Szűrő
 • M E G H Í V Ó

  Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálat Margaréta u. 2. sz. alatt működő Nyitnikék Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 03-án (kedd) 9 órai kezdettel megrendezésre kerülő KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉSRE egy kellemes hangulatban eltöltött finom, illatos délelőttre. Érdeklődni: 06-76/504-788 telefonszámon lehet.

  Letölthető meghívó.

 • Közös név- és születésnap a Naplemente Idősek Klubjában

  Az Idősgondozó Szolgálat Naplemente Idősek Klubjában 2019. november 7-én köszöntötték a IV. negyedévben névnapjukat és születésnapjukat ünneplő időseket. A Terézek, Nándorok, Imrék, Erzsébetek, Katalinok, Ferencek, Borbálák, Évák, Istvánok, Jánosok együtt, jókedvvel ünnepeltek klubtársaikkal. Pezsgős köszöntés után jó étvággyal fogyasztották el a gulyáslevest, amit Fazekas István klubtársuk rendszeresen megfőz a társainak.

  Legyen egészséged, tudjál boldog lenni,
  és a szívedet soha ne bántsa meg senki!
  Napod is legyen örömnek napja,
  kívánjuk, hogy a sors ezeket megadja!

  Névnapodra mondok száz jó kívánságot,
  legyen ez a napod szép, boldog és áldott!
  Boldog névnapot kívánok!

  Minden születésnap nagy esemény az ember életében, de mindig különlegesebb az ünnep, ha egy kerek évszámhoz érünk. A kerek születésnapi évek nagy jelentőséggel bírnak az életünkben.

  A Naplemente Idősek Klubjában 2019 novemberében Papp Sándorné Erzsike 80. születésnapját ünnepelték. Mosolyogva, kedvesen köszöntötték társai. Elénekelték a születésnapi dalt és köszöntő verseket olvastak fel.

  A születésnapi torta tűzijátékán, a gyertyák fényében elmerengve idézték fel a régi szép emlékeket, melyek mosolyt és könnyeket is csaltak a szemekbe.

  80. születésnapra köszöntő

  80 év az hosszú idő,
  ezalatt több nemzedék is felnő.

  Boldogságban, egészségben légy gazdag,
  mindent megkapj, amit az élet még megadhat.
  Tőlünk ezt a kis köszöntőt kapod,
  kívánunk Boldog 80. Születésnapot!

  Kívánunk minden név- és születésnapját ünneplőnek jó egészséget, boldog, hosszú életet!

 • NYÍLT NAP A NYITNIKÉK KLUBBAN

  2019. szeptember 27.-én pénteken egész napos rendezvény keretében Nyílt Napot tartott a Nyitnikék klub az intézmény melletti parkos területen. Hangsúlyozni szerették volna a családi és a közösségi élet fontosságát. A Nyitnikék klub ellátottjain kívül a nyugdíjas házak és a Margaréta otthon lakói, valamint az Idősgondozó Szolgálat többi nappali intézményének ellátottai és a városrész érdeklődő lakossága is szép számmal vett részt. Az ünnepséget Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Város polgármestere nyitotta meg, aki méltatta a felmenő generációk fontosságát, a társadalomban betöltött jelentős szerepüket, hiszen idősek nélkül a mai fiatalok sem létezhetnének, nem lennének gyökereik és a hagyományok, tradíciók átörökítésében is nagy részük van a mostani nyugdíjasoknak. A nap további részében a klubtagok produkciói és a Kadafalvi Általános Iskola 5.B osztályos tanulói szórakoztatták a jelenlévőket tánccal, versekkel és vidám jelenetekkel. Ezalatt az idő alatt a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola szakács tanulói és szakács szakoktatója készítették a vendégek számára az ebédet, ami óriási sikert aratott, mint eddig minden évben. A délután is nagyon kellemes és jó hangulatban telt, hiszen egészségügyi méréseken, kézműves foglalkozásokon, kvízjátékban és sportos vetélkedőn mérhették össze tudásukat az idősek és fiatalok egyaránt.

  A rendezvényről több kép megtekinthető a baon.hu-n.

 • OKTÓBER AZ IDŐSEK HÓNAPJA

  A Nyitnikék klubban már hagyomány, hogy az Idősek Világnapját követően Idősek Hete rendezvénysorozat kerül megrendezésre. Egy héten keresztül a középpontban az idős emberek állnak. Életkori sajátosságaiknak és érdeklődési körüknek megfelelően, színes és változatos programokkal várták az ellátottakat 2019. október 14-től - 18-ig a Margaréta utca 2. szám alatt.

  Az első napot köszöntőbeszédekkel, versekkel és táncos produkciókkal nyitották meg, melyet a támogatók jóvoltából – Cseh Pékség és Európa Pékség - vendéglátással is megkoronáztak, sok szendvics, pogácsa, üdítő és gyümölcs várta az időseket, délután ökomenikus Istentisztelet keretében terményáldáson vehettek részt. A remek hangulat egész nap eltartott, a műsort követően beszélgetéssel, társasjátékozással töltötték el az időt.

  Második nap 10 órától kellemes és szép emlékeket idéző fényképek nézegetése volt a program, melynek címe „Visszapillantó”. A vendéglátás itt is folytatódott a szponzorok jóvoltából, gyönyörű virágdekorációt is kaptak helyi kertészetektől - Oázis Kertészet és Bagosi Kertészet - mely méltó teremdísze lett a rendezvénynek.

  Harmadik nap kiránduláson vehettek részt, Kunszállásra utaztak, ahol a Helytörténeti Múzeumot, katolikus templomot és a Hatvani család egyedülálló óragyűjteményét tekinthették meg tárlatvezetéssel.

  Csütörtökön Szüreti Bál - felvonulással, közös név és születésnapi rendezvény is volt a programban, este 7 óráig szólt a talpalávaló, fergeteges tánccal záródott a nap.

  Pénteken, aki kiheverte az előző nap fáradalmait, Fejős Jenődélelőttjén vehetett részt, ahol a kívánságok is teljesültek, együtt énekelhettek az ezüstkoszorús magyarnóta énekessel.

  Felejthetetlen hetet töltöttek együtt a Nyitnikék klub tagjai, olyan élményeket szereztek, melyre sokig emlékezhetnek, beszélgetéseikben felidézhetik újra és újra az eseményeket.

 • Nyílt Nap a Kápolna utcában


  Látogasson el a belváros szívébe, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna u. 8. szám alatti telephelyére 2019. november 19. napján (kedd) 10 órától tartandó nyílt napjára!

  Letölthető meghívó.

 • Idősek hete programjai októberben a Kápolna utcában

  Október - az idősek hónapja, a tiszteletükre mindig színes programok kerülnek megrendezésre, nem volt ez másként 2019 októberében sem, amikor is az alábbi programok zajlottak:

  Október 1. - az idősek világnapja.

  Október 7-én a hagyományokhoz híven az ünnepi programsorozat Kis János evangélikus lelkész úr által tartott terményáldással vette kezdetét.

  A megnyitó alkalmával a generációk közötti kapcsolattartás keretében a Hosszú utcai óvodások kedveskedtek megható műsorral a jelenlévőknek. A gyerekek mindig nagy sikert aratnak klubtagjaink körében, most sem maradt el a vastaps.

  A négy klubból az idősek is készültek az ünnepségre:

  Jókai klub – verssel

  Örök Ifjak klub – pózával, illetve az egyik tag saját verssel

  Hírös Város klub énekkara nagyon szép dalcsokorral lépett fel

  Barackvirág Tánccsoport gyönyörű karikás táncot adott elő

  Pacsirta klub – egyéni és közös énekkel készült.

  Október 8-án Jóni György és Cigányzenekara, Halasi László közreműködésével nótaszóval és cigányzenével szórakoztatta a megjelenteket. Közös énekléssel, jó hangulatban telt a nap.

  Október 9-én pályázati támogatásból beszerzésre került társasjátékok felavatása következett, a játékosság a kortalanság jegyében telt. Nagy érdeklődéssel vették használatba a különböző memóriafejlesztő, valamint szórakoztató eszközöket.

  Október 10-én Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő által szervezett programon délelőtt kézműves foglalkozás volt, mézeskalácsot díszítettek, kukorica csuhéjból készítettek különböző tárgyakat, és megismerkedhettek a keresztszemes hímzés rejtelmeivel. Ebédre egy finom és tartalmas paprikás krumplit fogyaszthattak el a résztvevők, délután pedig egy fantasztikus operett gála volt az ajándék. Csodálatos kosztümökben igazi színházi hangulatot varázsoltak a művészek, ugyanakkor a közönséget interaktív módon bevonták a produkcióba. Egy rövid időre belecsöppenhettünk az operett gyönyörű világába, fantasztikus élmény volt a jelenlévőknek.

  Az ünnepi programsorozatot október 11-én méltóképpen zárta a Messzi István Sportcsarnokban megrendezett városi rendezvény, színvonalas programmal és vendéglátással.

 • Emlékezetes programok a Szivárvány klubban

  Október hónapban az időseket ünnepeljük, a Horváth Döme körút 1. szám alatt működő Szivárvány klubban kiemelkedő programok kerülnek megrendezésre. Október 7-én Nyílt Nap keretében a Városföldi nyugdíjas klub is meghívásra került, akikkel már több éves baráti kapcsolatot ápolnak. Az ünnepi köszöntők után a vendéglátók műsorral kedveskedtek a vendégeknek, először komoly, megható versekkel, énekekkel, majd vidám, vicces történetekkel. Viszonzásul feledhetetlen előadásokat hallhattak barátaiktól. Délben Rádiné Marika által bográcsban készített finom gulyáslevest fogyasztottak el, majd a nap közös nótázással zárult.

  Az Idősek Hete második napján, a pályázati támogatásból vásárolt memória játékokkal ismerkedtek az idősek. Jó hangulatban, vidáman játszottak az új társasjátékokkal.

  Október 9.-én KI-MIT-TUD vetélkedő volt a klub tagjai részére. Aki megjelent, az készült valamilyen előadással, volt ének, vers, történet mesélése, vicc csokor, de kézműves termék bemutató is.

  A zsűri egyenként értékelte a produkciókat, kiemelve az előadások magas színvonalát. A fellépők emléklapot kaptak, és csokoládét ajándékba.

  Egyszerű, de nagyszerű ” – ételkészítés főzés nélkül a klub negyedik napi programja.

  Az idősek kérésére zsíros kenyér lila hagymával volt a napi ételkészítés.

  A kóstoló előtt hosszas beszélgetés zajlott, mely szerint a zsíros kenyérnek igenis van receptje. Étkezési és kulturális alap, mert ha meglátjuk, tudjuk, hogy hazai földön járunk, máshol ilyen nincs. A zsíros kenyér mítosz és kultusz, magának az Életnek a szimbóluma, lássák csak: ahogy a zsír hullámokat vet a kenyéren, úgy hullámzik a mi életünk is, egyszer fenn, másszor lenn: hogy sose feledjük, a szerencse forgandó, és semmi nem állandó, minden változik.

  Október 11-én a Városi Idősek Világnapja rendezvény a Messzi István Sportcsarnokban került megrendezésre. A Szivárvány klubból sokan ellátogattak az ünnepségre, ahol neves előadók léptek fel. Elnyerte a tetszést Pitti Katalin előadása, de a békéscsabai Balassi táncegyüttes produkciója is kiemelkedő színvonalú volt.

  Ezután vendéglátásban volt részük, a szendvicsekkel, süteménnyel, gyümölccsel bőségesen megrakott asztalokról választhatott ki-ki kívánsága szerint.

  Ebben az évben is feledhetetlen Idősek Hete programjaiban volt része a Szivárvány klub tagságának.

 • Idősek Hete a Naplemente Klubban

  ,,Korunkat ne a naptár számolja, hanem a lelkünk mutassa meg mennyinek érezzük magunkat.” Az Idősek Hete programsorozatnak e bölcsesség volt a mottója.

  Már szeptember végén egy nagyon emlékezetes és derűs tatai kirándulással hangolódtak a klubtagok az Idősek Hetére. Ez a kirándulás megalapozta a következő hét jó hangulatát. A vizek városa mindenkit elvarázsolt.

  Szeptember 30-án a megnyitó ünnepség hagyományosan a terményáldással kezdődött. Az ellátottak kertjeinek terményeit Kiss János evangélikus lelkész áldotta meg.

  Másnap az egész évben készített mandaláikat mutatták be az idősek egy kiállítás keretében a nagyközönségnek. Óriási érdeklődés kísérte a szebbnél szebb alkotásokat. Ráadásként az aura színeivel is ismerkedhettek a jelenlevők. Az igazi jókedvet a témához kapcsolódó kvízjáték hozta meg.

  Október 2-án szerdán Lombhullató bállal folytatódott a hét. Finom házi készítésű sertéspörkölt volt az ebéd, ami maximális elismerést hozott a szakácsnak. Remek zenére ropták a táncot késő délutánig a résztvevők, másnap pedig már hagyománynak számít, hogy a Naplemente klub ellátogat a Hetényi Idősek Otthonába és a lakókkal közös öröménekléssel ünnepelnek. Mindig igazi lelki feltöltődést hoz a házigazdáknak és a vendégeknek egyaránt.

  Október 4-én Nógrádban tettek látogatást néhányan, a Tápláló Szeretet Program keretében átadásra kerültek a nagycsaládosok egyesületeinek a klubok, intézmények, szervezetek által télire eltett termények, befőttek. Az idei évben sajnálatos módon a program lezárásra került.

  Az egész héten megrendezett gazdag eseményeken látható volt, hogy 2019-ben a Naplemente Klub tagjai semmit sem öregedtek! Szemükben a szeretet, arcukon mosoly. Az életszeretet, a kedvesség és a bölcsesség mindenkit fiatalon tart. Nem számít az ősz haj, a ráncok, fiatalságuk belülről árad.

 • Városi Idősek Napja október 11.-én

  Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata 2019. október 11-én 15 órai kezdettel a Messzi István Sportcsarnokban ismét megrendezte a város időseinek tiszteletére az ünnepséget.

  Az idei gálaműsor rendhagyó volt, új helyszínt kapott, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ helyett a Messzi István Sportcsarnokban került megrendezésre, mivel a korábbi helyszín már nem volt képes befogadni a nagy létszámú közönséget. A csarnok szinte zsúfolásig megtelt, közel 1000 ember látogatott el erre a különleges eseményre.

  Kecskemét idős polgárait Szemereyné Pataki Klaudia Polgármester Asszony és Dr. Pataki Mariann az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Intézményvezetője köszöntötte. Ezt követően a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a város vezetőivel közösen kitüntetéseket adott át azok részére, akik kiemelkedő munkát végeztek az idősekért.

  A„Cintányéros cudar világ” című operett gála is rendhagyó volt ebben az évben Pitti Katalin Liszt-díjas, Érdemes Művész főszereplésével, valamint közreműködtek még a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és táncosai, valamint a Békéscsabai Balassi Táncegyüttes.

  A gálaműsort követően a támogatók adományaiból bőségesen megterített asztalok kínálatából (szendvicsek, pogácsák, cukrászsütemények, sós és édes péksütemények) fogyaszthattak a jelenlévők. Mindenki jóízűen falatozott a pazar kínálatból, melyet minden évben éttermek, gyümölcs-zöldség nagykereskedelmi vállalatok, cukrászdák, pékáru boltok, nagy áruházak, valamint más egyéb cégek ajánlanak fel erre a napra. Az idősek körében mindig nagy várakozás előzi meg az ünnepséget, hiszen ezen a napon a város figyelmének középpontjába kerülhetnek, hálával és szeretettel gondolnak erre a napra. A rendezvényről beszámolt a média is, a Kecskeméti Televízió is jelen volt a helyszínen. A város vezetésének, művészeinek, cégeinek összefogása rendkívül maradandó élményhez juttatta az idős embereket.

  E jeles esemény felhívta a város polgárainak figyelmét az idős emberek tiszteletére és nagyrabecsülésük fontosságára.

 • Ismét megrendezésre került a Főzőverseny

  Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye 2019. szeptember 20-án 15. alkalommal rendezett főzőversenyt a kecskeméti és a megyei intézmények ellátottai számára. A programra 12 csapat nevezett be, vidéki intézményekből Tompa, Kalocsa, Kiskunhalas, Szeged, Tiszaug, Tiszakürt képviseltette magát. A helyben működő intézményekből is többen részt vettek.

  A fogyatékkal élők feladata az volt, hogy tetszés szerint készítsenek el egy főfogást és egy desszertet, terítsenek meg ízlésesen a vendéglátáshoz. Kvíz kérdéseket is kaptak, hogy a gyakorlati ismeretek és ügyességük mellett, az elméleti tudásukról is számot adjanak.

  A versenyzők finomabbnál finomabb ételeket készítettek és kápráztatták el a zsűrit és a közönséget. Egyszerű és hagyományos fogásokat remekeltek, főételnek, pl.: keménytarhonyát, tökös lecsót, rántott gombát rizi-bizivel, zöldséges palacsintát, mustáros csirkemellet penne tésztával.

  Desszertnek pl.: somlói galuskát, gesztenyepürét, pudingot gyümölcsökkel, fagyis palacsintát, kókusztekercset.

  Az ételeket szakavatott zsűri bírálta el:

  Sebestyén István a Kecskemét Hungast Vital Kft. területi vezetője

  Ács Imre a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára, mesterpedagógus

  Huszár Tamás szakács - a főző verseny zsűrijének állandó tagja

  Nehéz volt az értékelés, mert mindenki kiváló ételeket készített. Minden csapat nyertes lett egy kategóriában pl. a legfinomabb, legszínesebb, legerősebb, legváltozatosabb stb. legekkel értékelte, így mindenki győztes lehetett, és elismerve érezhette munkáját. Az elismerések mellé gazdag ajándékcsomagokat és finom tortát is kaptak. A közönség is jól szórakozott, hiszen táncosok és énekesek gondoskodtak róla.

  A rendezvény sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárult a szponzorok támogatása, valamint az önkéntesek és az intézmény dolgozóinak önzetlen segítsége.

  Támogatók:

  - UNIVER Szövetkezeti Zrt.

  - PRÍMA Élelmiszer Áruház

  - Fornetti Kft.

  - Izsáki Házitészta Kft.

  - Értelmi Fogyatékosok Kecskeméti Érdekvédelmi Szervezete

  - Szilvási József egyéni vállalkozó

  - Magyar Zsolt egyéni vállalkozó

  - Pulius Team Kft.

  - Szent László Lions Klub Kecskemét

  - Gong Rádió

  - AUTSZER Kft.

  - Koch Borház

  - A Kecskeméti Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola

  - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete

  - Kecskemét Rotaract Club

  - Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

  Egy rendkívül gazdag, élményekben dús délutánon vehettek részt az értelmileg sérült emberek.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.