Kápolna utcai Klubok

A Kápolna utcai Klubok bemutatkozása

Az Idősgondozó Szolgálat Kápolna u. 8. szám alatti telephelyén működő időskorúak nappali ellátását négy csoport veszi igénybe, 300 fővel. A Kápolna utca Kecskemét város történelmi utcáinak egyike, emlékét 1850-től utcanévtábla őrzi, amelyen ekkor még Gyümölcs „utzca” néven szerepelt. 1945-ben Lugosi István utcára keresztelték és csak 1992-ben lett a neve Kápolna utca. Maga az intézmény polgári háznak épült, jelenleg műemlék jellegű épület. A belső enteriör átalakításra került, de a külső homlokzat még őrzi eredeti állapotát.

2010-ben a Jókai Klubot a Jókai utcai telephelyről átköltöztették a Kápolna utcai épületbe, ahol már a Hírös Város és Örök Ifjak Klub működött és később a Pacsirta Klub is helyet kapott. A belső terek felújítására 2002-ben és 2015-ben került sor, 2017. év végén a fűtés korszerűsítése is megtörtént, kulturált környezetben fogadhatja a telephely az ellátottakat.

A Kápolna telephelyen működő közösségekre sokoldalú és színes klubélet jellemző. A négy klub mindegyike sajátos hagyományokat ápol. Helye van az ünnepeknek, ünnepélyeknek, megemlékezéseknek, zenés mulatságoknak. A tagok aktív szereplése még inkább egyedivé teszi a klubéletet. Van két dalkör, tánccsoport, szerda délelőttönként kézműves foglalkozás, frissítő torna, filmvetítés, okos szakkör. Gyakran szerveznek kirándulásokat, szabadidős tevékenységeket.

A telephelyen bensőséges nemzeti és hagyományos ünnepeket tartanak, amely erősíti a nemzeti tudatot, identitást és a kötődéseket, A március 15-i megemlékezés a nappali és a bentlakásos intézmények közös rendezvénye.

Méltóképpen kerülnek megrendezésre: Húsvét, Anyák Napja, Mikulás, Karácsony, mind üde színfoltja a közösségi életnek. A telephelyen minden harmadik pénteken zenés-táncos rendezvény, „Nosztalgia Délután” kerül megtartásra, mely célja nem csak saját nyugdíjasaink szórakoztatása, de a város időseinek bevonzása az intézmény életébe. Évente kétszer, tavasszal és ősszel Nyílt Napot tartanak, ahol gazdag programokkal, az Idősgondozó Szolgálat szolgáltatásairól szóló részletes tájékoztatással és vendéglátással várják az érdeklődőket, akik ezáltal betekintést nyerhetnek az intézmény életébe.

Az ellátottjaink gyakran és szívesen vesznek részt a Nyugdíjas Szövetség által rendezett eseményeken, mint a „Mozdulj” Sport Vetélkedő, szavaló és úszóversenyek.

A Magyar Ilona Általános Iskola diákjaival, pedagógusaival, a Hosszú utcai óvodásokkal és nevelőikkel jó kapcsolatot ápol a nappali intézmény, rendszeres résztvevői az ünnepségeknek.

Az idősek hivatalos és egyéb ügyeiben is segítséget nyújtanak a dolgozók, így az Otthon Melege, az Erzsébet és a Hűtőgép Csere Program pályázatainak megírásában, egyszeri nyugdíj kiegészítés, és nyugdíj felemelése iránti kérelmek intézésében, gyógyszer támogatás igénylésében, illetve egyéb szociális juttatás hozzáféréséhez. Emellett a rászoruló klubtagjainknak tisztálkodási és ruhamosási lehetőséget biztosít az intézmény.

Elérhetőség: 6000 Kecskemét, Kápolna utca 8.

Tel.: 76/480-495

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.