A Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményébe látogatott a Gong Mikulás!

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményének ellátottai Szent Miklóst csalogató énekekkel várták a nagyszakállút december 5-én.

A Gong Mikulással együtt érkezett Szemereyné Pataki Klaudia Polgármester Asszony és Tőzsér Judit a Gong Rádió ügyvezető igazgatója is.

Egyik legkedvesebb ünnep a Mikulás, az ellátottak napokkal előtte lázasan készültek, táncokkal, versekkel, mesével, hogy köszönteni tudják a piros ruhás vendéget. A látogatásnak mindenki nagyon örült, alig várták, hogy megmutathassák, mit tudnak.

Nem üres kézzel érkezett a Mikulás az Ipoly utcai intézménybe. Ajándékként a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola testvér iskolájának betlehemezését is láthatták, akik Erdélyből, Csíkországból érkeztek. Nagyon nagy figyelemmel és érdeklődéssel követték a jelenlévők a különleges produkciót.

Sok ajándékkal kedveskedtek a vendégek, jutott bőven gyümölcs, csoki mikulás is a csomagba.

Napokkal később is sokat emlegették az ellátottak a vendégek színvonalas előadását.

Köszönjük a Gong Rádiónak, hogy már sokadszorra szereztek örömet a sérült embereknek!

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 6. rész: Cifrapalota

A Kápolna utcai nyugdíjasok és Kecskemét kulturális élete minisorozatunk következő, idei utolsó állomása stílusosan nem is vezethetett volna máshova, mint Kecskemét talán legemblematikusabb, még dalban is megénekelt, zöld ablakú, „cifra” palotájába, a „Kecskemét 650” című kiállításra. Abba az épületbe, amely az 1900-as évek elején az egyre épülő és szépülő város főterének a szecesszió és a magyar motívumok Zsolnay kerámiába álmodott éke lett. Természetesen az akkori bérház földszinti üzleteire már nem, de az első emelet Dísztermére, a Pávás teremre, a hajdani bálteremre még sokan emlékeznek.

1983. óta szolgál múzeumi célokat, így a Kápolna utcai nyugdíjasok számára is számtalan látogatás kötődik az állandó és időszaki kiállításokhoz.

2014-ben az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Cifrapalota nagy részét elfoglaló kiállítás a front, a lövészárkok embert próbáló mindennapjain, a hadifogság emlékein keresztül elsősorban az eddig névtelen katonákat állította középpontba, így a látogatásunk során mindenki személyes története is kibontakozott.

Mielőtt a Seuso-kincs ezüstedényei elfoglalták volna végleges helyüket a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2018 elején Kecskeméten a Cifrapalotában megcsodálhattuk a különleges értékű kincseket és a hozzájuk kapcsolódó rejtélyes történetekkel is megismerkedhettünk.

Most a 650 éves évforduló kapcsán, mint a képeink is mutatják, felkerekedtünk, hogy választ keressünk, hogyan éltek, boldogultak és alakították egyéni és közös sorsukat a hajdan volt kecskemétiek. Hat és fél évszázad jelentős és érdekes eseményei, a város meghatározó, ma is álló, illetve már lebontott épületei, csupán tervekből ismert, de soha meg nem valósult részek elevenedtek meg.

Búcsúzóul jöjjön néhány régi kép! Induljunk el egy képzeletbeli sétára, és közben ígérjük meg, hogy a rohanó hétköznapokon is megállunk néhány pillanatra, gyönyörködve, hogy milyen szép ez a város!


Kiállítás képekben:

Kecskemét Szociális Ügyéért Díj

Kitüntetések adományozásával és a díjazottak köszöntésével kezdődött 2019. december 12-én Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének ülése. A szociális ellátás, az idősgondozás területén elhivatottsággal végzett kiemelkedő szakmai munka elismeréseként a Közgyűlés a Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat adományozta Molnár Gyuláné Pusztai Ilonának, az Idősgondozó Szolgálat Margaréta utca 2. szám alatti telephelye vezető gondozójának és Almási Nikolettának, a Margaréta Otthon terápiás munkatársának.

Sok szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, és további sikert kívánunk munkájukhoz!

Dr. Pataki Mariann
intézményvezető

Ismét Humorfesztivál az Idősgondozásban!

Az Idősgondozó Szolgálat közkedvelt programja a Humorfesztivál, mely az idén november 28-án 9 órától a Hetényegyházi Közösségi Házban került megrendezésre, immár 13. alkalommal. Egyéni és csoportos kategóriákban lehetett nevezni humoros produkciókkal, tizenkét fellépő mérette meg magát. A rendezvény bevezető részében a Saidah hastánccsoport lépett fel, mellyel kellőképpen megalapozták a jó hangulatot, nagy sikert arattak.

A zsűri tagjai Mázás Anikó a tánccsoport tagja és Látó Richárd a Kecskeméti Katona József Színház zenei asszisztense. A produkciók között láthattunk zenés, humoros, verses vidám jeleneteket. Ellátogathattunk egy jósnőhöz, valamint egy törzsfőnök nevének eredetéről is megtudhattunk sok mindent. Egy kávéházba, valamint egy család életébe is bepillantást nyerhettünk, ahol 9 lány testvér volt. A versenyzők előadás módján látszott a sok gyakorlás, mindenki magabiztosan lépett a színpadra. A közönség nagy tapssal fejezte ki tetszését.

A zsűri minden fellépőt jutalmazott egy-egy emléklappal, biztató szavakkal, valamint édességcsomaggal.

Egy kellemes jó hangulatú délelőttöt tölthettek el a jelenlévők a humor jegyében.

Nyitnikék Klub Karácsonyi Ünnepség meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Margaréta utca 2. szám alatti telephelye szeretettel meghívja Önt 2019. december 13-án 10.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő Karácsonyi Ünnepségére.

Letölthető meghívó.

Jókai Klub - karácsonyi ünnepi ebéd meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna utca 8. szám alatti telephelyén működő Jókai Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 16-án (hétfő) 12 órai kezdettel megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepi ebédjére.
Kérjük részvételi igényét a nappali ellátás vezetőnél jelezze!
Jelentkezni lehet a 06-76/480-495-ös telefonszámon

Letölthető meghívó.

Hírös Város Klub - karácsonyi ünnepi ebéd meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna utca 8. szám alatti telephelyén működő Hírös Város Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 12-én (csütörtök) 12 órai kezdettel megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepi ebédjére.
Kérjük részvételi igényét a nappali ellátás vezetőnél jelezze!
Jelentkezni lehet a 06-76/480-495-ös telefonszámon

Letölthető meghívó.

Mosolysziget karácsonyi ünnepség meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye Szeretettel meghívja Önt ellátottjainak karácsonyi ünnepségére.

Időpont: 2019. december 18. 10:00 óra

Helyszín: Kecskemét, Ipoly u. 1.

Letölthető meghívó.

Sürgősségi kórképek - előadás a Margaréta Otthonban

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta Otthona szeretettel meghívja Önt 2019. december 03. napján 14 órakor kezdődő előadására, melynek címe: Sürgősségi kórképek.

Az előadás helyszíne: Margaréta Otthon, 6000 Kecskemét, Nyíri út 77/A.
Az előadás mindenki számára nyitott.

M E G H Í V Ó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálat Margaréta u. 2. sz. alatt működő Nyitnikék Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 03-án (kedd) 9 órai kezdettel megrendezésre kerülő KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉSRE egy kellemes hangulatban eltöltött finom, illatos délelőttre. Érdeklődni: 06-76/504-788 telefonszámon lehet.

Letölthető meghívó.

Közös név- és születésnap a Naplemente Idősek Klubjában

Az Idősgondozó Szolgálat Naplemente Idősek Klubjában 2019. november 7-én köszöntötték a IV. negyedévben névnapjukat és születésnapjukat ünneplő időseket. A Terézek, Nándorok, Imrék, Erzsébetek, Katalinok, Ferencek, Borbálák, Évák, Istvánok, Jánosok együtt, jókedvvel ünnepeltek klubtársaikkal. Pezsgős köszöntés után jó étvággyal fogyasztották el a gulyáslevest, amit Fazekas István klubtársuk rendszeresen megfőz a társainak.

Legyen egészséged, tudjál boldog lenni,
és a szívedet soha ne bántsa meg senki!
Napod is legyen örömnek napja,
kívánjuk, hogy a sors ezeket megadja!

Névnapodra mondok száz jó kívánságot,
legyen ez a napod szép, boldog és áldott!
Boldog névnapot kívánok!

Minden születésnap nagy esemény az ember életében, de mindig különlegesebb az ünnep, ha egy kerek évszámhoz érünk. A kerek születésnapi évek nagy jelentőséggel bírnak az életünkben.

A Naplemente Idősek Klubjában 2019 novemberében Papp Sándorné Erzsike 80. születésnapját ünnepelték. Mosolyogva, kedvesen köszöntötték társai. Elénekelték a születésnapi dalt és köszöntő verseket olvastak fel.

A születésnapi torta tűzijátékán, a gyertyák fényében elmerengve idézték fel a régi szép emlékeket, melyek mosolyt és könnyeket is csaltak a szemekbe.

80. születésnapra köszöntő

80 év az hosszú idő,
ezalatt több nemzedék is felnő.

Boldogságban, egészségben légy gazdag,
mindent megkapj, amit az élet még megadhat.
Tőlünk ezt a kis köszöntőt kapod,
kívánunk Boldog 80. Születésnapot!

Kívánunk minden név- és születésnapját ünneplőnek jó egészséget, boldog, hosszú életet!

Nyílt Nap a Kápolna utcában


Látogasson el a belváros szívébe, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna u. 8. szám alatti telephelyére 2019. november 19. napján (kedd) 10 órától tartandó nyílt napjára!

Letölthető meghívó.

NYÍLT NAP A NYITNIKÉK KLUBBAN

2019. szeptember 27.-én pénteken egész napos rendezvény keretében Nyílt Napot tartott a Nyitnikék klub az intézmény melletti parkos területen. Hangsúlyozni szerették volna a családi és a közösségi élet fontosságát. A Nyitnikék klub ellátottjain kívül a nyugdíjas házak és a Margaréta otthon lakói, valamint az Idősgondozó Szolgálat többi nappali intézményének ellátottai és a városrész érdeklődő lakossága is szép számmal vett részt. Az ünnepséget Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Város polgármestere nyitotta meg, aki méltatta a felmenő generációk fontosságát, a társadalomban betöltött jelentős szerepüket, hiszen idősek nélkül a mai fiatalok sem létezhetnének, nem lennének gyökereik és a hagyományok, tradíciók átörökítésében is nagy részük van a mostani nyugdíjasoknak. A nap további részében a klubtagok produkciói és a Kadafalvi Általános Iskola 5.B osztályos tanulói szórakoztatták a jelenlévőket tánccal, versekkel és vidám jelenetekkel. Ezalatt az idő alatt a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola szakács tanulói és szakács szakoktatója készítették a vendégek számára az ebédet, ami óriási sikert aratott, mint eddig minden évben. A délután is nagyon kellemes és jó hangulatban telt, hiszen egészségügyi méréseken, kézműves foglalkozásokon, kvízjátékban és sportos vetélkedőn mérhették össze tudásukat az idősek és fiatalok egyaránt.

A rendezvényről több kép megtekinthető a baon.hu-n.

OKTÓBER AZ IDŐSEK HÓNAPJA

A Nyitnikék klubban már hagyomány, hogy az Idősek Világnapját követően Idősek Hete rendezvénysorozat kerül megrendezésre. Egy héten keresztül a középpontban az idős emberek állnak. Életkori sajátosságaiknak és érdeklődési körüknek megfelelően, színes és változatos programokkal várták az ellátottakat 2019. október 14-től - 18-ig a Margaréta utca 2. szám alatt.

Az első napot köszöntő beszédekkel, versekkel és táncos produkciókkal nyitották meg, melyet a támogatók jóvoltából – Cseh Pékség és Európa Pékség - vendéglátással is megkoronáztak, sok szendvics, pogácsa, üdítő és gyümölcs várta az időseket, délután ökomenikus Istentisztelet keretében terményáldáson vehettek részt. A remek hangulat egész nap eltartott, a műsort követően beszélgetéssel, társasjátékozással töltötték el az időt.

Második nap 10 órától kellemes és szép emlékeket idéző fényképek nézegetése volt a program, melynek címe „Visszapillantó”. A vendéglátás itt is folytatódott a szponzorok jóvoltából, gyönyörű virágdekorációt is kaptak helyi kertészetektől - Oázis Kertészet és Bagosi Kertészet - mely méltó teremdísze lett a rendezvénynek.

Harmadik nap kiránduláson vehettek részt, Kunszállásra utaztak, ahol a Helytörténeti Múzeumot, katolikus templomot és a Hatvani család egyedülálló óragyűjteményét tekinthették meg tárlatvezetéssel.

Csütörtökön Szüreti Bál - felvonulással, közös név és születésnapi rendezvény is volt a programban, este 7 óráig szólt a talpalávaló, fergeteges tánccal záródott a nap.

Pénteken, aki kiheverte az előző nap fáradalmait, Fejős Jenő délelőttjén vehetett részt, ahol a kívánságok is teljesültek, együtt énekelhettek az ezüstkoszorús magyarnóta énekessel.

Felejthetetlen hetet töltöttek együtt a Nyitnikék klub tagjai, olyan élményeket szereztek, melyre sokig emlékezhetnek, beszélgetéseikben felidézhetik újra és újra az eseményeket.

Idősek hete programjai októberben a Kápolna utcában

Október - az idősek hónapja, a tiszteletükre mindig színes programok kerülnek megrendezésre, nem volt ez másként 2019 októberében sem, amikor is az alábbi programok zajlottak:

Október 1. - az idősek világnapja.

Október 7-én a hagyományokhoz híven az ünnepi programsorozat Kis János evangélikus lelkész úr által tartott terményáldással vette kezdetét.

A megnyitó alkalmával a generációk közötti kapcsolattartás keretében a Hosszú utcai óvodások kedveskedtek megható műsorral a jelenlévőknek. A gyerekek mindig nagy sikert aratnak klubtagjaink körében, most sem maradt el a vastaps.

A négy klubból az idősek is készültek az ünnepségre:

Jókai klub – verssel

Örök Ifjak klub – pózával, illetve az egyik tag saját verssel

Hírös Város klub énekkara nagyon szép dalcsokorral lépett fel

Barackvirág Tánccsoport gyönyörű karikás táncot adott elő

Pacsirta klub – egyéni és közös énekkel készült.

Október 8-án Jóni György és Cigányzenekara, Halasi László közreműködésével nótaszóval és cigányzenével szórakoztatta a megjelenteket. Közös énekléssel, jó hangulatban telt a nap.

Október 9-én pályázati támogatásból beszerzésre került társasjátékok felavatása következett, a játékosság a kortalanság jegyében telt. Nagy érdeklődéssel vették használatba a különböző memóriafejlesztő, valamint szórakoztató eszközöket.

Október 10-én Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő által szervezett programon délelőtt kézműves foglalkozás volt, mézeskalácsot díszítettek, kukorica csuhéjból készítettek különböző tárgyakat, és megismerkedhettek a keresztszemes hímzés rejtelmeivel. Ebédre egy finom és tartalmas paprikás krumplit fogyaszthattak el a résztvevők, délután pedig egy fantasztikus operett gála volt az ajándék. Csodálatos kosztümökben igazi színházi hangulatot varázsoltak a művészek, ugyanakkor a közönséget interaktív módon bevonták a produkcióba. Egy rövid időre belecsöppenhettünk az operett gyönyörű világába, fantasztikus élmény volt a jelenlévőknek.

Az ünnepi programsorozatot október 11-én méltóképpen zárta a Messzi István Sportcsarnokban megrendezett városi rendezvény, színvonalas programmal és vendéglátással.

Emlékezetes programok a Szivárvány klubban

Október hónapban az időseket ünnepeljük, a Horváth Döme körút 1. szám alatt működő Szivárvány klubban kiemelkedő programok kerülnek megrendezésre. Október 7-én Nyílt Nap keretében a Városföldi nyugdíjas klub is meghívásra került, akikkel már több éves baráti kapcsolatot ápolnak. Az ünnepi köszöntők után a vendéglátók műsorral kedveskedtek a vendégeknek, először komoly, megható versekkel, énekekkel, majd vidám, vicces történetekkel. Viszonzásul feledhetetlen előadásokat hallhattak barátaiktól. Délben Rádiné Marika által bográcsban készített finom gulyáslevest fogyasztottak el, majd a nap közös nótázással zárult.

Az Idősek Hete második napján, a pályázati támogatásból vásárolt memória játékokkal ismerkedtek az idősek. Jó hangulatban, vidáman játszottak az új társasjátékokkal.

Október 9.-én KI-MIT-TUD vetélkedő volt a klub tagjai részére. Aki megjelent, az készült valamilyen előadással, volt ének, vers, történet mesélése, vicc csokor, de kézműves termék bemutató is.

A zsűri egyenként értékelte a produkciókat, kiemelve az előadások magas színvonalát. A fellépők emléklapot kaptak, és csokoládét ajándékba.

Egyszerű, de nagyszerű ” – ételkészítés főzés nélkül a klub negyedik napi programja.

Az idősek kérésére zsíros kenyér lila hagymával volt a napi ételkészítés.

A kóstoló előtt hosszas beszélgetés zajlott, mely szerint a zsíros kenyérnek igenis van receptje. Étkezési és kulturális alap, mert ha meglátjuk, tudjuk, hogy hazai földön járunk, máshol ilyen nincs. A zsíros kenyér mítosz és kultusz, magának az Életnek a szimbóluma, lássák csak: ahogy a zsír hullámokat vet a kenyéren, úgy hullámzik a mi életünk is, egyszer fenn, másszor lenn: hogy sose feledjük, a szerencse forgandó, és semmi nem állandó, minden változik.

Október 11-én a Városi Idősek Világnapja rendezvény a Messzi István Sportcsarnokban került megrendezésre. A Szivárvány klubból sokan ellátogattak az ünnepségre, ahol neves előadók léptek fel. Elnyerte a tetszést Pitti Katalin előadása, de a békéscsabai Balassi táncegyüttes produkciója is kiemelkedő színvonalú volt.

Ezután vendéglátásban volt részük, a szendvicsekkel, süteménnyel, gyümölccsel bőségesen megrakott asztalokról választhatott ki-ki kívánsága szerint.

Ebben az évben is feledhetetlen Idősek Hete programjaiban volt része a Szivárvány klub tagságának.

Idősek Hete a Naplemente Klubban

,,Korunkat ne a naptár számolja, hanem a lelkünk mutassa meg mennyinek érezzük magunkat.” Az Idősek Hete programsorozatnak e bölcsesség volt a mottója.

Már szeptember végén egy nagyon emlékezetes és derűs tatai kirándulással hangolódtak a klubtagok az Idősek Hetére. Ez a kirándulás megalapozta a következő hét jó hangulatát. A vizek városa mindenkit elvarázsolt.

Szeptember 30-án a megnyitó ünnepség hagyományosan a terményáldással kezdődött. Az ellátottak kertjeinek terményeit Kiss János evangélikus lelkész áldotta meg.

Másnap az egész évben készített mandaláikat mutatták be az idősek egy kiállítás keretében a nagyközönségnek. Óriási érdeklődés kísérte a szebbnél szebb alkotásokat. Ráadásként az aura színeivel is ismerkedhettek a jelenlevők. Az igazi jókedvet a témához kapcsolódó kvízjáték hozta meg.

Október 2-án szerdán Lombhullató bállal folytatódott a hét. Finom házi készítésű sertéspörkölt volt az ebéd, ami maximális elismerést hozott a szakácsnak. Remek zenére ropták a táncot késő délutánig a résztvevők, másnap pedig már hagyománynak számít, hogy a Naplemente klub ellátogat a Hetényi Idősek Otthonába és a lakókkal közös öröménekléssel ünnepelnek. Mindig igazi lelki feltöltődést hoz a házigazdáknak és a vendégeknek egyaránt.

Október 4-én Nógrádban tettek látogatást néhányan, a Tápláló Szeretet Program keretében átadásra kerültek a nagycsaládosok egyesületeinek a klubok, intézmények, szervezetek által télire eltett termények, befőttek. Az idei évben sajnálatos módon a program lezárásra került.

Az egész héten megrendezett gazdag eseményeken látható volt, hogy 2019-ben a Naplemente Klub tagjai semmit sem öregedtek! Szemükben a szeretet, arcukon mosoly. Az életszeretet, a kedvesség és a bölcsesség mindenkit fiatalon tart. Nem számít az ősz haj, a ráncok, fiatalságuk belülről árad.

Városi Idősek Napja október 11.-én

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata 2019. október 11-én 15 órai kezdettel a Messzi István Sportcsarnokban ismét megrendezte a város időseinek tiszteletére az ünnepséget.

Az idei gálaműsor rendhagyó volt, új helyszínt kapott, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ helyett a Messzi István Sportcsarnokban került megrendezésre, mivel a korábbi helyszín már nem volt képes befogadni a nagy létszámú közönséget. A csarnok szinte zsúfolásig megtelt, közel 1000 ember látogatott el erre a különleges eseményre.

Kecskemét idős polgárait Szemereyné Pataki Klaudia Polgármester Asszony és Dr. Pataki Mariann az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Intézményvezetője köszöntötte. Ezt követően a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a város vezetőivel közösen kitüntetéseket adott át azok részére, akik kiemelkedő munkát végeztek az idősekért.

A„Cintányéros cudar világ” című operett gála is rendhagyó volt ebben az évben Pitti Katalin Liszt-díjas, Érdemes Művész főszereplésével, valamint közreműködtek még a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és táncosai, valamint a Békéscsabai Balassi Táncegyüttes.

A gálaműsort követően a támogatók adományaiból bőségesen megterített asztalok kínálatából (szendvicsek, pogácsák, cukrászsütemények, sós és édes péksütemények) fogyaszthattak a jelenlévők. Mindenki jóízűen falatozott a pazar kínálatból, melyet minden évben éttermek, gyümölcs-zöldség nagykereskedelmi vállalatok, cukrászdák, pékáru boltok, nagy áruházak, valamint más egyéb cégek ajánlanak fel erre a napra. Az idősek körében mindig nagy várakozás előzi meg az ünnepséget, hiszen ezen a napon a város figyelmének középpontjába kerülhetnek, hálával és szeretettel gondolnak erre a napra. A rendezvényről beszámolt a média is, a Kecskeméti Televízió is jelen volt a helyszínen. A város vezetésének, művészeinek, cégeinek összefogása rendkívül maradandó élményhez juttatta az idős embereket.

E jeles esemény felhívta a város polgárainak figyelmét az idős emberek tiszteletére és nagyrabecsülésük fontosságára.

Ismét megrendezésre került a Főzőverseny

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye 2019. szeptember 20-án 15. alkalommal rendezett főzőversenyt a kecskeméti és a megyei intézmények ellátottai számára. A programra 12 csapat nevezett be, vidéki intézményekből Tompa, Kalocsa, Kiskunhalas, Szeged, Tiszaug, Tiszakürt képviseltette magát. A helyben működő intézményekből is többen részt vettek.

A fogyatékkal élők feladata az volt, hogy tetszés szerint készítsenek el egy főfogást és egy desszertet, terítsenek meg ízlésesen a vendéglátáshoz. Kvíz kérdéseket is kaptak, hogy a gyakorlati ismeretek és ügyességük mellett, az elméleti tudásukról is számot adjanak.

A versenyzők finomabbnál finomabb ételeket készítettek és kápráztatták el a zsűrit és a közönséget. Egyszerű és hagyományos fogásokat remekeltek, főételnek, pl.: keménytarhonyát, tökös lecsót, rántott gombát rizi-bizivel, zöldséges palacsintát, mustáros csirkemellet penne tésztával.

Desszertnek pl.: somlói galuskát, gesztenyepürét, pudingot gyümölcsökkel, fagyis palacsintát, kókusztekercset.

Az ételeket szakavatott zsűri bírálta el:

Sebestyén István a Kecskemét Hungast Vital Kft. területi vezetője

Ács Imre a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára, mesterpedagógus

Huszár Tamás szakács - a főző verseny zsűrijének állandó tagja

Nehéz volt az értékelés, mert mindenki kiváló ételeket készített. Minden csapat nyertes lett egy kategóriában pl. a legfinomabb, legszínesebb, legerősebb, legváltozatosabb stb. legekkel értékelte, így mindenki győztes lehetett, és elismerve érezhette munkáját. Az elismerések mellé gazdag ajándékcsomagokat és finom tortát is kaptak. A közönség is jól szórakozott, hiszen táncosok és énekesek gondoskodtak róla.

A rendezvény sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárult a szponzorok támogatása, valamint az önkéntesek és az intézmény dolgozóinak önzetlen segítsége.

Támogatók:

- UNIVER Szövetkezeti Zrt.

- PRÍMA Élelmiszer Áruház

- Fornetti Kft.

- Izsáki Házitészta Kft.

- Értelmi Fogyatékosok Kecskeméti Érdekvédelmi Szervezete

- Szilvási József egyéni vállalkozó

- Magyar Zsolt egyéni vállalkozó

- Pulius Team Kft.

- Szent László Lions Klub Kecskemét

- Gong Rádió

- AUTSZER Kft.

- Koch Borház

- A Kecskeméti Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola

- Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete

- Kecskemét Rotaract Club

- Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Egy rendkívül gazdag, élményekben dús délutánon vehettek részt az értelmileg sérült emberek.

Idősek Hete a Margaréta Otthonban

Az idei évben is – hagyományainkat követve – 2019. szeptember 29-én, Családi vasárnappal nyitottuk meg az Idősek Hete rendezvénysorozatunkat a Margaréta Otthonban. Szintén hagyomány intézményünkben, hogy valamely témakörre „fűzzük” fel a hét programjait, így idén a „kincskeresés verslábakon” tematikát választottuk.

A műsort a 15 éves Margaréta Népdalkör és a fiatal zenészekből álló Zegernye zenekar koprodukciója adta. A közös éneklést, daltanulás, zenei kíséret összehangolását mind a fiatalok, mind az idősek részéről komoly, több hónapig tartó munka előzte meg, de a siker nem maradt el. A meghívott vendégek ’szűnni nem akaró’ tapssal köszönték meg az élményt, melyet a fiatalok és idős lakóink közös produkciója nyújtott. A 2019-es évben kiállításunk lakóink verseiből, valamint szerzeményeik kapcsán erre az alkalomra készített illusztrációkból állt össze, melyet fiatal képzőművész növendékek készítettek el. Számos lakónkhoz érkeztek vendégek, – családtagok, barátok – akikkel a műsor után együtt fogyaszthatták el az ünnepi ebédet.

Másnap, hétfőn Buda Ádám „régizenész” műsora következett, aki édesapja, Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító megzenésített verseit adta elő régi népi hangszeren kísérve.

Az Idősek Hete harmadik napján, kirándulni mentünk Nagykőrösre az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteménybe, ahol élvezetes tárlatvezetésben volt részünk a megújult kiállításról. Nemcsak Arany János és családja személyes tárgyait láthattk, hanem sok érdekesség mellett kipróbálhatták lakóink az ’eke szimulátort’ is. A múzeumlátogatás után a Sasfészek Étteremben ebédeltünk, ahol háromtagú cigányzenekar nagybőgő és hegedűkísérettel húzták a talp alá valót, így jó hangulatú mulatozás zárta a napot.

Az otthon maradó lakóinknak „Szívünk ritmusa” címmel tartottak előadást a BKMKH népegészségügyi főosztály munkatársai, mely után lehetőség volt vércukor, vérnyomás, és pulzus mérésére is. Örömünkre szolgált, hogy minden résztvevőnek rendben volt a szíve ritmusa.

Szerda délután köszöntöttük 105 éves legidősebb lakónkat Nyári Gézánét, akinek tiszteletére a Polgármesteri Hivatalból és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságáról is érkeztek vendégek. Elsőként lakóink versekkel, majd a Százszorszép tánccsoport produkciójával köszöntötték Terike nénit. Kecskemét város vezetése jóvoltából óriás születésnapi tortával és – szintén felajánlásból – helyben bográcsban készült bivalypörköltettel kínáltuk a részt vevő közönséget.

Október 3-án csütörtök délután mulatsággal zárult a programsorozat, ahol a kertészkedő lakóinknak köszöntük meg egész éves munkájukat, majd Fejős Jenő ezüstkoszorús nótaénekes teremtett jó hangulatot zenés műsorával, melyet ünnepi vacsora zárt.

Az Idősek Hete során – úgy gondolom – mindenki megtalálhatta a számára tetszetős „kincset”, akár dalban, illusztrálva, vagy az előadásokban, de még az is lehet, hogy torta ízében, hiszen a hét folyamán minden megelevenedett valamely versben.

Nagyik Reform Konyhája

Az Idősgondozó Szolgálat szeptember 20-án 9 órai kezdettel nagy közös program keretében rendezte meg harmadik alkalommal a Kápolna telephelyen a Nagyik Reform Konyháját.

A helyes táplálkozás alapja, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban vigyük be a szervezetbe, ezen a gasztronómia programon törekszenek arra, hogy minél több zöldség, gyümölcs, rost tartalmú ételek legyenek egyszerűen, gyorsan, e mellett ízletesen elkészítve.

Időskorban az egészséges táplálkozás nemcsak segít megszabadítani a plusz kilóktól, hanem a közérzetet, az életminőséget és az egészségi állapotot is javítja. Ezúttal „zöldséges kuszkusz” készült.

A salátakészítésben ezúttal Bori Ferencné Jusztika látta el a házigazda szerepét. A résztvevők hozták magukkal a nyersanyagot és az eszközöket. A program bevezető részében az egészséges táplálkozás fontosságáról hangzottak el fontos információk. Ezt követően elkezdődött a vitamindús kuszkusz saláta elkészítése. 20 dkg kuszkuszt 4,5 dl forrásban lévő vízzel le kellett forrázni, majd beletenni egy zöldségleves kockát, hogy még ízletesebb legyen. Lefedve kb. 10-15 perc alatt megpuhult, ezalatt apró kockákra vágták a lilahagymát, uborkát, pritamin paprikát és petrezselyem zöldjével ízesítették, majd következett az olíva olaj és a citrom leve. A kuszkuszt összekeverték a zöldségekkel, sóval, borssal ízesítették. Ez az étel nem csak színeiben, hanem gazdag íz-világával is élményt nyújtott mindenki számára.

Az Idősgondozó Szolgálat emléklappal köszönte meg Bori Ferencnének a gasztronómiai bemutatót, a saláta receptjét természetesen mindenki hazavihette. A házigazdák csokoládés zabkekszet is sütöttek erre az alkalomra desszertnek, melyet mindenki megkóstolhatott. A program végén receptcserére is lehetőség volt.

Röpülj Páva népzenei tehetségkutató verseny

A Duna Televízió „Fölszállott a páva” címmel indította el a népzenei és néptánc vetélkedőjét. A műsor a selejtezőktől kíséri a döntőig a versenysorozatot, aminek segítségével megismerhetjük a hagyományainkat aktívan őrző népdalénekeseket, néptáncosokat, népzenészeket. A tévéműsor hatására indította el az Idősgondozó Szolgálat a programot, hogy az idős emberek körében lévő tehetségek megmutathassák magukat, valamint a magyar nép csodálatos népi kultúráját tovább ápolják.

2019. szeptember 26-án került megrendezésre a tehetségkutató verseny „Röpülj Páva” elnevezéssel, immár 2. alkalommal.

A megnyitó után következtek a zenés, táncos, prózai műsorszámok. A zsűri soraiban foglalt helyet, Ladics Tamásné zenetanár, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatónője, Nagy Mária Bronz Koszorús magyarnóta énekes. 21 egyéni és csoportos produkciót láthattunk, többségében színes dalcsokrokat, de emellett népmesét, néptáncot is. Az előadások színesek, összehangoltak és színvonalasak voltak, az előadók öltözéke is tükrözte a népi hagyományokat.

Hallhattunk Dél-Alföldi csokrot, Kecskemét környéki népdalcsokrot, bordalokat, gyöngyvirágos csokrot, valamint szerelmes dalokat a részvevőktől. A Százszorszép Néptánccsoport jól koreografált műsorával nagy sikert aratott. Láthattunk még a Barackvirág táncegyüttestől karikázó táncot, mely szintén elnyerte a közönség tetszését.

A népmesék világába is betekinthettünk, Tóth Jánosné egy székely népmesét adott elő. Heizer Zoltán a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményéből érkezett, a Kiskakas gyémánt fél krajcárja című népmesét adta elő nagy átéléssel, a közönség hosszas tapssal jutalmazta. A zsűri mindenkit emléklappal díjazott és szóbeli dicséretben részesített. Aki ellátogatott a tehetségkutató műsorra egy színvonalas programon vehetett részt.

VÁROSI IDŐSEK NAPJA


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata sok szeretettel meghívja Önt a
VÁROSI IDŐSEK NAPJA
ünnepségre
Helyszín: Messzi István Sportcsarnok, 6000 Kecskemét, Olimpia u. 1/a
Időpont: 2019. október 11. 15 óra
Ünnepi gálaműsor az idősek tiszteletére

Letölthető meghívó

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.