Nagy közös kézműves foglalkozás a Szivárvány klubban

Az Idősgondozó Szolgálat Horváth Döme krt. 1. szám alatti nappali intézményében június 4-én került megrendezésre a Nagy Közös Kézműves foglalkozás, melyen a telephelyek ellátottjai és a Margaréta Otthon lakói vettek részt.

Ezen a napon a hétköznapok alkotó munkássága került előtérbe, mely közös papírvirág készítésében nyilvánult meg.

A résztvevők kiválaszthatták a színes papírokat, melyből kiszabták, majd a darabokat összeillesztették, ragasztották. Esztétikus dísztárgyak készültek, melyek alapját a modern forma adta, kibővítve egyedi megoldásokkal. Sok lehetőség rejlik a papírrózsa díszként való felhasználásában. Ebben az esetben a virágokkal való teremdíszítésre helyeződött a hangsúly, hiszen a környezet nagymértékben meghatározza hangulatunkat.

A dekorációk közös elkészítése közben zajló meghitt beszélgetés elősegítette egymás jobb megismerését.

A következő nagy közös kézműves foglalkozás 2019. július 3-án 9 órától kerül megrendezésre a Margaréta u. 2. szám alatt.

Minden kézműveskedni vágyót szeretettel vár az Idősgondozó Szolgálat!

Idősek jótékonysága

Az Idősgondozó Szolgálat minden hónap harmadik péntekén „Köss egy csomagot a fára” jótékonysági akciót szervezett, melynek keretében Kecskeméten a Noszlopy Gáspár Parkban az idősek fájánál helyezték el élelmiszer és ruha adományaikat. Sajnálatos módon a csomagokat ismeretlen személyek leszedték a fáról és a saját maguk számára felhasználható adományokat kivették a csomagokból, a felesleget pedig szétdobálták, szennyezve a környezetet. Az Idősgondozó Szolgálat idősei úgy látják, hogy továbbra is nagy szükség van a jótékonysági kezdeményezésre, mivel sok ember szenved alapvető élelmiszerekből hiányt, ezért tovább folytatják az adakozást.

A Nyíri út 15. szám alatt helyezte ki „Enni adok” ételdobozát a Re-Formáló Egyesület.

Ide látogatnak el minden hónap harmadik péntekén 9 órakor az Idősgondozó Szolgálat élelmiszert adományozó ellátottjai és munkatársai. Az ételdobozba elhelyezhető bármilyen tartós élelmiszer (liszt, cukor, só, tészta, rizs, olaj, konzervek, befőttek, lekvárok stb.), házi készítésű főtt ételek és házi sütemények, bolti sütemények és készételek, zöldségek, gyümölcsök, édesség, pékáru.

Ha mindannyian csak egy konzervet vagy más egyéb élelmiszert hoznak el, akkor már sokat tettünk azért, hogy kevesebb ember éhezzen! Ne nézzük tétlenül mások szenvedését!

Jöjjön el Ön is és segítsen!

Nyílt nap a Nyitnikék klubban

Sokat van egyedül?
Szeret kártyázni?
Szívesen tölti társaságban az idejét?
Kedveli a zenés táncos programokat?
Szeret kirándulni?


Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást!
Látogasson el hozzánk, a Széchenyivárosban az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta u. 2. sz. alatti telephelyére!

Nyílt nap 2019. június 6-án 10:00 órától!

Érdeklődni lehet:
Idősgondozó Szolgálat
6000 Kecskemét, Margaréta u. 2.
Tel: 76/476-262

Letölthető szóróanyag

Az Egészségfejlesztési Iroda előadásai a Kápolna utca 8 szám alatti idősek nappali intézményében

A Kecskeméten működő Egészségfejlesztési Iroda szervezésében 2019. május 21. napján, a Kápolna utca 8. szám alatt rendkívül hasznos előadást hallhattak a jelenlévők.

Az első előadó Galambos Csilla mentálhigiénés szakember volt, aki az idősek testi-lelki egészségéről beszélt, kiemelve az egészséges életmód, mozgás szerepét, társas kapcsolatok fontosságát.

A második előadásban Braunitzer Ferencné dietetikus, az egészséges táplálkozásra hívta fel a figyelmet, bemutatva az okos tányért! Ötleteket kaptak a résztvevők arra vonatkozóan, hogyan étkezzünk úgy, hogy minden tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk.

Június 11-én 10 óra 30 perctől újabb előadás lesz egészségügyi témában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a Kápolna u. 8. szám alatti telephelyre!

„Volt egyszer egy Táncdalfesztivál” az Idősgondozó Szolgálatban

Az Idősgondozó Szolgálat második alkalommal rendezte meg a „Volt egyszer egy Táncdalfesztivál” nagy sikerű könnyű zenei rendezvényét a Hetényegyházi Közösségi Házban. A 60-70-es évek retro slágerei megelevenedtek a színpadon, az amatőr énekesek által előadott dalok felidézték a régi magyar házibulik hangulatát. A produkciókat két főből álló zsűri értékelte, Fejős Jenő Ezüstkoszorús nótaénekes, valamint Turpinszky Andrea a Hetényegyházi Közösségi Ház programszervezője személyében. A tizenhét fellépőtől felcsendült például Késmárky Marika egy fiú a házból című dala Hajagos Zoltánné Nyitnikék Klub tagja előadásában, a Pacsirta Klub tagjaitól a Van-e szerelmesebb vallomás című dal, elhangzott a Homokóra, Járom az utam, Mindenkinek van egy álma, Táskarádió című örökzöld számok. A produkciók között a műsorvezető az 1966-1967-es Táncdalfesztiválról tett fel kvíz kérdéseket, melyeket sokan válaszoltak meg helyesen. A program végén, amíg a zsűri meghozta döntését, bejátszások hangzottak el a Táncdalfesztiválok dalaiból, melyet ki kellett találni, ezzel is fokozódott a jó hangulat. Befejezésként egy közös éneklésre is sor került. Minden fellépő a zsűritől dicséretet és egy emléklapot kapott.

Fantasztikus hangulatban telt a délelőtt, a slágereket hallgatva minden jelenlévő visszarepülhetett a múltba, felidézhette fiatalkori szép emlékeit.

Anyák napja a Nyitnikék Idősek Nappali Intézményében

2019. 05. 03-án a Lánchíd utcai Óvoda Pillangó csoportjából 22 nagycsoportos gyermek Anyák napi műsorral örvendeztette meg a Nyitnikék Klub időseit.

Nagyon sokan eljöttek aznap a nagy eseményre, a sok szép ének, mondóka hallatán elérzékenyültek. A műsor végén virágokat adtak át a gyerekek a néniknek, akik meghatódva, örömkönnyekkel vették át az ajándékot. Boldogság volt mindkét részről, hiszen az idősek feltöltődtek a gyerekek láttán, akiknek óriási sikerélmény volt a nagy taps, amit kaptak a szereplésükért.

Jövőre is várják a gyerekeket sok-sok szeretettel!

Édesanyák, nagymamák köszöntése a Kápolna utcai idősek nappali intézményében

Az Idősgondozó Szolgálat Kápolna u. 8. szám alatt működő négy idősek klubjában minden évben ünnepélyes keretek között ünneplik az anyák napját. Most sem volt ez másképpen. A Hosszú utcai és a Klapka utcai óvodások köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat.

Kedves kis műsorukkal nagy örömet szereztek, hiszen többen magányosan, egyedül élnek. A dolgozók saját készítésű mézes kalács szívecskékkel kedveskedtek az ünnepelteknek.

Anyák Napja a Szivárvány idősek nappali intézményében

Május első vasárnapján az édesanyáké és a nagymamáké a főszerep, őket ünnepeljük. Így történt ez az Idősgondozó Szolgálat Szivárvány nappali intézményében is.

Ezen a napon elhunyt édesanyákra emlékeztek, felidézték magukban kedves arcát, a mozdulatait, a mondatait, tekintetét. Máig hálával és kimondhatatlan szeretettel gondolnak az idősek az édesanyjukra.

Szinte mindannyian édesanyák és nagymamák, legtöbben pedig már dédikével is büszkélkedhetnek. Gyerekeiktől örömmel hallgatják a köszöntéseket, a gyönyörű verseket. Megköszönik nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, amellyel nap, mint nap elhalmozzák őket.

A szépen megterített asztalok ilyenkor roskadoznak a színpompás virágoktól, melyek beillatosítják a helyiséget.

Az ünnepi köszöntő után az idősek anyák napi verseket szavaltak, édesanyákról szóló dalokat énekeltek, a rendezvény megkoronázásaként pedig vetítés volt. Szinetár Dóra előadásában hallhatták az „Arra születtem” című dalt, Kibédi Ervin elszavalta „Ahogy a napok rövidülnek” című saját versét, megnézték az „Édesanyám felnézek az égre” című emlékező összeállítást, és gyönyörű Anyák napi válogatással zárták a műsort.

Mindenki részesült egy kis vendéglátásban, apró süteményt és ásványvizet fogyaszthatott, majd kiválaszthatták a legjobban tetsző petúniát.

Meghitt, családias hangulatú volt az Anyák napi megemlékezés, méltó az idősek korához és az ünnep szellemiségéhez.

Kertészkedés a Naplemente Idősek Nappali Intézményében

Szerencsés helyzetben vannak a Naplemente nappali intézmény idősei, mert kertvárosi környezetben hatalmas kert veszi körül az épületet. Örömmel és rendszeresen szépítik, takarítják kora tavasztól késő őszig.

A természet éledtével a Naplemente klub idősei ásót, kapát, gereblyét ragadnak, ásnak, vetnek, palántáznak, kapálnak, gyomlálnak szorgalmasan. A napokban egynyári virágokat ültettek, muskátlik kerültek a ház elé, az ablakokba. A kemence körül, a szaletli tető alatt kaspókban futómuskátlik virítanak.

Szép és igényes környezet várja az időseket és az odalátogatókat. A nyár folyamán sok program valósul meg a kertben, a jó levegőn. Közkedvelt a sütögetés kemencében, grillen, nyárson, de a bográcsozás is. A helyben megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből jut bőven mindenkinek.

A Tápláló Szeretet Programban több éve részt vesznek, a saját maguk által megtermelt finomságokat zárják üvegbe, a több gyermeket nevelő családok örömére.

XIII. Szavalóversenyt rendezte meg az Idősgondozás

2019. április 25-én az Idősgondozó Szolgálat XIII. alkalommal rendezte meg a Szavalóversenyt. A helyszín kezdetektől fogva a Hetényegyházi Közösségi Ház volt, ez alkalommal is ott rendezték meg a versenyt. Április 11. József Attila születésnapja, az Ő emlékére tartjuk a Költészet Napját 1964 óta. Márai Sándor is e napon született, azóta országszerte minden évben versmondó versenyekkel, verses délutánokkal emlékeznek meg a magyar poétikáról. A Szavalóversenyre „gyermekversek” témában lehetett nevezni, magyar költőink verseiből. A gyermekversek visszaidézték a gondtalan gyermekkort, a jelenlévők szinte újra hallhatták édesanyáik kedves hangját. Húsz fellépő mérte össze szavaló tudását a szakértő zsűri előtt. A szűri tagjai voltak: Bajtai Mária (nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár, a Magyar Irodalom Történeti Társaság tagja), Mizsei-Varga Csilla (a Hetényegyházi Közösségi Ház programszervezője). A versek között elhangzott pl. Zelk Zoltán: Ákom bákom, Gazdag Erzsi: Vendégvárás, Donászi Magda: Vajaskenyér, Szepesi Anna: Városok, Nemes Nagy Ágnes: Pisti gondolkodik című versei. A zsűri az első három helyezettet jutalmazta, valamint különdíjat is átadott. Minden szavaló kapott néhány kedves szót a zsűri értékelésekor és egy emléklapot. Szinvonalas programon vehetett részt, aki ellátogatott a programra.

Nyílt Nap a Kápolna utcában

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Kápolna u. 8. szám alatt található Idősek Nappali intézményében 2019. 04. 16-án Nyílt Napot tartottak. Minden évben két alkalommal kerül megrendezésre ez a program, melynek célja, az érdeklődő lakosság tájékoztatása az Idősgondozó Szolgálat szolgáltatásairól.

Az idős emberek életében számos probléma, betegség adódik, jó, ha tudják, hogy milyen segítségek vehetők majd igénybe. A Kápolna telephelyen kiemelkedő jelentőségű az idősek nappali ellátása, melynek a prevencióban óriási szerepe van. Aki bekapcsolódott az intézmény életébe, az megtapasztalhatta, hogy a közösségnek gyógyító ereje van.

Ezen a napon lehetősége volt a négy klubnak (Jókai, Örök Ifjak, Hírös Város, Pacsirta) bemutatkozó műsorra, hiszen énekkar, tánckar, színjátszó csoport működik a klubok keretein belül , és az idősek mindig szívesen szórakoztatják társaikat, mutatják meg tehetségüket egymásnak.

Jó hangulatú, színvonalas délutánt töltöttek el a jelenlévők. A rendezvény egy kis vendéglátással fejeződött be.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a következő Nyílt Napra, mely novemberben kerül megrendezésre!

Húsvéti locsolkodás a Naplemente Klubban

Az Idősgondozó Szolgálat Naplemente Idősek Klubjában már hagyomány, hogy a húsvét hétfőt követő kedden a férfiak meglocsolják hölgy társaikat. Most is nagy előkészületek előzték meg ezt a fontos eseményt, szorgos kezek szépítették az udvart, díszítették a klubtermet. Az asszonyok kicsinosították magukat, várták a húsvéti locsolkodókat. Nagycsütörtökön délelőtt mindenki a tojásfa állítással és annak díszítésével volt elfoglalva.

Olyan hatalmas szeretettel várták a locsolkodókat, mint amekkora tojásfát állítottak! A locsolásért ajándékokkal kedveskednek a férfiaknak: csoki tojásokkal, nyuszikkal és sütivel.

A meglepetés az idei locsolkodásban a tojásfa mérete volt, mert szinte a plafonig ért.

Az Idősgondozó Szolgálat április 17-én vetélkedővel köszöntötte a tavaszt!

A rendezvény helyszínéül a Margaréta utca 2. szám alatti telephelyét választották.

Az év legszebb évszakát, a természet újjáéledését a nyugdíjas klubok tagjai, az értelmi fogyatékosok nappali intézményének ellátottjai, valamint a Margaréta Otthon lakói már hagyománynak számító játékos vetélkedővel ünnepelték. A feladatok között volt madarat ábrázoló képkirakó, keresztrejtvény, virág felismerő, vers kiegészítés, madárhang felismerés és még sok más érdekes feladat. A zsűri tagjai voltak: Szényeiné Tóth Anikó szolgálatvezető helyettes és Molnár Gyuláné a Margaréta utcai telephely vezetője. Minden csapat kapott egy-egy emléklapot, valamint egy húsvéti csokitojás csomagot. A déli órákban ért véget a vetélkedő, zsíros kenyeret lila hagymával falatozhattak a nevetésben elfáradt versenyzők. Kellemes, vidámsággal teli délelőttöt tölthettek el a résztvevők.

Májusfát állított a Naplemente Idősek Klubja

Évtizedes hagyomány az Idősgondozó Szolgálat Naplemente Klubjában a májusfa állítás. Minden évben április végén a férfiak májusfával köszöntik a hölgyeket. Az ünnep előtti napon a férfiak elmennek és kiválasztanak egy szép fát, amit az ünnepnapon, az intézmény udvarán felállítanak, a lányok-asszonyok és a tavasz tiszteletére.

A májusfa állító ünnepség alapja egy régi népszokás. A faluban a legények az eladósorba került lányokat köszöntötték felszalagozott májusfákkal, amit a kapujukra tűztek. A tavaszi zsongás jelképe és a termékenység szimbóluma, mert éled a természet, új erőre kap a szerelem. Kivirul a határ, minden él, növekszik. Ezt a szép népszokást hívta életre a Naplemente Klub tagsága.

Az idén is a fát az asszonyok és a vendégek színes szalagokkal díszítették. Felkötötték a csúcsára a gyomorerősítő kis itókákat, amit majd a fa kitáncolásakor el is fogyasztanak azok, akiknek sikerül azt megszerezni.

A Naplemente Népdalkör és az Aranytoll Irodalmi kör műsort adott, végül pedig az egész társaság énekszóval körbe táncolta a fát. Közben pedig feldíszítették a fa derekát is, oly módon, hogy mindenkinek a kezében egy-egy színes zsineg volt, aminek a másik vége a lombkorona alatt a fa derekára volt kötve. Addig jártak körbe-körbe még el nem fogytak a zsinegek. A színes zsinegek a tagok együvé tartozását jelképezi.

Az ünnepség sütögetéssel és grill partival zárult, minden vendég saját maga készítette el a sütnivalóját!

A rendezvényre ellátogattak a társklubokból és az Értelmi Fogyatékkal Élők Nappali Ellátásából, mindenki nagyon jól érezte magát.

Naplemente Idősek Klubja - Nyílt nap

Sokat van egyedül?
Szeret kártyázni?
Szívesen tölti társaságban az idejét?
Kedveli a saját készítésű kézműves tárgyakat?
Szeret kirándulni?


Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor mi ajánlunk Önnek egy megoldást!
Látogasson el hozzánk a Naplemente Idősek Klubjába!

Nyílt nap 2019.05.30. 14 órától kihívás napja

Érdeklődni lehet:
Idősgondozó Szolgálat
6000 Kecskemét-Hetényegyháza, Posta u.7..
Tel: 76/473-572

Letölthető szóróanyag
Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.
További információért kattintson ide! Elfogad Elutasít