Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye

Az Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményének bemutatása

Elérhetőségek:

Értelmi Fogyatékosok Nappközi Otthona

Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága
ÉNO
6000 Kecskemét, Ipoly u.1.

Központi szám: 76/328-010

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vezető: Fazekasné Kis Ilona

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye Kecskeméten az iskolarendszerből kikerülő családi háttérrel rendelkező, elsősorban középsúlyos, súlyos értelmi fogyatékosok nappali gondozását, ellátását végzi.

Az intézmény célja, hogy ellátottaik számára szükségleteiknek megfelelő, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtson, melynek során figyelembe veszi és tiszteletben tartja életkorukat, egészségi állapotukat, képességeiket. A foglalkozások sokrétűek, a személyzet arra törekszik, hogy az ellátottak érdeklődését figyelembe véve fejlesszék és a lehető legmagasabb szintre segítsék őket.

Nagy segítséget jelent az intézményi ellátás a sérült gyermeket nevelő szülők, családok részére, mert napközben biztonságban tudhatják hozzátartozójukat és a megfelelő fejlesztő, szinten tartó foglalkozásokban részesülnek.

1983. júniusban kezdte meg működését Kecskeméten a Bethlen körúton az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona. 1985. januárban egy minisztériumi ellenőrzés hatására elköltöztették a Napközit a Horváth Döme körúti Nyugdíjasházba, majd 1990-ben a Csongrádi úti telephelyen kapott helyet.

2010. tavaszán új lehetőség nyílt a nappali ellátás számára, mert egy sokkal kedvezőbb feltételekkel rendelkező épületet sikerült megkapniuk, amit aztán a felújítások után vehettek birtokba.

Programjaik az ellátottak részére széles körűek, szinte az élet minden területét felölelik, ezzel is segítve az integrációt, pl. intézményen belüli programokkal: pl. táncfoglalkozás, agyag szakkör, gyógytorna, jóga, gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozás, énekóra, kézműves foglalkozások sora, háztartási ismeretek, illemtan, számítógépes ismeretek, sport poharak stb.

Esélyegyenlőséget teremtő programok:

Az Intézmény 2005. őszén indított el értelmi sérültek részére Főzőversenyt Kecskeméten. Először csak a helyi társintézményeket hívta meg erre a programra, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a következő évben a megyéből több intézmény is képviseltette magát. A verseny mindig nagy sikert arat, a program lehetőséget ad a sérült embereknek arra, hogy kipróbálhassák önmagukat a főzés, terítés területén is.

2016-ban rendezték meg először a „Vezet a ritmus” Minősítő Táncgálát a sérült fiatalok számára a megyében. A verseny célja, hogy megmutathassák a résztvevők, hogy az értelmi sérültek is képesek a művészetek által kifejezni önmagukat, és megmutatni a bennük rejlő lehetőségeket, képességeket. A rendezvény által a fiatalok megtapasztalhatják a versenyben való részvétel örömét, valamint a siker élményét.

A társadalomba való integrációra is nagy hangsúlyt fektet az intézmény. Szinte egyedülállóként rendezi meg középiskolákban a Szemléletváltó Napokat a diákokkal. Egyik célkitűzésük, hogy kapcsolatot építsenek ki a kecskeméti középiskolákkal, hogy a fiatalok körében megismertessék a fogyatékkal élők problémáit, értékeit, hogy kevésbé legyenek előítéletesek a fogyatékkal élőkkel szemben. Remélhetőleg a felnövekvő generáció a program által elfogadóbb lesz velük.

Speed Stacks Sport Poha-Rak egy viszonylag új sportág, mely napjainkban kezd egyre népszerűbbé válni Magyarországon is. Nem csupán sportágnak számít, felér egy készségfejlesztő programmal, javítja a szem-kéz koordinációt, serkerti az agyműködést, hiszen a jobb és a bal agyfélteke egyaránt dolgozik. Hatékonyan növeli az ideg- és mozgatórendszer kapcsolatát.

Lényege, hogy poharakból különböző gúla kombinációkat kell építeni, majd lebontani anélkül, hogy egy pohár is leessen és mindezt a lehető leggyorsabban.

2016-ban két ellátott meghívást kapott a Sport Poha-Rak világbajnokságra Németországba, ahonnan mindketten dobogós eredménnyel tértek haza.

Fontosnak tartja az intézmény az életminőséget javító programok felkutatását, beindítását. Ennek érdekében indította el 2011-ben az értelmi sérültet ellátó családok számára a hétvégi ”Mosoly Klubot”, mellyel kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget biztosít az odalátogatóknak.

A klubba látogatók részére havi egy alkalommal kulturális programot, élőzenét és egy kis vendéglátást biztosítanak. Kézműves foglalkozáson lehet részt venni, csocsózni, biliárdozni, ping-pongozni, léghokizni. A zenét DJ biztosítja a résztvevők számára. A klub program minden hónapban valamilyen népszokáshoz, ünnephez kapcsolódik. Az intézmény dolgozói és önkéntesek segítségével valósulnak meg a rendezvények.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.
További információért kattintson ide! Elfogad Elutasít