Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

Telefonszolgálat a lelki egészségért

Ha nagy a terhe és a szenvedése már - már viselhetetlen, hívja ezt a számot:

116-123

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

Nem kevesen küzdenek lelki problémákkal, a megbetegedések aránya növekszik, többen kiutat nem remélve önmaguk ellen fordulnak, önkezükkel véget vetve életüknek. Magyarország sajnos ebben előkelő helyet foglal el a világranglistán.

Világszerte alakultak olyan szervezetek, amelyek a krízisben lévő emberek megsegítését, az öngyilkosság megelőzését tűzték ki célul annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak azokat, akik önerejükből nem tudnak kilábalni nehézségeikből. Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a lelki elsősegély telefonszolgálatok, melyek célja a segítségnyújtás, a krízisben való támasz adása, a megelőzés.

A szolgálatok alapelvei:

  • Névtelenség, anonimitás – a bizalom megőrzéséért,
  • Állandó elérhetőség,
  • Probléma-érzékenység, beleérző támasznyújtás,
  • az élet – mint érték – képviselete.

A telefonos munka, alkalmasságon és önkéntességen alapul. A munkatársak célja, hogy a kritikus helyzeteket megelőzzék, a bajba jutott embert segítsék nehézségei leküzdésében.

Ma Magyarországon több mint 500 önkéntessel 22 szolgálat működik, az ország bármely részéről elérhető, mobilról is hívható.

Intézményünk Lelki Elsősegély Telefonszolgálata 32 éve működik. Önkénteseink odafigyelő, együtt érző meghallgatás során segítséget, támaszt nyújtanak bajban lévő embertársaiknak.

Ahhoz, hogy ezt tenni tudják, egy kiválasztási és célirányos képzési folyamatban készülnek fel az önkéntesek embertársaik támogatására.

Tiszteljük az életet, ami hol napsütötte, hol kegyetlen. Mi azok mellé állunk, akik az élet bármely szakaszában egyedül maradtak. Törekszünk arra, hogy a bennünket, ügyelő önkénteseket hívó találjon rá belső erőforrásaira, meghallgatjuk őt, támaszt nyújtunk nehéz helyzetében, hiszen beszélni a problémáinkról, megosztani súlyos érzéseinket – az első lépés megoldásuk felé.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat várja hívását, hogy együtt gondoljuk végig helyzetét, együtt találjunk megnyugtató megoldást. Nem kérdezzük a nevét, számunkra a személye, az érzései és sorsa fontosabb. Tiszteletben tartjuk hívóink szabadságát, tőlünk nem ítéletet, hanem megértést várhat és teljes titoktartást.

Szolgálatunk azért jött létre, hogy támasza legyen a gondba, válságba jutott embereknek.


Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.