Megyei Sportverseny az értelmileg sérültek részére

2020. február 7-én harmadik alkalommal került megrendezésre a megyei sportverseny a sérült embereket ellátó intézmények számára, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye szervezésében. A program a Kecskeméti Szent László Lions Club anyagi támogatásával valósult meg.

A verseny során a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium tanulói együtt versenyeztek a sérültekkel, ezáltal közelebb kerültek hozzájuk.

A rendezvény célja: népszerűsíteni az egészséges életmódot, illetve a figyelem felhívása a mozgás fontosságára.

18 csapat érkezett 6-6 fővel, kísérőkkel és szurkolókkal együtt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sport Csarnokába. A Kecskeméti intézmények mellett Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Szeged, Csongrád, Tass, Kiskunhalas és Kiskunmajsa képviseltette magát. A Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményének dolgozói olyan feladatokat állítottak össze, hogy azokat mindenki tudja majd teljesíteni. Volt célba dobás, színes labda válogatás, sport poharazás, labda gurítás bóják között, kockacukorból torony építés, karikában futás, kosárra dobás, kapura rúgás, teke bábu gurítás, babzsák dobálás. Az utolsó állomáson az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kvíz tesztet oldhattak meg a csapatok. A hangsúly nem az eredményen volt, ennél sokkal fontosabb volt az ügyesség, a közösségi élmény, egymás segítése és a játék öröme.

Ezen a napon csak győztesek születtek! Minden csapat kapott egy kupát, ajándékcsomagot, az első 3 helyezett érmekkel is gazdagodott.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Kecskeméti Szent László Lions Clubnak és minden segítőnek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a sérült emberek egy tartalmas, élményekben gazdag napot tölthessenek el!

Pótszilvesztert tartott az Idősgondozó Szolgálat

Az Idősgondozó Szolgálat minden évben megrendezi a Pótszilveszteri Táncgálát. Ebben az évben január 31-én került rá sor, a helyszín az előző évekhez hasonlóan a Hetényegyházi Közösségi Ház volt. Az évköszöntő vidám programra sokan ellátogattak, egyre közkedveltebb az idősek körében az energikus show-műsor. A nappali intézmények ellátottjai és a Margaréta Otthon lakói hetekkel előtte lázasan készülődtek, hogy elkápráztathassák a közönséget.

Idén 7 csapat nevezett be, szerepelt pom-pom, spanyol, Hawai, lánykérős tánc. A zsűri tagjai Szűcsné Gyöngyösi Ildikó egészségfejlesztő mentálhigiénés szakember, Szenior Örömtánc oktató, valamint férje: Szűcs Antal néptáncos. A megnyitóban Szűcsné Gyöngyösi Ildikó Örömtánc csoportja három produkcióval kedveskedett a jelenlévőknek, megalapozták a jó hangulatot. Ezt követően az ellátottak csoportjai következtek. A táncokon látszott a rengeteg gyakorlás, jól koreografáltak, a táncruhák mutatósak, egyedileg készítettek voltak. A zsűri döntéséig minden jelenlévőt egy pohár pezsgővel és egy szerény vendéglátással ajándékozta meg az Idősgondozó Szolgálat. A helyezések „leg” kategóriák voltak, pl. legpajkosabb, legenergikusabb, legeredetibb, legszórakoztatóbb.

A résztvevők színvonalas vidám délelőttöt töltöttek el a tánc jegyében.

Színvonalas műsorral ünnepelte a Magyar Kultúra napját az Idősgondozó Szolgálat

1989. január 22-től ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az Idősgondozó Szolgálat, minden évben nagy közös program kertében megemlékezik a Magyar Kultúra Napjáról. Ebben az évben január 22-én került rá sor a Kápolna utca 8. szám alatti telephelyen. Évfordulós nagyjainkra, a XX. század híres két alakjára emlékeztünk, Szabó Lőrincre és Csoóri Sándorra. Az emlékműsoron elhangzottak a fenti költők versei, valamint Szabó Lőrinc egyik nagysikerű, a Szél hozott, szél visz el cmű megzenésített versét a Naplemente Klub tagjai énekelték el. A színvonalas műsorban a szolgálat nappali ellátásban részesülő nyugdíjasai, értelmileg sérült ellátottjai és a Margaréta Otthon lakói szerepeltek. A költők életpályáiról, munkásságukról is sok érdekességet megtudtak a jelenlévők, megható pillanatok, és vidám percek váltakozásától volt színes a megemlékezés. A gyermekversek mellett komolyabb hangvételű művek is elhangzottak, tartalmilag és érzelmileg nagyon sokat kaptak a megjelentek. A rendezvény végén egy képes összeállítást láthattunk Szabó Lőrinc életéről, munkásságáról. Minden szereplő egy-egy emléklapot kapott.

Karácsonyi ünnepségek az Idősgondozó Szolgálat nappali intézményeiben

Az Idősgondozó Szolgálat nappali intézményeiben hagyomány, hogy a karácsonyt megelőző napokban a várakozást, a nyugodt készülődést helyezik előtérbe a munkatársak. Meghitt, bensőséges ünnepséggel kedveskednek az ellátottaknak és a hátrányos helyzetben élő időseknek.

Nagy szükségünk van rá, hogy erőt meríthessünk a mindennapokhoz és a következő időszakot megújult erővel tudjuk folytatni. Megint eltelt egy év. Mintha csak ma lett volna, hogy a karácsonyfa körül ünnepeltünk. Akkor is, most is a szeretetről, a megbocsátásról beszéltünk. Milyen egyszerű, de valahogy a mindennapjainkban ez mégsem jelenik meg, a szürkeség észrevétlenül belopózik az életünkbe. A karácsony egymáshoz vezet bennünket, nem csak egy ünnep, hanem egy érzés. Az emlékezés, az együttlét élménye, a boldogság érzése különbözteti meg a többi naptól.

Egymásra mosolygunk, mert együtt lehetünk. Meggyújtjuk a gyertyákat és emlékezünk azokra is, akik már nem lehetnek közöttünk.

Őrizzünk meg ebből az ünnepi pillanatból morzsákat az eljövendő évre, hogy kicsit ünnepit, kicsit méltóság teljeset, eltérőt varázsoljunk!

A klubtermeket gyönyörűen feldíszítették és az alkalomhoz illő terítékkel várták az időseket. Szinte mindenhol óvodás-iskolás gyermekek adtak műsort, Betlehemes játékot, szép verseket, karácsonyi dalokat énekeltek, melyekkel könnyeket csaltak a jelenlévők szemébe. A klubtagok is készültek karácsonyi összeállítással. Az ünnepi rész után Istentisztelet következett, általában Kiss János evangélikus lelkész közreműködésével, valamint sor került a negyedik adventi gyertya meggyújtására. Fontos esemény ez az idősek életében, hiszen nagyon sokan magányosan töltik a szeretet ünnepét, többüknek gyermekeik és unokáik messze élnek.

A lelki feltöltődés után finom ünnepi ebédet fogyasztottak el jó étvággyal. Voltak támogatók pl. a Termostar Kft. a Margaréta u. 2. számú telephely részére naranccsal és szaloncukorral kedveskedtek.

Az idősek apró ajándékokkal lepték meg egymást, ami nagyon megható volt. Nem az ajándékok nagysága és értéke számított, hanem az egymásra való odafigyelésen és a kedvességen volt a hangsúly. Jó volt látni a boldog mosolyt az arcokon!

Az Ipoly utca 1. szám alatt működő Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményében a karácsonyi ünnepségen köszönték meg az önkéntesek, támogatók egész évi munkáját. Az ellátottak megható műsorral kedveskedtek.

A közös étkezés, az ízletes ételek, a meghitt hangulat és az ünnepi műsor felejthetetlen élményt nyújtottak az ellátottjaink számára.

Igazi feltöltődést, lelkiekben való felkészülést jelentett a nehéz időszakra, mivel sokan magányosan töltik az ünnepeket. Mindenki megértette, hogy nem az ajándékok sokasága a fontos, hanem az egymásra fordított figyelem, megértés, törődés.

A rendezvények nyitottak voltak, az intézménybe ellátogató hátrányos helyzetű idősek is részesülhettek a finom ebédből. Szociális helyzete miatt egyetlen személy sem szorult ki az ünneplésből, ami azért fontos, mert sokuknak ez az egyedüli kapocs, kötődés a külvilághoz.

Az Idősgondozó Szolgálat nagy közös rendezvényei közül az Idősek Akadémiája előadássorozatból kiemelkedő a karácsonyi ünnepi előadás. A helyszín a Katona József Könyvtár. Minden évben egy általános iskola 3.-4. osztályos tanulói kerülnek felkérésre, hogy írjanak pályázatot „egy közös élményem nagyszüleimmel” címmel. Elmúlt évben a Hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolára esett a választás. Az előző évekhez hasonlóan sok kedves írás érkezett. Az írások mellett gyönyörű rajzokat is készítettek a gyerekek, melyet kiállítás kertében meg is lehetett tekinteni. Az idősekből álló zsűri kiválasztotta a nekik legjobban tetsző 10 történetet, melyet az Idősek Akadémiája Ünnepi előadásán olvastak fel a diákok. A gyerekek mellett az idősek is tollat ragadtak és életük során átélt kedves karácsonyi történetet vetettek papírra, amelyeket szintén felolvastak. Szényeiné Tóth Anikó szolgálatvezető helyettes nyitotta meg a programot, ezt követően a Pacsirta Népdalkör karácsonyi csokorral kedveskedett. A gyerekek megható történetei könnyeket csaltak a jelenlévők szemébe. A kis diákokat elkísérték szüleik, volt, akinek a nagyszülője is eljött. Végül Orlov Péterné a Margaréta Otthon lakója, Ady Endre Karácsonyi Rege c. versét adta elő. A kis történetek a Szivárvány újságban kerültek megörökítésre, melyet mindenki ajándékként kapott meg. Az ünnepség alatt sokan elérzékenyültek, meghatódtak. Idősek-gyerekek egymáshoz közelebb kerülhettek, egy közös ráhangolódás volt a szeretet ünnepére.

Szinte mindegyik ünnepség létrejöttét segítette Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Városi Támogatási Program keretében, valamint az intézmény költségvetése.

A Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményébe látogatott a Gong Mikulás!

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményének ellátottai Szent Miklóst csalogató énekekkel várták a nagyszakállút december 5-én.

A Gong Mikulással együtt érkezett Szemereyné Pataki Klaudia Polgármester Asszony és Tőzsér Judit a Gong Rádió ügyvezető igazgatója is.

Egyik legkedvesebb ünnep a Mikulás, az ellátottak napokkal előtte lázasan készültek, táncokkal, versekkel, mesével, hogy köszönteni tudják a piros ruhás vendéget. A látogatásnak mindenki nagyon örült, alig várták, hogy megmutathassák, mit tudnak.

Nem üres kézzel érkezett a Mikulás az Ipoly utcai intézménybe. Ajándékként a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola testvér iskolájának betlehemezését is láthatták, akik Erdélyből, Csíkországból érkeztek. Nagyon nagy figyelemmel és érdeklődéssel követték a jelenlévők a különleges produkciót.

Sok ajándékkal kedveskedtek a vendégek, jutott bőven gyümölcs, csoki mikulás is a csomagba.

Napokkal később is sokat emlegették az ellátottak a vendégek színvonalas előadását.

Köszönjük a Gong Rádiónak, hogy már sokadszorra szereztek örömet a sérült embereknek!

Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 6. rész: Cifrapalota

A Kápolna utcai nyugdíjasok és Kecskemét kulturális élete minisorozatunk következő, idei utolsó állomása stílusosan nem is vezethetett volna máshova, mint Kecskemét talán legemblematikusabb, még dalban is megénekelt, zöld ablakú, „cifra” palotájába, a „Kecskemét 650” című kiállításra. Abba az épületbe, amely az 1900-as évek elején az egyre épülő és szépülő város főterének a szecesszió és a magyar motívumok Zsolnay kerámiába álmodott éke lett. Természetesen az akkori bérház földszinti üzleteire már nem, de az első emelet Dísztermére, a Pávás teremre, a hajdani bálteremre még sokan emlékeznek.

1983. óta szolgál múzeumi célokat, így a Kápolna utcai nyugdíjasok számára is számtalan látogatás kötődik az állandó és időszaki kiállításokhoz.

2014-ben az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Cifrapalota nagy részét elfoglaló kiállítás a front, a lövészárkok embert próbáló mindennapjain, a hadifogság emlékein keresztül elsősorban az eddig névtelen katonákat állította középpontba, így a látogatásunk során mindenki személyes története is kibontakozott.

Mielőtt a Seuso-kincs ezüstedényei elfoglalták volna végleges helyüket a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2018 elején Kecskeméten a Cifrapalotában megcsodálhattuk a különleges értékű kincseket és a hozzájuk kapcsolódó rejtélyes történetekkel is megismerkedhettünk.

Most a 650 éves évforduló kapcsán, mint a képeink is mutatják, felkerekedtünk, hogy választ keressünk, hogyan éltek, boldogultak és alakították egyéni és közös sorsukat a hajdan volt kecskemétiek. Hat és fél évszázad jelentős és érdekes eseményei, a város meghatározó, ma is álló, illetve már lebontott épületei, csupán tervekből ismert, de soha meg nem valósult részek elevenedtek meg.

Búcsúzóul jöjjön néhány régi kép! Induljunk el egy képzeletbeli sétára, és közben ígérjük meg, hogy a rohanó hétköznapokon is megállunk néhány pillanatra, gyönyörködve, hogy milyen szép ez a város!


Kiállítás képekben:

Kecskemét Szociális Ügyéért Díj

Kitüntetések adományozásával és a díjazottak köszöntésével kezdődött 2019. december 12-én Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének ülése. A szociális ellátás, az idősgondozás területén elhivatottsággal végzett kiemelkedő szakmai munka elismeréseként a Közgyűlés a Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat adományozta Molnár Gyuláné Pusztai Ilonának, az Idősgondozó Szolgálat Margaréta utca 2. szám alatti telephelye vezető gondozójának és Almási Nikolettának, a Margaréta Otthon terápiás munkatársának.

Sok szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, és további sikert kívánunk munkájukhoz!

Dr. Pataki Mariann
intézményvezető

Ismét Humorfesztivál az Idősgondozásban!

Az Idősgondozó Szolgálat közkedvelt programja a Humorfesztivál, mely az idén november 28-án 9 órától a Hetényegyházi Közösségi Házban került megrendezésre, immár 13. alkalommal. Egyéni és csoportos kategóriákban lehetett nevezni humoros produkciókkal, tizenkét fellépő mérette meg magát. A rendezvény bevezető részében a Saidah hastánccsoport lépett fel, mellyel kellőképpen megalapozták a jó hangulatot, nagy sikert arattak.

A zsűri tagjai Mázás Anikó a tánccsoport tagja és Látó Richárd a Kecskeméti Katona József Színház zenei asszisztense. A produkciók között láthattunk zenés, humoros, verses vidám jeleneteket. Ellátogathattunk egy jósnőhöz, valamint egy törzsfőnök nevének eredetéről is megtudhattunk sok mindent. Egy kávéházba, valamint egy család életébe is bepillantást nyerhettünk, ahol 9 lány testvér volt. A versenyzők előadás módján látszott a sok gyakorlás, mindenki magabiztosan lépett a színpadra. A közönség nagy tapssal fejezte ki tetszését.

A zsűri minden fellépőt jutalmazott egy-egy emléklappal, biztató szavakkal, valamint édességcsomaggal.

Egy kellemes jó hangulatú délelőttöt tölthettek el a jelenlévők a humor jegyében.

Nyitnikék Klub Karácsonyi Ünnepség meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Margaréta utca 2. szám alatti telephelye szeretettel meghívja Önt 2019. december 13-án 10.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő Karácsonyi Ünnepségére.

Letölthető meghívó.

Jókai Klub - karácsonyi ünnepi ebéd meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna utca 8. szám alatti telephelyén működő Jókai Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 16-án (hétfő) 12 órai kezdettel megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepi ebédjére.
Kérjük részvételi igényét a nappali ellátás vezetőnél jelezze!
Jelentkezni lehet a 06-76/480-495-ös telefonszámon

Letölthető meghívó.

Hírös Város Klub - karácsonyi ünnepi ebéd meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Kápolna utca 8. szám alatti telephelyén működő Hírös Város Klub szeretettel meghívja Önt 2019. december 12-én (csütörtök) 12 órai kezdettel megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepi ebédjére.
Kérjük részvételi igényét a nappali ellátás vezetőnél jelezze!
Jelentkezni lehet a 06-76/480-495-ös telefonszámon

Letölthető meghívó.

Mosolysziget karácsonyi ünnepség meghívó

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye Szeretettel meghívja Önt ellátottjainak karácsonyi ünnepségére.

Időpont: 2019. december 18. 10:00 óra

Helyszín: Kecskemét, Ipoly u. 1.

Letölthető meghívó.

Sürgősségi kórképek - előadás a Margaréta Otthonban

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta Otthona szeretettel meghívja Önt 2019. december 03. napján 14 órakor kezdődő előadására, melynek címe: Sürgősségi kórképek.

Az előadás helyszíne: Margaréta Otthon, 6000 Kecskemét, Nyíri út 77/A.
Az előadás mindenki számára nyitott.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.