232341

 

Magyarországon a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés a vastagbélrák, mely leginkább 40 éves kor után jelentkezik és leggyakrabban az 50 és 70 éves kor közöttieket érinti.

Fontos kiemelni, hogy rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhetjük a problémát, hiszen a „szűrés” folyamata alatt azt értjük, amikor a szó szoros értelmében még nem beszélhetünk betegségről, de lehetőség van olyan kezdeti állapot azonosítására, amely még ha nem is okoz panaszt, előrehaladott stádiumban rosszindulatú daganattá alakulhat. Minél korábban fedeznek fel egy elváltozást, annál nagyobb esély van a gyógyulásra, így még abban az esetben is érdemes részt vennie minden 50 és 70 év közötti nőnek és férfinak szűrővizsgálaton, ha egészségesnek érzi magát.

A vastagbélszűrés első alapvető lépése a székletvér vizsgálata, amikor laboratóriumi módszerekkel állapítják meg, hogy a székletben találhatóak-e szemmel nem látható elszíneződések, melyeket kisebb intenzitású vérzések okozhatnak. Nem-negatív eredmény esetén (amikor az elváltozás megléte bizonyítható, vagy nem zárható ki annak hiánya) további vizsgálatra, vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára) van szükség.

Hazánkban számos 50 és 70 év közötti, érvényes társadalombiztosítással rendelkező lakos személyre szóló meghívást kap az országos vastagbélszűrésben való részvételre. A meghívót a lakosok állandó lakcímére küldik meg postai úton, melyben részletesen szerepel a szűrés menete. A meghívottak a háziorvosuktól kapják meg a székletvér mintavételi csomagot, amely a laboratóriumi teszttel, a vastagbéltükrözéssel, az esetleges altatással, valamint a szövettani vizsgálattal együtt TÉRÍTÉSMENTES.

Éljünk a lehetőséggel! Tegyünk egészségünkért!

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló