottak részére parkoló kialakítását.

Az idős ellátottak megújult környezetben vehetik igénybe az intézmény szolgáltatásait, valamint a dolgozók munkafeltételei is jelentősen javultak.

Ellátottjaink örömmel vették birtokba a megújult intézményt és folyamatosan óvják, szépítik környezetüket.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.
További információért kattintson ide! Elfogad Elutasít