Színvonalas műsorral ünnepelte a Magyar Kultúra napját az Idősgondozó Szolgálat

1989. január 22-től ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az Idősgondozó Szolgálat, minden évben nagy közös program kertében csatlakozik a megemlékezéshez, mely eseményre ebben az évben január 13-án került sor a Kápolna utca 8. szám alatti telephelyen. A z irodalom kiváló alakjára, Petőfi Sándorra emlékeztünk, születésének 200. évfordulója alkalmából.

A zsűri tagjai: Koleszár Márta a Katona József Könyvtár munkatársa, valamit Sebestyén Mária tanárnő, meseterapeuta voltak. Az emlékműsoron Petőfi Sándor versei, valamint a megzenésített művei hangzottak el. A versek bevezetőjében sok érdekességet megtudtak a jelenlévők a szerzemények keletkezésről, hangulatáról. A színvonalas műsorban a szolgálat nappali ellátásban részesülő nyugdíjasai, értelmileg sérült ellátottjai is szerepeltek. Megható pillanatokat, és vidám perceket élhettek meg a program résztvevői. A gyermekversek mellett komolyabb hangvételű művek is helyet kaptak a műsorban, ami által tartalmilag és érzelmileg nagyon sokat kaptak a megjelentek. A program zárásaként a Pacsirta Klub énekkara elénekelte a Tavaszi Szél vizet áraszt című népdalt, végül a Magyar Himnusz is felcsendült. Minden szereplő egy-egy emléklapot, valamint egy Petőfi Sándor emlékére elkészített könyvjelzőt kapott.

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai konferencia

Szeretettel meghívjuk a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai konferenciájára.

Időpont: 2022. november 17.

Program:

10 óra Köszöntő Szényeiné Tóth Anikó

- Dr. Máttyássy Adrienn Ph.D - Történeti áttekintés a kecskeméti LET-ről és a Bács-Kiskun megyei öngyilkossági mutatók alakulásáról

- Bakonyi Péter - Visszatekintő a LET indulására

12 óra Ebédszünet

13 óra Társszervezetek bemutatása:

- Sinkóné Palencsár Mariann Emese Kecskeméti Áldozatsegítő Központ

- Temesvári Ágnes Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

- Horváth Mihály Kecskeméti Mentőállomás

- Dr. Erdélyi Rita - Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház – a Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátás

- Tóth Mónika – Krízisellátás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban

- Tót Szilvia - Kecskeméti Rendőrkapitányság

- Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Kecskemét

Szeretettel várjuk!

Helyszín: Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

Kecskemét, Olimpia u. 6.

Információ:

Szényeiné Tóth Anikó szolgálatvezető

0630/518-8642

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

TANULJ, HOGY SEGÍTHESS!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LET) Kecskemét

TANULJ, HOGY SEGÍTHESS!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatunk önkéntes feladatvégzésre ügyelőket keres, és számukra képzést indít.

Kecskeméten 35 éve működik Lelki Elsősegély Telefonszolgálatunk, ma már a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szakmai keretein belül, mely szövetség az ország különböző településein működő telefonszolgálatoknak nyújt együttműködési lehetőséget.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatnál feladatunk, hogy együttérzéssel, odafigyeléssel segítsünk a hozzánk forduló embertársainknak életnehézségeik elviselésében, megoldásában.

Szolgálatunk tevékenységét speciálisan képzett ügyelők végzik, akik ezt a segítő feladatot önként vállalják, és anonim módon vesznek részt a hívásokban. A szolgálatot felkereső hívók is anonim módon kérhetnek segítséget.

Az ügyelők számára ez az önkéntes tevékenység a következő elfoglaltságokkal jár:

 • havonta 2-3 alkalommal 6 vagy 12 órás, nappali vagy éjszakai ügyelet a szolgálat kecskeméti telephelyén,
 • havonta egy alkalommal stáb-megbeszélés,
 • havonta egy alkalommal szupervízió, mely a feladatvégzés nehézségein segít túljutni.

Az ügyelőkkel szembeni elvárásaink:

 • minimum középfokú végzettség,
 • 23-65 éves életkor,
 • nyitottság, megfelelő teherbíró- és megküzdési képesség, jó kommunikációs készség,
 • önkéntes tevékenység, mások segítése iránti elköteleződés.

Az ügyelők speciális képzésének sajátosságai:

 • időtartama összesen 90 óra (heti rendszerességgel 4-5 képzési óra),
 • a képzés három részből tevődik össze – 30 óra önismeret és személyiségfejlesztés, 30 óra elmélet, 30 óra szakmai-gyakorlat,
 • a képzés lehetőséget nyújt önmagunk jobb megismerésére, a hatékony kommunikáció elsajátítására és a segítő beszélgetés tanulására,
 • a képzésre interjúval és pszichológiai teszttel történik a kiválasztás,
 • a képzés szakmai részének költségeit a szolgálat biztosítja,
 • a képzés vizsgával zárul és tanúsítványt ad.

Jelentkezni lehet egy önéletrajz és egy motivációs levél benyújtásával

 • e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • vagy levélben: Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálat, 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31.

Jelentkezési határidő: 2022. november 30.

Várunk sokat próbált, összetartó, segítő csapatunkba!

„Fő a memória”

A Idősgondozó Szolgálat Napsugár Klubja szeretettel meghívja Önt „Fő a memória” programjára!

Helyszín: Kecskemét, Horváth Döme krt. 1. Napsugár Klub

Időpont: 2022. október 19., 9.00 óra

9 órakor: Reggeli átmozgató torna
9:30 órakor: Kávészünet
10.00 órakor: Új fejlesztő játékaink bemutatása
11.00 órakor: A vitaminok szerepe az agyi folyamatokban – előadás
13 órakor: Vetített online kitalálós játék
14 órakor: Gyerekkorunk játéka: „Ország-város”

Telefon: 76/504-426

Várjuk a kedves nyugdíjas érdeklődőket, látogatókat!

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

2022. október 17-21. Idősek Hete rendezvénysorozat

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálat Naplemente Idősek Klubja szeretettel meghívja 2022. október 17-21. Idősek Hete rendezvénysorozatára

Programjaink:

2021.10.17. hétfő 10:00 Idősek Hete Megnyitó Ünnepség

és a 120 éves Hetényegyháza kiállítás ünnepélyes megnyitása

2021.10.18. kedd 10:00 Terményáldás Hajduch - Szmola Patrik evangélikus lelkésszel

2021.10.19. szerda 08:00 Fürdőzés - Kiskunmajsa

2021.10.20. csütörtök 10:00 Ki mit tud Hetényegyházáról? interaktív kvízjáték

2021.10.21. péntek 10:00 Lombhullató Bál

Idősek Hete – Vigadalom

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Részvételi szándékát kérjük előre jelezze!

Cím: Hetényegyháza Posta utca 7 sz.

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Izgalmas programokban gazdag nyarat tudhatnak maguk mögött a Margaréta Otthon lakói

A pandémia lecsendesedésével, hosszú idő után 2022. május – júniusától ismét lehetőség nyílt intézményünkben olyan programok szervezésére is, melyek során sokan gyűlhettünk össze az otthon udvarán, aulájában és nagy létszámban fogadhattunk meghívott vendégeket, hozzátartozókat is. E cikk terjedelmének korlátait megtartva – a teljesség igénye nélkül – szeretnénk bepillantást engedni ezen színes programok történéseibe.

Még május hónapot írtunk, amikor gyermekcsoportok fogadására nyílt lehetőségünk, így a Szent Imre Óvoda és Általános Iskola 25+2 éves fennállásának ünnepi programjai között szerepelt az iskola diákjainak látogatása, akiket két alkalommal is tudtunk fogadni. A gyermekek zenés – táncos műsorukkal, kedves ajándékaikkal, de legfőképpen őszinte mosolyukkal bűvölték el lakóinkat, akik számára igazi kikapcsolódást jelentett a fiatalokkal együtt töltött idő. Szeretettel várjuk vissza intézményünkbe a felkészítő tanárokat és a kis nebulókat.

Június elején a Kecskeméti Waldorf Iskola 4-5. osztályos tanulói is vendégei voltak az otthonnak. A diákok a János Vitéz című dramatikus játékkal készültek a közönségnek, figyelemre méltó műsor után lakóink saját készítésű színes papírvirágokkal ajándékozták meg a gyerekeket.

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál keretében a Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttes június 11-én „rögtönzött” tánccal lepték meg lakóinkat. A várakozó közönséget elbűvölték a népviseleti ruhában öltözött fellépők, melyek között több generáció – gyerektől a nagymamakorú – táncos is előfordult. A közel negyedórás „villám” fellépést népi énekek és élő zene kísérte, melyhez háromtagú zenekar húzta a talp alá valót fergeteges hangulatot teremtve a jelenlevők számára.

Több év kihagyás után ismét lehetőség nyílt a lakóink szeretteivel közös program szervezésére, így jött létre a Családi juniális elnevezésű programunk, melyet június 24-én tartottunk. Az érkező vendégek a megnyitó után az otthon udvarán 4 helyszínre látogathattak el mini térkép segítségével. Első állomás a Margaréta Kvíz nevet kapta, ahol a Margaréta Otthon életével kapcsolatos kérdésre válaszolhattak az érdeklődők. Tovább haladva a Kézműves pont következett, ahol hűtőmágnest készíthettek a kreatív tevékenységet kedvelők, majd a logikai gondolkodást próbára tevő állomásra látogathattak el, mely a Képbeillesztő nevet kapta. A játékos feladatok szórakoztató jellegét mutatta, hogy sokan felkeresték ezt a helyszínt is. A demens udvarban kapott helyet a Memória Pont, ahol demenciával kapcsolatos kérdésekre az ESZII Memória Pont szakembereitől kaphattak választ az érdeklődők. Az aulából nyíló étterem adott helyet a vendéglátásnak, itt szendvicset, gyümölcssalátát, hozzátartozók által hozott süteményeket fogyaszthattak a vendégek. Ezután a Mandula Színház „Székely komédia” c. előadását tekinthették meg a résztvevők, mely igazán megnevettette a közönséget, így jó hangulatban került sor a rendezvény utolsó produkciójára, melyet a Szikszai Patrik zongora kísérete mellett a Margaréta Nótakör három dalból álló vidám összeállítása zárt. A nótakör lelkesen készült a szereplésre, hiszen a pandémia miatt már hosszabb ideje nem tudtak együtt énekelni. A közös produkció sikeréhez Patrik önzetlen támogatása elengedhetetlen volt, hiszen szabadidejében vett részt a közös próbákon. A rendezvényen közel 170 hozzátartozót láthattunk vendégül, reméljük a jövőben is lesz lehetőség hasonló programok megszervezésére.

Az ifjú zenei tehetséggel Szikszai Patrikkal már hosszú évekre visszanyúlóan jó kapcsolat alakult ki, hiszen a Zegernye zenekar tagjaként több alkalommal is fellépett itt az otthonban. A Margaréta Nótakör vezetőjével és tagjaival közös munka szeretete, valamint az idősek felé érzett tisztelete hívta életre Patrik felajánlását, így július 6-án zenész társával Bencsik Zsófiával adtak elő közös koncertet lakóinknak. A műsorszámok között szerepeltek klasszikus zeneművek, valamint Patrik saját szerzeményéi, melyek között volt olyan is, amit itt hallhatott először a közönség. Patrik zongorán kísérte Zsófia klarinét játékát, érezhető volt, hogy az élő zene elbűvölte lakóinkat a közel egy órás koncerten.

Az Idősgondozó Szolgálat klubjaival való együttműködés jegyében két programot is szervezhettünk a nyár folyamán. A már hagyománynak számító Zenei Nagyjaink vetélkedőt július 7-ére tűztük ki. Ezen a napon 7 csapat mérte össze tudását Kálmán Imre operettjeiből és munkásságából. Az énekes produkciók mellett, totó, képkirakó, zenefelismerés, valamint az ismert dallamra szövegírás feladatok is szerepeltek. Jó hangulatban telt a délelőtt, az első három helyezést a Kápolna utcai klubok nyerték meg, de minden csapat jól szerepelt. Közös énekléssel zárult a program. Ez úton is gratulálunk a helyezetteknek!

A Nagy Közös Kézműves foglalkozás keretében augusztus 3-án fogadtuk a kreatív tevékenységre vágyó klubtagokat. A téma választásánál szempont volt, hogy festészeti előképzetséget ne igényeljen, egyszerűen elkészíthető legyen, valamint, hogy könnyen beszerezhetőek legyenek a szükséges eszközök. Így született meg a pitypang kép ötlete, melyhez fotókartont, színes festéket, papírgurigát, szivacsot, vattát és fültisztító pálcikát használtunk fel. A több mint 30 résztvevő elmélyült munkával készítette a felsorolt eszközök lenyomatából a kreatívnál kreatívabb alkotásokat. Igazán szép fali képek születtek, mely egyik lakónkat úgy megihlette, hogy a szobája falára is készített egy nagy képet.

Szeretettel várjuk vissza az iskolai csoportokat, fellépőket, klubtagokat. A fentiekben csupán egy válogatás olvasható a nyár programjaiból, de mindenképp jó érzés visszaemlékezni a közösen töltött időre, események sokszínűségére, hiszen a világot érintő covid járvány lakóink életére is rányomta bélyegét. Visszajelzéseik alapján a fenti programokkal tudtuk feledtetni a nehézségeket.

Most az őszi időszakra készülünk bízva abban, hogy továbbra is színes, érdekes programokat szervezhetünk a mindennapok kihívásainak ellensúlyozására.

Nyitnikék klub nyílt nap 2022.10.04


Sokat van egyedül? Szeret kártyázni? Szívesen tölti társaságban az idejét? Kedveli a zenés táncos programokat? Szeret kirándulni?
Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást! Látogasson el hozzánk, a Széchényivárosban az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta u. 2 sz. alatti telephelyére!
- MEGNYITÓ 9.30 ÓRAKOR
- AZ INTÉZMÉNY SZOLGÁLTATÁSAINAK BEMUTATÁSA
-10.00 ÓRÁTÓL ÖRÖMTÁNC MINDENKI ÖRÖMÉRE
- KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS (ŐSZI AJTÓDÍSZ)
- A KLUB ÉLETE KÉPEKBEN
- VENDÉGLÁTÁS
-13.00 ÓRÁTÓL EGÉSZSÉGÜGYI ELŐADÁS: MOLNÁRNÉ HEGYI ESZTER „DEMENCIA PREVENCIÓ” CÍMMEL, UTÁNA SERESNÉ FEKETE KINGA VEZETÉSÉVEL JÁTÉKOS MEMÓRIA TORNA
AZ IDŐSEK KLUBJA SZOLGÁLTATÁSAI:
Tanácsadás: életvezetési, egészségügyi
Vérnyomás és testsúlymérés
Hivatalos ügyek intézésében segítség nyújtása
Egészségmegőrző TORNA, tánc
Kézműves foglalkozás
Kirándulások, kártya és társas játékok
Műsoros előadások, ünnepségek, megemlékezések

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Nyitnikék klub idősek hete programsorozata


MEGHÍVÓ

a Nyitnikék klub IDŐSEK HETE programsorozatára, 2022.október 03-07.
2022.10.03. hétfő 10 órától Istentisztelet, terményáldás
2022.10.04. kedd 9.30 órától Nyílt Nap, örömtánc, kézműves foglalkozás, 13 órától egészségügyi előadás: Molnárné Hegyi Eszter „Demencia prevenció” címmel, ezt követően Seresné Fekete Kinga vezetésével játékos memória torna
2022.10.05. szerda 14 órától Szüreti felvonulás, bál, közös névnappal egybekötve
2022.10.06. csütörtök 10 órától Cifra Palota tárlatainak megtekintése, tárlatvezetés
2022.10.07. péntek 13 órától Szegedi Mandula Színház előadása, Székely Komédia III. felvonás
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!
6000 KECSKEMÉT MARGARÉTA UTCA 2.
TEL.: 06-76-504-788

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Idősek Hete 2022. október 5-7.


Legendás Múlt napja október 5. szerda 14:30
Ünnepi műsor keretében Lakóink és legidősebb lakónk köszöntése, Megemlékezés 1848. október 6. eseményeire
vendégünk: Vajda Rudolf Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének tagja
Kalandozások napja október 6. csütörtök 10:00
Kalandozás egy kert világában című vetített képes előadás
vendégünk: Bella Rózsa Bozsó János-, Pilinszky János- és Primus Inter Pares-díjas tanár, grafikusművész, a Kecskeméti Települési Értéktár kulturális szakterület szerinti kategóriában a települési értéktárba emelt a munkássága, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja
Virágos jókedv napja október 7. péntek 10:00
Lakóink közösségért tett munkájának elismerése, fergeteges mulatozás
vendégünk: Fejős Jenő ezüstkoszorús nótaénekes
Programok helyszíne: Margaréta Otthon, aula Kecskemét, Nyíri út 77/A

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Meghívó kenyérszentelő ünnepségre

A Naplemente Idősek Klubja szeretettel vár minden kedves klubtagot és érdeklődőt
2022.08.11-én 10 órára az ünnepi rendezvényére.

PROGRAM:

♦ Megnyitó- Naplemente Népdalkör és az Aranytoll Irodalmi kör műsora
♦ Kenyéráldás Kis János evangélikus lelkésszel
♦ Vendéglátás

A részvétel ingyenes!
Helyszín: Naplemente Idősek Klubja
Hetényegyháza Posta utca 7.
Tel: 76/ 473-572

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.