Emlékkiállítás Dr. Jakkel Anna afrikai fotóiból

2023. március 10 – 17. között volt megtekinthető a tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos afrikai missziói során készült fényképeiből rendezett emlékkiállítás az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák tere 7. szám alatti épületében.

A kiállításon az érdeklődők egy, a hivatása, a gyógyítás iránt elkötelezett orvos és ember szemén keresztül nyerhettek bepillantást az afrikai kontinens rejtelmes, olykor talán kissé meghökkentő, mégis emberi és érzelmes világába. A fotókon közvetített látványt tovább erősítették azok a rövid naplórészletek, amelyekben a doktornő számolt be a missziók során tapasztaltakról.

A kiállításra érkező vendégeknek lehetőségük volt arra, hogy egy ott kihelyezett, és a kiállítást követően a családnak ajándékozott emlékkönyvbe írjanak a doktornővel kapcsolatos emlékeikről, élményeikről. Az összegyűlt bejegyzések is arról tanúskodnak, hogy Dr. Jakkel Anna személyében egy mélyen humanista, a betegeit szívvel-lélekkel szolgáló, kivételes orvostól és embertől búcsúzott el a város közössége.

Emlékét hálás szívvel megőrizzük!

Látogatók a Csodabogárban

Az idei esztendő eddig eltelt rövid időszakában már több város küldöttsége tett szakmai látogatást a homokbányai Csodabogár Nappali Intézményben. Érkeztek vendégek Egerből, Pécsről, Várpalotáról és Hatvanból is. Ezek az intézménylátogatások részét képezik annak az együttműködésnek, amely Kecskemét városa és az Autisták Országos Szövetsége között alakult ki annak érdekében, hogy minél több magyar városban valósuljon meg hasonló, autizmussal élő fiatal felnőttek számára is alkalmas nappali ellátást biztosító intézmény.

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága által működtetett Csodabogár Nappali Intézmény példát jelent sok település számára. Olyan problémára kínál megoldást, amely egyre több családot érint napjainkban, és amelyre a szociális ellátórendszer még sok helyen nem reagált. Minden delegáció kiemelte az intézményben dolgozó szakmai közösség magas színvonalú, elkötelezett és elhivatott munkáját, valamint az önkormányzat támogató attitűdjét.

Örömmel tölt el bennünket, ha tapasztalatainkkal, tudásunkkal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy máshol is létrejöjjenek hasonló intézmények!

Regionális sportverseny értelmi sérüléssel élők számára

Március 14-én tizenkét csapat részvételével immár ötödik alkalommal rendezték meg értelmi sérüléssel élők számára a Kecskeméti Szent László Lions Club és a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye közös szervezésében, illetve az Első Kecskeméti Lions Club és a Digital Lions Club közreműködésével az Oroszlán Regionális Sportvetélkedőt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola árpádvárosi sportcsarnokában. A rendezvényhez a hagyományoknak megfelelően a szemléletformálás, az érzékenyítés és az elfogadás erősítése jegyében csatlakoztak a Kecskeméti SZC Kada Elek Technikumának diákjai, valamint számos önkéntes is segített a sikeres lebonyolításban.

A szervezők változatos és szórakoztató feladatsort állítottak össze a csapatok számára. Volt kosárlabda-, labdarúgás- és kézilabda gyakorlat csakúgy, mint célba dobás, sportpohár pakolás vagy puzzle kirakás is. Tovább fokozták a változatosságot az olyan játékos feladatok is, mint például a babzsákos egyensúlyozás a bóják között, az egészségügyi kvíz, a színes kupakok válogatása vagy a kincskeresés. A versenyzők felszabadult és hangos ünnepléssel köszöntötték egymást egy-egy sikeresen teljesített állomás után, szemmel láthatóan mindenkinek nagy élményt jelentett ez a közösen, jókedvűen töltött délután, amely alkalmat kínált az együttműködés örömének megtapasztalására, a mozgáskoordináció fejlesztésére, a megszokott környezetből való kimozdulásra éppúgy, mint a csapatszellem erősítésére.

Az ilyen lelkületű, szellemiségű sporteseményre különösen illik a Coubertin bárónak tulajdonított híres mondás arról, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, ezért most az eredmény helyett álljon itt a résztvevő csapatok listája.

- Mosolysziget Kecskemét

- Humán-Rehab Kecskemét két csapattal

- Értelmi Fogyatékosok Kecskeméti Érdekvédelmi Szervezete

- Platán Otthon Kecskemét

- Platán Otthon Tass

- Fazekas István Szakiskola

- Csillagfürt Kalocsa

- Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye Kiskunmajsa

- Szőke Tisza Otthon Tiszaug

- Bárka Otthon Kiskunhalas

- Nefelejcs Otthon Kiskunhalas

Természetesen minden csapat teljesítményét oklevéllel és ajándékcsomaggal ismerték el a szervezők.

sportverseny pillantkép (Fotó: Bús Csaba, BAON)

Színvonalas műsorral ünnepelte a Magyar Kultúra napját az Idősgondozó Szolgálat

1989. január 22-től ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az Idősgondozó Szolgálat, minden évben nagy közös program kertében csatlakozik a megemlékezéshez, mely eseményre ebben az évben január 13-án került sor a Kápolna utca 8. szám alatti telephelyen. A z irodalom kiváló alakjára, Petőfi Sándorra emlékeztünk, születésének 200. évfordulója alkalmából.

A zsűri tagjai: Koleszár Márta a Katona József Könyvtár munkatársa, valamit Sebestyén Mária tanárnő, meseterapeuta voltak. Az emlékműsoron Petőfi Sándor versei, valamint a megzenésített művei hangzottak el. A versek bevezetőjében sok érdekességet megtudtak a jelenlévők a szerzemények keletkezésről, hangulatáról. A színvonalas műsorban a szolgálat nappali ellátásban részesülő nyugdíjasai, értelmileg sérült ellátottjai is szerepeltek. Megható pillanatokat, és vidám perceket élhettek meg a program résztvevői. A gyermekversek mellett komolyabb hangvételű művek is helyet kaptak a műsorban, ami által tartalmilag és érzelmileg nagyon sokat kaptak a megjelentek. A program zárásaként a Pacsirta Klub énekkara elénekelte a Tavaszi Szél vizet áraszt című népdalt, végül a Magyar Himnusz is felcsendült. Minden szereplő egy-egy emléklapot, valamint egy Petőfi Sándor emlékére elkészített könyvjelzőt kapott.

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai konferencia

Szeretettel meghívjuk a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai konferenciájára.

Időpont: 2022. november 17.

Program:

10 óra Köszöntő Szényeiné Tóth Anikó

- Dr. Máttyássy Adrienn Ph.D - Történeti áttekintés a kecskeméti LET-ről és a Bács-Kiskun megyei öngyilkossági mutatók alakulásáról

- Bakonyi Péter - Visszatekintő a LET indulására

12 óra Ebédszünet

13 óra Társszervezetek bemutatása:

- Sinkóné Palencsár Mariann Emese Kecskeméti Áldozatsegítő Központ

- Temesvári Ágnes Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

- Horváth Mihály Kecskeméti Mentőállomás

- Dr. Erdélyi Rita - Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház – a Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátás

- Tóth Mónika – Krízisellátás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban

- Tót Szilvia - Kecskeméti Rendőrkapitányság

- Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Kecskemét

Szeretettel várjuk!

Helyszín: Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

Kecskemét, Olimpia u. 6.

Információ:

Szényeiné Tóth Anikó szolgálatvezető

0630/518-8642

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

TANULJ, HOGY SEGÍTHESS!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LET) Kecskemét

TANULJ, HOGY SEGÍTHESS!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatunk önkéntes feladatvégzésre ügyelőket keres, és számukra képzést indít.

Kecskeméten 35 éve működik Lelki Elsősegély Telefonszolgálatunk, ma már a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szakmai keretein belül, mely szövetség az ország különböző településein működő telefonszolgálatoknak nyújt együttműködési lehetőséget.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatnál feladatunk, hogy együttérzéssel, odafigyeléssel segítsünk a hozzánk forduló embertársainknak életnehézségeik elviselésében, megoldásában.

Szolgálatunk tevékenységét speciálisan képzett ügyelők végzik, akik ezt a segítő feladatot önként vállalják, és anonim módon vesznek részt a hívásokban. A szolgálatot felkereső hívók is anonim módon kérhetnek segítséget.

Az ügyelők számára ez az önkéntes tevékenység a következő elfoglaltságokkal jár:

 • havonta 2-3 alkalommal 6 vagy 12 órás, nappali vagy éjszakai ügyelet a szolgálat kecskeméti telephelyén,
 • havonta egy alkalommal stáb-megbeszélés,
 • havonta egy alkalommal szupervízió, mely a feladatvégzés nehézségein segít túljutni.

Az ügyelőkkel szembeni elvárásaink:

 • minimum középfokú végzettség,
 • 23-65 éves életkor,
 • nyitottság, megfelelő teherbíró- és megküzdési képesség, jó kommunikációs készség,
 • önkéntes tevékenység, mások segítése iránti elköteleződés.

Az ügyelők speciális képzésének sajátosságai:

 • időtartama összesen 90 óra (heti rendszerességgel 4-5 képzési óra),
 • a képzés három részből tevődik össze – 30 óra önismeret és személyiségfejlesztés, 30 óra elmélet, 30 óra szakmai-gyakorlat,
 • a képzés lehetőséget nyújt önmagunk jobb megismerésére, a hatékony kommunikáció elsajátítására és a segítő beszélgetés tanulására,
 • a képzésre interjúval és pszichológiai teszttel történik a kiválasztás,
 • a képzés szakmai részének költségeit a szolgálat biztosítja,
 • a képzés vizsgával zárul és tanúsítványt ad.

Jelentkezni lehet egy önéletrajz és egy motivációs levél benyújtásával

 • e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • vagy levélben: Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálat, 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31.

Jelentkezési határidő: 2022. november 30.

Várunk sokat próbált, összetartó, segítő csapatunkba!

„Fő a memória”

A Idősgondozó Szolgálat Napsugár Klubja szeretettel meghívja Önt „Fő a memória” programjára!

Helyszín: Kecskemét, Horváth Döme krt. 1. Napsugár Klub

Időpont: 2022. október 19., 9.00 óra

9 órakor: Reggeli átmozgató torna
9:30 órakor: Kávészünet
10.00 órakor: Új fejlesztő játékaink bemutatása
11.00 órakor: A vitaminok szerepe az agyi folyamatokban – előadás
13 órakor: Vetített online kitalálós játék
14 órakor: Gyerekkorunk játéka: „Ország-város”

Telefon: 76/504-426

Várjuk a kedves nyugdíjas érdeklődőket, látogatókat!

A meghívó letöltéséhez kattintson ide!

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.